Mechelen op de planken

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Mechelen heeft een bijzonder rijke toneeltraditie.  En daar mogen we best trots op zijn.  Gisterenavond werden de amateurgezelschappen van onze stad in het schitterende decor van de Kolommenzaal van ons stadhuis ontvangen, om er zoals jaarlijks de toneelsubsidies in ontvangst te nemen uit de handen van schepen van cultuur, Frank Nobels...

  

(schepen Nobels  -  Jan Devos van Rust Roest Leest)

 

Mechelen ondersteunt elk jaar het Mechels amateurteheater met de toekenning van subsidies.  Dit jaar blijft het budget 19 000 euro.  En dit bedrag wordt netjes verdeeld onder negen gezelschappen.  De uitbetaling had gisteren plaats, en dit gebeurde in stijl met een kleine receptie...

 

De Peoene, Studio Gommarus, het Mechels Volkstoneel, KT De Moedertaal, Ik Dien uit Muizen en het Echt Mechels Theater, ontvangen elk 2.422,50 euro.

1.615,00 euro gaat er naar Voor Taal en Kunst.

KT De Dijlezonen en Rust Roest uit Leest krijgen de som van 1.425,00 euro.

 

Een vakantiecheque werd verloot onder de kopers van een toneelabonnement.  Deze prijs werd gewonnen door de familie Van den Broeck uit Muizen, die uit de handen van Frank Nobels de leuke attentie mocht ontvangen (foto hierboven...)

  

(André Mertens en Marc Thoen van Theater Korenmarkt  -  Gerrit Muyldermans van De Peoene)

In zijn toespraakje had schepen Nobels het nog even over 'Rondje Toneel, zeizoen 2011-2012'

Dit is een gezamenlijk intitiatief van het Koninklijk Mechels Toneelverbond, het Cultuurcentrum Mechelen en de Stad Mechelen.  Deze formule biedt de mogelijkheid tot het bijwonen van één voorstelling naar keuze bij zeven van de acht deelnemende gezelschappen.  En dit voor de zeer cultuurvriendelijke prijs van 32 euro (wat minder is dan 5 euro per voorstelling!).

Voor concerten, musicals-of operettevoorstellingen dient een toeslag betaald gezien het uitzonderlijke karakter van deze producties.  De cheque ruilt men in bij het gezelschap voor een geldig toegangsbewijs.  Deze 'theatercheque' kan uitsluitend worden aangeschaft in het Cultuurcentrum Mechelen.

Toch wel een aardig initiatief...

(Liliane Verschueren, Gerrti Muyldermans en Dirk Van Ranst van De Peoene)

Het was gezellig om een praatje te slaan met deze  Mechelaars die met veel enthousiasme op de planken staan.  Ik wens ze alvast ook voor dit nieuwe speeljaar veel plezier en succes!

  

(Daisy Wellens en Lieve De Sadeleir van De Moedertaal)

   

(Freddy Van Vlasselaer en Hilda De Pauw van het Mechels Volkstoneel  -  Tony De Smedt en Luc Van den Broeck van het Mechels Volkstoneel)

(Mieke Van Rompaey, Lieve Du Bin en Mit Kerkhove van Toneelkring Ik Dien uit Muizen)

(Jan Devos van Rust Roest met schepen Frank Nobels)

                                 

(Frieda Nuyens van KTV De Dijlezonen)

 

 

 

 

 

 

 

 

Toch wel wat bekenden in de fotokes.  De toneelgemeenschap is nu eenmaal erg klein: "je komt altijd dezelfde tegen".

Theater verdient subsidie, want er wordt hard gewerkt en veel gezweet ... en vooral het zorgt voor een middenveld en sociaal weefsel ....