En wie kan er helpen ?

met categorie:  

Misschien zag U het wel op TV

Er is een unieke foto opgedoken, van Joods-Vlaamse weggevoerden uit de tweede wereldoorlog. Aangezien de herkomst en de locatie van de foto onbekend is doet men een oproep om te helpen bij het zoeken naar de bron van deze foto. 

Meer info vindt u hier met het interview van Herman Van Goethem op radio 1.

Misschien weet er wel iemand waar dit is genomen ? En misschien ... hebt uw wel beeldmateriaal van het hekwerk op de achtergrond.

Klik op de foto voor een vergroting.

Op de keerzijde staat in blauwe inkt: “Départ de juifs, 8 août 1942” (vertrek van joden, 8 augustus 1942).

De foto werd ergens tussen Mechelen en Auschwitz genomen, terwijl joodse reizigers onwetend wachten op een trein met als eindbestemming het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Hij weet al veel over deze foto behalve de locatie waar zij is genomen. In België liep het spoortraject normaal van Mechelen naar Leuven, Luik, en dan via Aken Duitsland in. Soms ook over Brussel.

Indien u iets of iemand herkent op deze foto gelieve dan contact op te nemen via email info@kazernedossin.eu.

Na wat opzoekwerk kom ik bij : Dossinkazerne - konvooi VIII - 8 september 1942.  Een maand later dus.

Hier vind ik enkele namen van slachtoffers en beulen.  Misschien een begin om verder te zoeken...

Online Encyclopedia of Mass Violence

Die foto werd me eergisteren doorgestuurd door Marc Corbeel. Hij dacht aan het hekken tussen het Pitzemburgatheneum en de Dijle of aan de hekkens aan de St. Romboutkathedraal.

Ik heb in oud fotomateriaal gezocht en het is alleszins niet het hekken aan Pitzemburg.

Een opname aan de St. Romboutskerk acht ik ook twijfelachtig omdat er te veel licht is en de bomen die vroeger op nagenoeg het ganse St Romboutskerkhof stonden + de imposante kerk  zouden een schaduw geworpen hebben.

De konvooien vetrokken wellicht aan de E. Tinnellaan met het goederenspoor dat van aan het oud zwemdok tot Muizen liep.  Van daar reed het via een zijspoor naar Leuven en zo naar het oosten.

Een soortgelijk hekken heb ik nooit in de omgeving van de Dossinkazerne geweten en nergens heb ik er een foto van gevonden.   Bovendien bestonden de vesten toen nog deels uit een aardeweg langs de kant van de gebouwen.  Ik heb er dan ook mijn twijfels bij dat die foto in Mechelen genomen werd.

Vraagje, zijn het wel allemaal leden van de Joodse gemeenschap want ik zie er maar een enkeling met de befaamde ster. naar mijn mening is het geen foto van Mechelen. Feldwebels of fabriekswachters zijn er ook niet op te zien.....

Ik denk aan de omgeving van het vroegere goederenstation van Nekkerspoel.  Van aan de Nekkerspoel achter de spoorweg kon je via een kasseiweg over een brug naar dat emplacement gaan.  Stond daar misschien zo'n hekwerk?     

@Roger

Mij deed dat hek ook denken aan het Sint-Romboutskerkhof, maar voor zover ik er beeldmateriaal over terugvond (het hek is recent volledig verwijderd) zag het hek er daar anders uit (zelfde pieken bovenaan, maar zonder de klavervormige figuren in het middendeel).  Ze komen mij wel zéér bekend voor, maar van waar..........????

Alvorens te stellen dat dit inderdaad een foto zou zijn van de deportaties der Joden, is het aangewezen om even na te gaan sedert wanneer het dragen van de Davidster verplicht werd gesteld. Volgens FORUM der joodse organisaties vzw. zou dit verplicht gesteld zijn in de zomer 1942! Gezien de foto gedateerd zou zijn in augustus 1942, en er inderdaad slechts enkele "dragers" te bemerken zijn, kan deze foto niet met zekerheid gelinkt worden aan de deportaties; immers zouden de duitsers hierop wel streng toegezien hebben. Het hekwerk komt me ergens wel bekend voor (station Schaarbeek???). Trouwens bestaan er wel degelijk foto's van Joodse burgers welke met hun bagage aan de hand van Dossin naar station Nekkerspoel werden geleid, met een soldaat vooraan en één achteraan en dit bij klare dag. Dus zichtbaar voor iedereen.

@Eddy, de juiste datum voor het verplicht dragen van de jodenster in Belgie is volgens de " damahlige verordenungen " op 3 juni 1942. Als we Wiki mogen geloven, maar wie gelooft die niet .-))). Het is dan ook juist wat ge zegt. Wanneer deze foto in augustus 1942 is genomen zou iedereen de ster moeten dragen. Dus is er hier iets fout met het onderwerp en zullen we er beter over zwijgen.Dat zal het beste zijn voor iedereen denk ik. Daarover beginnen lullen heeft zeventig jaar na datum  enkel nog negatieve effekten. Trouwens, de meeste onder ons waren er niet bij en kletsen uit hun nek. 

Deze link, geeft nog meer achtergrondinformatie bij de foto. Transporten I t/m III werden grotendeels gevuld met mensen die zich "vrijwillig" in Kazerne Dossin hadden aangemeld, nadat ze een oproep hadden ontvangen voor tewerkstelling in het oosten, een Arbeidseinsatsbefel. 

Enkele personen zijn reeds geïdentificeerd via de archieven en de beschikbare foto's en dossiers van Kazerne Dossin. 

De locatie is de grote onbekende. Er zijn hier al zeer bruikbare tips gegeven, nog interessanter zou zijn moest er beschikbaar archief/fotomateriaal zijn om de bewering te onderbouwen.

We zoeken verder, maar zeker al dank aan zij die mee speuren... .

Verder denk ik dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we er niet bij waren en in mijn ogen is het onze plicht aan de slachtoffers en de overlevenden om te zorgen dat we niet 'lullen' en 'uit onze nek kletsen'.

Dank je Britt, voor deze bijlage, en om ons op het rechte spoor (no pun intended) te zetten.

"Verder denk ik dat we ons gelukkig mogen prijzen dat we er niet bij waren en in mijn ogen is het onze plicht aan de slachtoffers en de overlevenden om te zorgen dat we niet 'lullen' en 'uit onze nek kletsen'.Prima laatste zin Britt.  Hier klop je nagels met koppen !  Het juiste antwoord op verzuurde commentaren.

 

Ik heb sterk de indruk dat de foto genomen werd naast een kerk. Als je het motief van het hekwerd bekijkt, een vierblad, dan denk ik onwillekeurig aan een vorm die dikwijls terugkomt in glasramen. Ik heb ook de indruk dat het grasveldje achter het hekken schuin oploopt zoals een spoorwegberm. Alleen stel ik mezelf dan de vraag: een spoorwegberm met een religieuze afsluiting? De foto werd waarschijnlijk genomen vanop een balkon van de tweede (?) verdieping. Als dat klopt dan is dat toch een smalle straat en dan neig ik toch in de richting van een spoorwegberm. Misschien Berchem?

 sholem aleychem

ik meen het smeedijzeren hek van het prinsbisschoppelijk paleis in luik te herkennen op de foto

misschien een tip om verder te onderzoeken?

zayt gezunt

 

Het ljkt er inderdaad wel op, maar het is niet helemaal hetzelfde hekwerk.