Oude speelgoedwinkels in Mechelen

met categorie:  

Als Mechelaar en verzamelaar van oud speelgoed, wil ik de vraag lanceren of iemand info, documentatie, foto's van interieur en/of exterieur heeft van speelgoedwinkels die Mechelen vroeger rijk was (toen het nog niet allemaal Bart Smit of Fun was).

Ik denk bvb al aan degene uit mijnen tijd: den Hobby Shop ad Veemarkt, Christiaensen in de kelder van den Euro Shopping, diene in de Hoogstraat (waar nu Oxfam zit, pand is zopas verbouwd), diene in de Adegemstraat waar achteraf dienstencentrum Den Deigem is ingekomen, etc. 

mersie oep veurhand!

Niet direct een winkel, maar je hebt (of had) speelgoedfabrikant Dima op den Battelsesteenweg en speelgoedfabrikant Triumph in de Kerkhoflei.

Dima bestaat nog steeds, ze zitten op de Battelsesteenweg en voeren knuffels uit in gans Europa. Ik mocht hen een jaartje geleden rondleiden door onze schone stede.

Is Dima een fabrikant of gewoon ne groothandel ?

Want, als ze fabrikant zijn, kunnen ze misschien eens een omgekeerde beweging maken en ons eens rondleiden in hun (schoon) fabriek.

Bij ne volgende opendeurdag, misschien.

Allez, just an ID, zeunne...

;-)

Foto Gimycko

Ik herinner me nog levendig een speelgoedwinkeltje in de Katelijnestraat, schuin tegenover de stadsheimelijkheid. Vandag is er  een telefoonwinkel ( of was het er net naast, weet ik veel)

Ik was toen zo'n 10 jaar misschien en die verkochten prachtige loden ridders te paard. Die ridders hadden een opklapbaar vizier en het enige "hedendaagse" was een plastieken lans. Ze werden geleverd in diverse kleuren volgens hun wapenschilden. Pas veel later kwamen er plastieken ridders. Soldaatjes waren toen wel al in kunsstof herinner ik mij.

Ze werden,  denk ik, in Engeland gemaakt en zaten in een eenvoudig wit doosje. Ik was er verzot op en mocht regelmatig als beloning voor bijvoorbeeld goede schooluitslagen eenridder kopen van ouders of grootouders "vrouw van Mechelenstraat". De eigenaars waren een in mijn ogen oudere heer en dame. Ik dacht dat die man een "titantolleke" op het hoofd had.

Wel, er is natuurlijk die "speelgoedwinkel" op de Veemarkt, tegenover de Sint-Pieterskerk.  Maar die is gespecialiseerd in de die-hard-spelers van moeilijke of eindeloos-durende gezelschapspelen waar de recreant het geduld niet voor heeft of waar die vastloopt in de duizelingwekkende spelregels.

Dit was MIJN antwoord op bovenvernoemde "games", een tijdje geleden.

@Rudi: die speelgoedwinkel was "Van Gijsel", de dame sprak altijd van "onze menier" als het over de titantollekesdrager ging! Die was de modeltreinspecialist in deze zaak!

al mersie veu de reakses!

 

@gimycko: prachtig, die reclames van Triumph! Ik moet nog eens met mijn grootmoeder gaan klappen, die vertelt altijd dat ze vlak voor den oorlog in het 'poeppekot' werkte, ze moest de ogen in de poppen steken, denkelijk was dat dan bij die firma Triumph. Ze zeiden er 'kot' tegen, omdat het naar het schijnt maar een bouwvallig fabriekske was.

De speelgoewinkel over Stadsheimelijkheid was ook bekend onder de naam Vranckx.  De man met het titantolleke moest qua kin zeker niet onderdoen voor Raymond Vh Groenewoud.  Men had er een ruime keuze aan bouwdozen van Revell en Märklin treinen en mijn eerste soldaatjes van papier maché kwamen van daar.
Zij die mijn diverse oorlogen hebben overleefd staan thans in het speelgoedmuseum.

Een andere gespecialiseerde zaak voor modeltreinen (Märklin, Fleischmann) en al het toebehoren (Völlmer, Kibri, Faller, Preiser) was bij Jacques Rijckmans op de IJzerenleen.

Het "bazarreke" van Maria aan de Hoogstraat was aanvankelijk een klein winkeltje  tussen de Brusselpoort en de St Jacobstraat.  Eind jaren 50, begin jaren 60 is ze dan wat verderop verhuisd waar ze een grote vernieuwde winkel uitbaatte.

Ivm de betere merken modeltreintjes, dewelke de Roger hierboven vernoemt... 

Er is toch nog een lange tijd een winkel geweest in het begin van de Augustijnenstraat, vlakbij de Veemarkt.

Ik vermoed dat die maar enkele jaren geleden is verdwenen.

De Hobby Shop op de hoek van de Augustijnenstraat werd reeds in het blog van Taunomatic aangehaald.

Aanvankelijk was het een winkel tussen de Hanekeef en cinema Flora.  Na het verdwijnen van de cinema en nadien van de nieuwe dancing ABC, werd het hoekpand vernieuwd en werd zowel het gelijkvloers ervan als de speelgoedwinkel ernaast omgevormd tot één grote speelgoedzaak.  Ze werd vanaf dan uitgebaat door de dochter en haar echtgenoot Tony Linsen.

Als Taunomatic achter antiek speelgoed zoekt, stel ik voor dat hij eens gaat kijken in die "antiquariaten" in de Katelijnestraat (tussen Stadsheimelijkheid en Nieuwe Beggaardenstraat), want daar staan - geloof ik - nog schommelpaarden uit den tijd van Keizer Karel.

Misschien kan hij ook eens rondneuzen in dat antiquariatenwinkeltje in de Guldenstraat, vlakbij de Hoogbrug (naast dieë bloemenwinkel).  Dat winkeltje is onlangs opgefrist en door de vitrine zie ik daar precies toch wat oud speelgoed staan, zoals een oude ijzeren draaitol.

Allez, just2letUknow...

:-)

Hallo,

Heb je soms nog van die leuke info over onze buurt ???

1) Ik ben webmaster van Buurtcaputsteen.be (site van het buurtcomité) en zou die advertentie van die speelgoedwinkel als curiosum op onze website willen zetten,mag dat ?

2) Ik zoek oude fotos van Mechelen met zoveel mogelijk auto's op, ben oldtimer-freak :-) ...

Grtjs. Rik

Ha Rik, dan hebben we dezelfde passie ;-)

Daarnaast verzamel ik vooral oude speelgoedauto's, Dinky Toys, Corgi Toys, Matchbox, ... alles van voor 1985.

inderdaad gimycko, in dat winkeltje Acanthus valt soms eea te vinden! Onlangs nog een stapel oude autofolders daar gekocht, grotendeels afkomstig van oude Mechelse garages (misschien ook een blogske waard) alsook het boekje 'Wie kent ze nog-de Mechelaars', het originele boekje van 'Mechelen bouwt' en een reklammeke van  't eitfabriek de Soleil ;-)

@ Taunomatic :

Ook al eens gaan kijken bij Sint-Janneke met zijn Lammeke, vanvoor in de Katelijnestraat (vlakbij Sint-Romboutskerkhof) ?

En misschien vind ge ook nog wat in dat snuisterijwinkeltje op de Vismarkt, naast het Ankertje ad Dijle (vroeger 't Staminée van den Boodoo en later de Gust).

@ gimycko: ja zenne, de Jan van in de Katelijnestraat ken ik al lang, ik loop er regelmatig binnen, heeft vroeger ook nog Matchbox verzameld. Was ne goeie maat van Louis Neefs, heb van hem al veel foto's gekregen. Hij verkoopt al eens iets in consignatie voor ons, soms ruilen we,...

Jokke, in onze joengen toad waren er speelgoedwinkels in de Koeistraat en de Sabbestraat. Waar zijn die allemaal naartoe ?

@ GL : Ge zijt met uw kleinkinderen toch al in het Speelgoedmuseum geweest ?

Speelgoedmuseum - Foto Gimycko

Gim, wij maakten ons speelgoed zelf maar op latere leeftijd trokken we wel eens naar den Burton.-)) Voor uwen tijd zeker; 

@ GL : Inderdaad.

En waarmee spelen uw kleinkinderen vandaag ?  Met Angry Birds, misschien, op hunne iPhone4S ?

;-)

aan de meneer van buurt Caputsteen,

het is geen speelgoed, maar dit was ooit ook een winkel in onze geburen

advertentie uit 1937

 

Meubelzaak Dra 1937

@ G.L.  Het speelgoed dat ze in de Burton hadden heette Lily...

Rudi,

hiermee heb je het telefoonnummer van Van Geysel

 

@ Marc VC: knap hoor, dat reklammeke van den Dra. Ik heb nog ergens een fotooke van de fabriek.

En als je heel goed gaat kijken, dan zie je op de zijgevel van 1 van de huisjes die over de zijingang van het kerkhof staan (Kleine Nieuwendijkstraat) nog een vage gevelreclame van meubelen DRA.

Was er ook geen speelgoedwinkel -ttz modeltreinen en -autootjes- op de Ijzerleen ter hoogte van de huidige Standaard boekhandel of net iets verder? Moet in de jaren zeventig geweest zijn en misschien wel tot in de jaren tachtig.

Ik heb hier een uitgave uit 1968 van de Mechelse Gids waarin ( o.a.) alle speelgoedwinkels werden opgesomd:

  • Baby Palace,Hanswijkstraat 9
  • Weduwe Lombarts,Brusselsesteenweg 82
  • Monnoyer Geitestraat 3
  • Nauwelaerts Victor, Hoogstraat 59
  • Potums J., Keizerstraat 6
  • Schippers, Bruul 112
  • Van Geysel W., St. Katelijnestraat 50
  • Van Lil Hubert, Hoogstraat 5

Als kind ging ik altijd bommekes en fuseekes kopen op de Nekkerspoel tussen de Borchtstraat en de Gemeenteschool, ik herinner me echter niet meer of die madam ook speelgoed verkocht.

                                    

@Omar: zoals geplaatst door Roger Kokken op do, 27/10/2011 - 09:36.

Rycmans op de "Yzeren Leen" !

was oorspronkelijk "het" adres voor het betere schrijfgerief.

@Roger,

              Lily uit Leven. En ondanks het feit dat ze er veel verstand van had is ze toch ook eens in de val gelopen. Wat ik er nooit gezien heb is vechten.   

In het gebouw van Dima werd voorheen nog Coca-Cola gebotteld.

Ik probeer me de naam van de speelgoedwinkel in de Adegemstraat te herinneren, maar kan er helaas niet opkomen.

Welkom op de Blog, Wide-O.

:-)

Geen echte speelgoedwinkel misschien maar als klein manneke keek ik vroeger uit op het krantenwinkeltje aan het begin van de Adegemstraat, schuin tegenover het Zwaanstraatje. Voor de kranten of de boekskes had ik geen aandacht, voor de speelgoedautokes daarentegen wel. Menig matchboxke heb ik daar mogen uitkiezen!

Tegenwoordig verzuipt ge, rond deze tijd van 't jaar - naar Sinterklaas toe, in 't speelgoed.

Vooral in den Bart Smith, in die groothandelspeelzaak in Leest en in de speelgoedsectie van de Carrefour in Zemst.

Er moet precies veel geld te verdienen zijn met speelgoed.

Dank u G. :)  Ik was hier al eerder, maar dat was een paar jaar geleden, op een ander platform.

Bart, bedoel je misschien de Boekuil? (aangenomen dat het "begin" van de straat wordt gezien vanaf de Battelsesteenweg.)

@bart doms: inderdaad, diene had Matchboxskes, daar heb ik er ook veel van gekregen, ze zaten achter den toog in een kaske met schuifkes, en de madam legde dan die shuifkes op den toog en dan mogt ge der eentje uitkiezen! ("en eentje maar hé, want ge hebt al zo veel otookes, er is geen enkel ander kind dat zoveel otookes heeft!", aldus mijn moeder ;-)

Dag Marc,

Bedankt voor de info !

Mogen we die advertentie ergens op onze website plaatsen ? Dat is dan al een goed begin ...

Grtjs. Rik

tegenover het Zwaanstraatje had men de krantenwinkel van Rik Dehert (speler van Racing) dus quasi naast café stad Antwerpen, kant Graanmarkt dus. de Boek Uil is op het einde van de Adegemstraat.

Ik ben op zoek naar Barbiepoppen van het merk Mattel !!! Als jullie nog poppen van dit merk in jullie kelders of op zolder hebben liggen ( poppen van 1959-1987) laat het mij dan weten !!! Alvast van harte bedankt !!!

Beste Mensen,

 

Ik zoek blik speelgoed uit China, japan en Duitsland als jullie iets hebben

stuur me een mailtje.

Groetjes

Christophe

Beste Christophe (en/of anderen),

 

ik heb hier nog één en ander liggen.

Mail maar naar info@wit-zwart.be

 

Groetjes,

Rony

Het verwonderde me dat Rijckmans (cf. Roger, Omar, Jokke oep zeun ...) in de lijst van 1968 (cf. Luc) niet vermeld stond, maar allicht stond die onder een andere rubriek in die 'Mechelse Gids' want zoals Jokke al schreef: als men een deftige vulpen nodig had...

"Van Lil Hubert, Hoogstraat 5" (cf. Luc) was de door Roger Kokken genoemde winkel van Maria, waar de meeste van mijn Dinky Toys vandaan kwamen.

Het krantenwinkeltje in de Adegemstraat waarnaar 'bart doms' verwees, was niet de Boekuil (zoals Wide-O dacht). Het Zwaanstraatje was trouwens aan Lamot (en bestaat sinds ±2010 opnieuw). De winkel was van de beroemde oud-voetbalist van 'de Racing' Rikske De Hert [ik meende ten onrechte diens broer Louis maar begin dit jaar dacht Roger Kokken net als hierboven 'marc1' de eerste], en de dame achter de toog met Matchboxkes in de schuif (cf. Taunomatic) moet Leontine, de echtgenote, geweest zijn.

De door Rudi, Jokke oep zeun ... en  Roger Kokken genoemde winkel in de Katelijnestraat nr. 50 was van Guillaume en Maria Van Geysel. Roger vermeldde reeds Märklin maar Guillaume (met titantolleke en ferme kinnebak) volgde minstens zo goed Fleischman en had de toebehoren van Kibri, Faller, Vollmer, enz.; hij bezocht trouwens jaarlijks de speelgoedbeurs van Neurenberg [Nürnberg Spielwarenmesse], ook nu nog beroemd m.b.t. de nieuwigheden op het gebied van modeltreinen en modelspoorwegbouw. Toen het koppel al een behoorlijke leeftijd had, werd de winkel op sommige tijdstippen open gehouden door Fons, de echtgenoot van hun kuisvrouw Liza. Wegens ziekte viel ook een trouwe Fleischmanklant er een paar keer in. "Van Geysel W." (cf. Luc) lijkt erop te wijzen dat de roepnaam Guillaume (cf. initiaal G. op de stempel die Jokke toonde) als gebruikelijk de verfransing was van William.

Puzzelliefhebbers (van het type jigsaw) konden destijds (vooral) bij Maria terecht, naar keuze die uit de Hoogstraat 5 of die uit de Katelijnestraat 50.

Hier ne puzzel van ons Mechelen...

Natuurlijk is Nurnberg de speelgoedstad bij uitstek alhoewel het Christkindl toch hun paradepaardje is. Anderen rijden dan liever weer een paar honderd kilometer verder voor een Dirndel en a Mass. Ieder zijn meug natuurlijk. En wat die tinnen soldaatjes betreft, ons moeder heeft die allemaal ne keer weg gesmeten.

Gim, nog e vraagske. Zouden ze nog ergens kette verkoepe of ne reep ?

Gim, weet gij al iets van die kette en die reep ?

Jacques Rijckmans was gespecialiseerd in modelbouw ( de door Some hierboven aangehaalde merken) en Fleishmann en Märklin.  In 1964 kocht ik er het Fleischmanntoebehoren om een modelspoorbaan te bouwen.  Die baan is er echter pas daadwerkelijk gekomen in 1973 wanneer ik een eigen huis had met op de mansarde voldoende ruimte om een baantje van 3m op 1,60m te bouwen. 

Ik heb voor Jacques ook veel modellen (Revell, Kibri enz.) in elkaar gestoken om in zijn   etalage te zetten.   Zuster Marie-Paule hield zich dan weer met het andere deel van de winkel bezig: schrijfgerief en  bureauaccessoires.

Beiden leven nog, Marie-Paule woont in een zorgcentrum aan de St Jacobstraat en Jacques woont nog steeds op de Ridder Dessainlaan.  Hij zal nu ongeveer 83 jaar zijn.  Hij vroeg me ooit om hem naar de speelgoedbeurs te Nuerenberg te vergezellen maar dat stuitte op een njet van mijn eerste vrouw :-)

Aangezien " van het westelijk front geen nieuws " zal ik het dan maar zelf openbaren. Voor ketten en ne reep waren er geen winkels, dat maakten wij, oorlogskinderen zelf. Ketten waren kleine bollekes van klei die we met ons pollekes mooi rond rolden om dan in den oven van de stoof te laten bakken. Na het bakken bij 80 graden werden ze dan met verf bestreken. We maakten rode, gele, blauwe, groene en zelfs zilveren ketten. Waar ons moeder die verf haalde ? Misschien in een van die speelgoedwinkels in 't stad. Ketten waren bij het knikkeren onze buit. Bij aanvang van het spel werd iedere deelnemer verzocht om één ket in het putje ( gedraaid met de hiel van onzen houten blok ) te zetten en dan kreeg om beurt elkeen de kans om met een mooie glazen knikker ( ieder met de zijne en van achter de lijn ) het putje te bombarderen. Het witvisje - want zo noemden we die knikkers - kon ook alle kleuren van de regenboog hebben. Het werd netjes tussen duim en wijsvinger geplaatst en af ging het schot richting putje. Wanneer het raak was mocht men zich de ketten die uit het putje vlogen, toeeigenen. Als de ketten op waren werd het opnieuw rollen, bakken en schilderen. Hoe creatief wij als kinderen waren net na de groten krieg. Over de reep ook nog iets ?

Toch mooi, nietwaar, den boerenbuiten...

Wel, men kan mij bezwaarlijk verdenken van "op den boerenbuiten" grootgebracht te zijn.  Als kind waren mijn speelterreinen  de zijnbaan van de Astridlaan waar tussen het gras en de kasseiweg genoeg ruimte was om te knikkeren en de Leuvense vaart achter de Comet).  Ook ik heb heel even met die kleien ketten "gemèrrenbold".  Als ge er met je voet ging opstaan werden ze gewoon verpulverd.  In 1950 werden ze in de speelgoewinkel van Maria in de Hoogstraat nog verkocht.  Beter waren natuurlijk de glazen knikkers (25 voor 5 fr).  Wat later kwamen dan de "viskes" die ook iets dikker waren en waarvan de paarse het meest gegeerd waren wegens in den beginne iets zeldzamer.

Toen kon men nog op straat spelen en werd de omgeving niet verkwanseld en vermasakreerd voor de heilige mellkoe.

 

 

Andere knikkervarianten (tot 1959 binnenkant Astridlaan en vanaf 1960 stadsrand):

1) Op straat tussen kasseien of ook wel klinkers, werd bij en in de goot gepoogd de knikker van een tegenstrever te raken. Lukte het, dan moest hij een knikker uit zijn voorraad geven. Het kwam er dan op aan om 'safe' (zoals achter een kassei stilvallend) uit te komen wanneer het er net naast zou blijken - dat zal wel een goede voorbereiding geweest zijn voor mijn later biljart- & snookeramusement. Ik herinner me niet de prijs van knikkers maar daar zou dus een reden voor kunnen zijn. ;-)

2) Waar een huis in aanbouw is (begin de jaren 1960 heel gewoon in mijn omgeving), lag wel een berg zavel. Daarin werd eerst een circuit gemaakt dat verscheidene malen rond ging met enige hellingen op en neer. Dan werd 'koerske' geknikkerd, waarbij men zo hard mogelijk moest trachten te schieten zonder de knikker uit de baan te doen vliegen. Dit werd meestal met een groter groepje gespeeld dan de gootvariant.

Knikkeren tussen kasseien of een onregelmatige in het zand getrokken sleuf heette "slangske".
Dit speelde ik thuis nog  in de gekasseide doorgang naar ons werkhuis vóór alle kasseien onder een laag beton verdwenen.

Er bestond ook een spel  "putteke" waarmee met de hiel een putje in het zand werd gemaakt.  Als er een knikker in dat putje terecht kwam, was men die kwijt.

Ik had ooit een schoendoos met zowat 400 knikkers...

 

Vierhonderd, tiens, precies dat wij ons beiden gelukkig mochten prijzen aan de overkant te wonen, maar het leeftijdsverschil gaf ook genoeg scheiding. ;-)

Soms werd ook overeengekomen voor welke knikkers er gespeeld werd: Een 'bietje' (Mechels 'beekɘ') was bijvoorbeeld meer gegeerd en dan werd er bij voorbaat dus genegotieerd welke ieder inzette.

En knikkers heetten natuurlijk 'mεrrɘbollɘ' tot we al enkele studiejaren verbasterd waren; knikkeren is doodgewoon 'me dɘ mεrrɘbollɘ spεεlɘ'.

Bedankt voor zoveel aandacht. En Gimycko, ge kunt hier nog iets leren. En morgen over de reep. Ge kunt hier nog iets leren hé. Maar troost u , niet alleen gij nietwaar peterke.

Ja, mijnheer Louis.  Dank u, mijnheer Louis.

;-)

Inderdaad Some, de benaming "beeke" voor de beste knikker, die naam was ik begot al vergeten... ma t'is dan oek al efkes geleje da'k nog met de mèrrebolle spelde :-)

De reep ( "riep") die met een dunne metalen istang of stok werd voortbewogen was meestal een oude fietsvelg en daarmee  werd in de meer rurale gebieden gespeeld.  In mijn biotoop heb ik het nooit gekend.  De eerste keer dat ik het zag was in 1958 in Keerbergen.

Voor het eerst in 1958, Roger? En nog wel in het mondaine Keerbergen... Dan was het misschien al de horizontale versie met iets mooier erdoor... de hoelahoep. ;-)  Ik was nog piepjong maar herinner me toch de rage met The Hula Hoop Song, al was dat in 't Stad pas in de lente van '59, dacht ik.

Some, zooo mondain was Keerbergen in die tijd nog niet.  Ik ging spelen in de Zeept en als ik mij niet vergis stonden daar toen 4 boerderijen en een drietal huizen.  Er was daar toen voor 17.000 frank een lappeke bouwgrond van 10 are te koop met daarop allemaal kleine sparretjes. Als 15 jarige zei ik aan mijn vader dat dat misschien geen slechte investering zou zijn, waarop hij me antwoordde "wat kan ik in godsnaam doen met 1000m² denneboompkes?".  Thans staat de ganse Zeept nagenoeg volgebouwd en ik vermoed dat een vierkante meterke nu wel iets meer zal kosten dan 17 frank ).

De Hoola Hoop werd destijds bezongen door Theresa Brewer en Betty Johnson

http://www.ouvirmusica.com.br/betty-johnson/1516761/#mais-acessadas/1516761

Mijn eerste link gaat naar de versie van Teresa Brewer, de tweede naar de versie van Georgia Gibbs. Beide klinken mij zeer bekend in de oren, Roger. Je versie van Betty Johnson hoorde ik ook wel. Althans volgens mijn zeer snelle opzoeking daarnet, dateren ze respectievelijk van oktober 1958, december '58 en september '58. Vooral die snellere versies van Brewer en van Gibbs zouden duchtig met mekaar geconcurreerd hebben. Er moet ook een Nederlandstalige geweest zijn met daarin "alle meisjes dansen de hoelahoep"; of zongen die dat mee op de tonen van 'n Amerikaanse versie?

De bossen van Keerbergen en die van Bonheiden heb ik ook nog wel geweten, maar in Keerbergen waren er al wel een stuk eerder villa's. Rond pakweg 1965 logeerde ik al op de Guldensporenlaan (Bonheiden) bij een 'beste vriend' uit onze buurtijd op de Astridlaan. Toen of hooguit een jaar of drie later gingen we varen in een volwassen roeiboot op de overmaatse tuinvijver van zijn grootmoeder in Keerbergen bij haar al niet meer erg nieuwe villa. Ik denk dat daar eind de jaren '50 dan al wel een jet set zal ontstaan zijn - maar veronderstelde niet dat je die grootmoeder zag hoelahoepen, nee. ;-)

In het fantastische jaar 1958 had ik een Viewmaster, met natuurlijk enige schijfjes van de Expo en die waren daar aangeschaft. Allicht kochten mijn ouders die stereodiakijker ook daar, of haalde men 'm in een speelgoedzaak?

@ Henning :

Dit hier is ne Viewmaster.  Het was een soort Stereoview 2.0

Stereoview

Just2letUknow

:-)

BTW :

Ik hoop dat al de artikels en reacties van Mechelenblog ooit in steen worden gebeiteld.  Want al die Herinneringen en Beschrijvingen van Vroeger behoren tot het Geheugen van Mechelen en daarom Cultureel Erfgoed !

Genoeg over de reep ? In Oembeik maakten we - maken en niet bouwen - een heus crossparcour met putten en bergen waarmee we bijna heel de grote vakantie zoet waren. Ten tijde van de ronde van Frankrijk werden de knikkers boven gehaald en reden we een echte knikkerronde met naam en voornaam. Robic, Bartali, Brambilla en hoe ze ook allemaal heten. Stan Ockers natuurlijk niet vergeten. Alle dagen een rit en klassement. De tijd die dan nog over bleef was voor den dop en de kletsdop. Wie weet meer vooral over de kletsdop ?

Some en Roger, in Keerbergen was er net na de oorlog een jeugdhuis waar we met de tram naartoe trokken. Het was in handen van een of andere sociale organisatie. Ons moeder bracht on 's morgens met de fiets tot aan het station en kwam ons ' avonds weer ophalen. Over dag had ze dan wat tijd om thuis nog overgebleven puin te ruimen.

Gimycko, stuur me dat oud stereobeeld eens door aub, liefst met een behoorlijke resolutie, dan maak ik er een 3D beeld van dat je met een rood-blauw brilletje kunt bekijken.

Merci Gim, hieronder het resultaat.

@ Roger : Een betere resolutie heb ik niet.  Sorry.