Marcel Kocken in de Klapstoel

met categorie:  

     

Hij is Mechelens Levende Geheugen en het Archief van de Geschiedenis van deze stad.  Hij is stadsgids, Cultuurpaus en auteur van verschillende boeken over onze Dijlestad.  Marcel Kocken IS gewoonweg Mechelen.    De liefde voor deze stad zit van jongsaf in zijn bloed.  Marcel is van het bouwjaar 1935; studeerde af als historicus en haast zijn volledige loopbaan stond hij in dienst van Mechelen, in het departement Cultuur.  Zijn carrière startte op ons stadsarchief. 

     

(foto's: Jan Smets)

     

Talrijk zijn zijn publicaties over deze stad, en even talrijk zijn praatjes voor de radio, voordrachten en lezingen voor verenigingen.  Zijn inzet voor o.a het Festival van Vlaanderen en Expecting Beethoven, Sinte-Mettegenootschap en Faculteit van het Mechels dialect is groot.

Sinds 1957 is Marcel ook stadsgids.  En dat kan tellen.

Marcel Kocken is als het ware een Levende Legende.

 

Wie Marcel, die een geboren verteller is, graag wil aanhoren, moet beslist woensdag 12 oktober afzakken naar het Auditorium van het Cultuurcentrum in de Minderbroedersgang.  Tussen 20 en 23 uur zit Marcel in de Klapstoel van vtbKultuur-Mechelen, die deze boeiende avond organiseert. 

Marcel zal geïnterviewd worden door Gazet van Mechelen - journalist Sven Van Haezendonck.  En deze laatste hoeft natuurlijk ook niet voorgesteld te worden.

 

Het is de tweede 'Klapstoel' die vtbKultuur organiseert.  Wie er de vorige keer bij was - toen beiaardier Jo Haazen aan de beurt was, wéét dat dit een voltreffer belooft te worden.

 

vtbKultuur-leden betalen 6 euro voor deze avond.  niet-leden betalen 8 euro.  Je kan reserveren bij H.Van Miert op 015/55 56 02 of op mechelen@vtbKultuur.be     Rekeningnummer: IBAN BE 90 4066 0651 4132   (code MK 12/10)

 

DOEN!  Hier krijg je geen spijt van!

 

 

 

 

 

 

Archiefbeelden Mechelen - Marcel Kocken

Handen in elkaar - Marcel Kocken, Rudy Cornelis & Felix van Cakenberghe

Grappig. 15 (?) jaar na het begraven van de klaptafel, herleeft het idee nu als klapstoel, en nog wel met een gast die we toen ook al hadden... Veel sukses ermee!

 

En?  wie zien we straks?

Ik zal er zijn !  ;-)

 

@ Wieland: de mosterd werd inderdaad bij de Klaptafel gehaald, zo heeft een van de vtbKultuur-medewerkers al eens opgebiecht aan vtbKuluur Mechelen... De Klaptafelavonden waren inderdaad erg fijn... 15 jaar? Het zou kunnen de tijd vliegt voorbij....

Het was een schitterende avond!  We luisterden naar Marcel, die ons weer prachtige verhalen vertelde...  Maar ook heel aangrijpende en héél persoonlijke.  Vooral de herinneringen aan de tweede wereldoorlog, en hoe dat zijn verdere leven bepaalde, vond ik heel frapperend.  Mooie avond van VTBKultuur-Mechelen! 

@Jan: het was inderdaad een heel geslaagde avond, ook Marcel was heel tevreden.

@ Wieland: inderdaad,  ik heb het eens nagekeken in het archief, we zijn met de klaptafel begonnen in 1997... dus in 2012 zal het 15 jaar zijn!

 

"ook Marcel was heel tevreden" maar hij is minder te spreken over de kasseien, "over watte?, over de "kazauje"!
Het lelijkste plein van Mechelen is de Veemarkt (omwille van die koterijen die het zicht beperken op al die historische gebouwen n de Keizerstraat).
De Grote Markt valt wel mee, als ge al die drempels weet liggen!
Waarom is er nog altijd geen meubelmuseum (en ook het beiaard- en spoorwegmuseum verdienen een beter lot))
De merkwaardigste uitspraak van Marcel vond ik wel: "En Mechelaars zagen altijd over alles omdat ze van hun stad houden"

Hier de Marcel, oep z'n best, over 175 jaar spoorwegen.

Mooi samengevat, Jokke !!! En misschien heeft Marcel wel gelijk met "Mechelaars zagen altijd over alles omdat ze van hun stad houden" ! ;-)

Over de Veemarkt kan ik Marcel Kocken meer dan gelijk geven.

Hier de Veemarkt in 1955

Mooie foto Gim