'Het land is stil', maar Mechelen niet

met categorie:  

Nog niet zo lang geleden stond ik op een doordeweekse dag even stil. Stil omdat we misschien wel een regering krijgen. Stil omdat ik misschien een toekomst heb. Stil omdat ik en wij blij mogen zijn dat we nu en hier leven. Met vrienden en familie om ons heen. Stil omdat ik nu leef en niet morgen. Want wie weet wat morgen brengt? Ook jongeren kunnen stil staan. Dat bewijst het jongerengezelschap Het Banket met haar nieuwe voorstelling 'Het land is stil'.

In 2009 kozen de Mechelaar Tristan Versteven en de Antwerpse Brechtje Louwaard voor de stad Mechelen en haar cultuurcentrum. Het is door de bewuste politiek van dat centrum dat de jeugd de kans krijgt om toneel te maken. En dat maakt me toch even trots om Mechelse te zijn.

Dat jongeren kunnen nadenken over de wereld, dat krijg je te zien in deze zelfgemaakt productie. In 'Het land is stil' zien we de laatste mens op aarde. Het spiegelbeeld van Adam en Eva: zij staan aan het einde, aan het begin van iets nieuws.

Eindelijk is Frans-Jozef alleen op de wereld. Hij is de laatste man op aarde. Bevrijd van priemende blikken, hoeft hij zich nergens meer voor te schamen. De duizelingwekkende vrijheid geeft hem vleugels. Dan komt ze tevoorschijn: een bleke, blonde gestalte, Helena. Dit was niet voorzien. Hier heeft Frans-Jozef geen antwoord op. Op het moment dat Frans-Jozef Helena zijn geheim wilt toevertrouwen, horen ze een kwieke stap. Het is Igor. Hij heeft de hele wereld uitgekamd en weet zeker dat hij de laatste mens op aarde is.

Alles is mogelijk, het ligt in hun handen. Ook in de onze?

22 oktober 2011 om 20.15uur @ de Stadsschouwburg (voor kinderen, jong-volwassenen en alle andere mensen ouder dan 10 jaar)

Na de premiere gaat Het land is stil op tournee door Vlaanderen.

Lijkt me wel boeiend...  Mooi om dit te posten Goedele!

Misschien moeten we "wat vaker stil staan" ....