Uit de oude doos: oktober, 99 jaar geleden

met categorie:  

Welk verband bestaat er tussen Saint-Cloud en Muizen?

Saint-Cloud is een voorstad op zowat 12 kilometer ten westen van Parijs. De gemeente telt ongeveer 30.000 inwoners.

Muizen is een zuidelijke fusiegemeente op zowat 4 kilometer ten zuiden van Mechelen en telt iets meer dan 5.000 inwoners.

De afstand tussen beide gemeenten bedraagt 290 kilometer.

Wat in "De Gazet van Mechelen" in oktober 1912 te lezen stond, was dus wel een opmerkelijke prestatie:

"Verleden maandag rond 10 uur zagen de inwoners van Muizen met grote verwondering een prachtige luchtbal boven hun gemeente zweven. Het luchtgevaarte in welker schuitje personen zaten, hadden lust aldaar neer te dalen. Zij kozen hiertoe een grote weide en kwamen zonder letsel neder, geholpen door bereidwillige toeschouwers die een handje utstaken om de luchtbal in te pakken en naar de statie van Muizen te voeren. Het heerlijk weer had niet weinig volk naar deze plaats gelokt om de nederdaling te bewonderen. Het was de Franse “Zodiac” geleid door M. Blanchet van Parijs vergezeld van andere luchtreizigers, insgelijks van Parijs. Zij waren in de nacht van maandag om 1 uur te Saint Cloud opgestegen en alzo in de richting van België voortgezweefd. De heer burgemeester Van Delft van Muizen, verzocht het viertal in zijn woning een verfrissing te nemen. Rond 11 uur vertrokken de reizigers te Mechelen terug per spoor naar Parijs."

 

Volgend jaar zal het dus 100 jaar geleden zijn. Misschien is er dan wel ergens een ballonvaarder te vinden om de stunt nog eens over te doen. We zullen er zeker opnieuw de pers mee halen.

"...Ze stegen met een zucht
naar boven in de lucht
ze zaten zo gezellig in hun huisje
Ze konden
Muizen zien
en hadden pret voor tien
Leve de Zeppelin..."

Et maintenant, en Français.

;-)

Ik zal mijn kozijns in "la belle Saint Cloud" ne keer warm maken....alhoewel ze wel veel liever in hun mooie gemeente zullen blijven (peis ekik azoe).