De Vlaamse Interieurs doen Mechelen aan.

Na eerder al de stations van Antwerpen en Gent aangedaan te hebben kan je vanaf morgen de expo Vlaamse Interieurs bewonderen in het Mechelse station.

Het gaat om een project van de Antwerpse fotografe Evy Raes, ze toont levensgrote foto's van oude Vlaamse interieurs waar de tijd stil is blijven staan.

Evy trok maandenlang met haar analoge Pentax- en technische camera's door Vlaanderen om oude Vlaamse interieurs in beeld te brengen, de eerste keer dat dit systematisch gebeurt.

Het zijn beelden van een Vlaanderen dat bijna niet meer bestaat, woonkamers, keukens en slaapkamers waar de tijd stil is blijven staan, interieurs met een Mariabeeld onder de stolp, een Leuvense stoof, een gehaakte sprei op het bed, en steeds weer dat aandoenlijke behang.
"Zo'n Vlaams interieur, dat is gezelligheid", zegt Evy Raes. "Ik zou er zelf nooit in willen wonen, want luxe hebben die mensen niet. Maar telkens als ik in zo'n interieur binnenstap, dan voel ik me thuis."

Het eerste resultaat van dit project is nu dus te zien in Mechelen (17 tot 30 oktober 2011) nadien verhuist de installatie naar Brugge
Dankzij de samenwerking met de NMBS-Holding kan Raes in elk station acht levensgrote foto's tentoonstellen. Ze zijn op zeildoek afgedrukt en worden op twee kubusvormige frames gemonteerd. Door het grote fotoformaat (2,20 bij 2,80 meter) en de centrale opstelling zal dit bijzondere project aan geen enkele reiziger onopgemerkt voorbijgaan.

De tentoonstelling is tegelijk een oproep om de laatste oude interieurs van de vergetelheid te redden. "Het is een oproep om die enkele interieurs die nu nog geleegd worden, alsnog te kunnen fotograferen", zegt de fotografe. "Iedereen die zo'n interieur herkent mag me dit laten weten."

In 2013 komt er nog een grotere tentoonstelling rond deze Vlaamse interieurs naar aanleiding van Erfgoeddag, die dan 'Stop de Tijd' als thema heeft.

Meer informatie vindt u hier:
websites:
http://evyraes.wordpress.com/project-vlaamse-interieurs
http://www.evyraes.com

Foto's bij dit artikel zijn eveneens van Evy Raes

 

 

Dat moét en zal ik gezien hebben !!  Super !
 

 

Kijk eens aan, wat een leuk initiatief! Steeds als ik in zo'n huis kom voel ik de gezelligheid en voel ik me ook thuis. Zo heb ik enkele jaren terug ons huis net zo ingericht, Een splinternieuwe keuken in jaren 50 stijl maar wel met alle noden van vandaag. Zal ik zeker eens gaan bezoeken.

 

 

 

Toen wij ons huis kochten (jaren 30 woning) was het meteen de bedoeling om alles in te richten in oude stijl. Het originele interieur was zo goed als gesloopt. Om die typisch herkenbare spullen te vinden moet je soms lang zoeken. En dan denk ik aan de zwarte tegelplint die naar boven toe afgerond is. Of keuken tegels waarvan de bovenste rij naar boven toe afgerond is. Zeepbakjes of toilet rol houdertjes in de vorm van een tegel kan je helemaal niet meer vinden.

Leuk.  Zo een inkijk in Mechelse interieurs anno 2011.  Meer van dat.

:-)

 Nick: uw keuken is prachtig, mijn complimenten, je mag mij trouwens altijd eens de naam van uw schrijnwerker doorspelen want ik ben net op zoek naar iemand die kasten maakt in die stijl. sintnetels(at)gmail.com

 Dank u voor de tip Marc - die tentoonstelling wil ik beslist ook bezoeken !

Fotografe Evy Raes bij een van haar foto's

Expo Vlaamse Interieurs

Hier enkele foto's van in het station

 

Expo Vlaamse Interieurs Expo Vlaamse Interieurs

Nu Mechelen, door al die Flickrfotografen, langs alle kanten gefotografeerd is aan de buitenkant, is het misschien geen slecht idee om de binnenkant van al die woningen op gevoelige plaat vast te leggen.

Niet direct simpel, toegestaan en uitvoerbaar, maar misschien wel mogelijk bij een volgende Kunst-in-het-Begijnhof waar een pak inwoners, naast de Kunst ook een inkijk toelaten in hun (soms heel knap en verbazend geweldig bedachte) gerenoveerde begijnhofwoningen.

Enkele jaren geleden verbaasde een begijnhofbewoner me die zijn fiets, met een katrolsysteem in de gang, netjes tegen het plafond had gehesen (om maar iets te noemen) .

Alzo wordt dan alweer een stukje Mechelen voor de toekomst bewaard.

BTW : Het interieur van Mechelse winkels mag ook, zeunne.

Het zijn héél mooie foto's, het vervreemdend effect ervan is schitterend... Ook héél herkenbaar want we hebben allemaal wel een grootmoeder gehad die zo gewoond heeft... Schitterend vind ik ze...

Maar, ne Mecheleir moet altijd zagen, naar mijn mening absoluut niet op zijn plaats in ons "station"... Het is daar al overal zo smal en dan gaan ze het nog wat meer opvullen... Paar zitplaatsen opgeofferd voor deze foto's, zullen de oudjes zeker leuk vinden...

Zoiets zou véél beter tot zijn recht komen op een andere plaats vind ik persoonlijk... De meeste mensen wandelen er trouwens achteloos voorbij zonder ook maar door te hebben dat het hier over een foto tentoonstelling gaat...

Een maand geleden stonden ze 2 weken in Antwerpen Centraal, daar kwamen ze heel mooi tot hun recht, nadien in Gent, na Mechelen reist de tentoonstelling door naar Brugge.

 

Uhu, in Antwerpen Centraal zie ik dat inderdaad goed tot zijn recht komen...

Nog enkele beelden van de tentoonstelling


Expo Vlaamse Interieurs Expo Vlaamse Interieurs
 
Ik ga zeker kijken !!!
Maar in 't echt zou het NOG mooier zijn.

"...Ik zie ze nog met mijn ogen toe :

de keuken van grootmoemoe..."

(Naar De Strangers)

Superleuke foto's! Zulke interieurs verdwijnen bijna dagelijks als je het mij vraagt.

 

@Nick: knap gedaan, die keuken!

 Geweldig Nick! Als je wil, stuur mij een mail (evyraes@me.com) met je contactgegevens. Misschien kom ik wel eens langs!

 TommyG, de zitplaatsen staan er nog altijd hoor! Gewoon op een andere plaats.

Expo Vlaamse Interieurs in Mechelen

Ik wandel er elke dag meerdere keren voorbij en nog elke keer ontdek ik leuke nieuwe details... Vooral dat ouderwets cafétje is schitterend...
Zoals ik al zei, de locatie vind ik tegenvallen, maar de foto's maken dat ruimschoots goed...

Oef, dat ik dit nu toevallig nog opmerk.  Ik heb een tijdje geleden nog een link naar deze tentoonstelling op FB geplaatst.  Ik wist niet dat dit in Mechelen zou passeren.  Nog tot 30 okt?  Wel, zaterdag of zondag zal ik er zeker langs lopen.  Perfect na zo'n kl*te afknapper als "Contour 2011"  Diene rotte vis en  bijhorende video was (ongeveer) het enige wat me kon boeien (en ook nog iets met een lijntekening op de Boléro Van Ravel als ik er eens diep over nadenk).Voor de rest... Je moet het proza van de meegeleverde beschrijving eens even naast het ei leggen... Als ik nen hoop uitleg nodig heb om een kunstwerk te voelen, dan hoeft het voor mij niet.

Daniel ga dan best zaterdag

zondagochtend vroeg worden ze afgebroken, dan verhuizen ze naar Brugge.

 Zaterdag dan. Mercie voor de info

 

hier nog wat foto's en een korte blogpost van de fotografe Evy Raes zelf

http://evyraes.wordpress.com/2011/10/27/station-mechelen/

Gisteren, in de vlucht toen ik ter elfder ure door het werk naar Lier gezonden werd, en later opnieuw op weg naar de trein om Tori Amos te gaan zien eindelijk de werken van Evy kunnen bewonderen....  Jammer dat het er niet méér zijn ;-)))

Echt knap!

Na Contour weeral is nen afknapper om U tegen te zeggen.  Over de fotos niets dan lof.  Laat daar geen misverstand over zijn... Maar ik heb er in totaal  7 (zeven!!!) van gezien, abominabel verlicht en inspiratieloos tentoongesteld.  Wat een miskleun weeral...

Het is een reizende tentoonstelling,

de locatie in Mechelen is minder ideaal dan andere locaties, zoals hierboven al vermeld is.

Meer komt er binnenkort aan, lees de originele blogpost er maar is op na.

hm, ik moet eerlijk bekennen dat ik die schermen als vervelende obstakels heb ervaren, me daarbij afvragend welke werken ermee werden verstopt. Komt vermoedelijk door de travaillitis die tegenwoordig overal heerst.

Ik zal er de volgende keer vermoedelijk met meer respect passeren

@Lieven: Moet je zeker eens doen (In Bruge) want de foto's zijn echt wel pareltjes.Hopelijk pakken ze het in Brugge iets minder amateuristisch aan...

Voor de mensen die meer beelden willen zien van evy raes.

kom dan een kijken nemen in gent.

http://www.sintpietersabdijgent.be/nl/content/kom-binnen

nog tot 1/9/13