Kadodder opent boerderijpad in Tivoli

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Vandaag werd in het Tivolipark het gloednieuwe educatieve boerderijpad geopend.  En dat was een taak voor Kadodder, die dit jaar opdook als 'Tivoli-mascotte', en op korte tijd razend populair werd...  Hij deed het in het gezelschap van schepen Marina De Bie, illustratrice Marijke Meersman en parkbeheerder Sonja Nauwelaerts...

 

 

(Kadodder, Marina De Bie en Marijke Meersman)

Het Tivolipark zit duidelijk in de lift.  Het wordt hoe langer hoe meer opgewaardeerd.  Waar in een eerste fase vooral aandacht werd gegeven aan het materiële aspect en de renovatie van het park (zoals bijvoorbeeld de twee bruggen...)..., wordt nu vooral het accent gelegd op beleving.

 

Eerst werd dus de accomodatie aangepast, zodat men tot een harmonisch parkbeheer kon komen.  Men stelt de laatste tijd vast dat er minder vandalisme is, en er meer respect wordt opgebracht voor de omgeving.  Ook is er meer vraag naar peter-en meterschap over een dier, en wordt de website van het park meer en meer aangeklikt.  Ottertrotter kent een groeiend succes... Allemaal tekens van een goeie evolutie.

  

(Marina De Bie onthult de eerste huisjes...)

Het figuurtje Kadodder heeft zeker ook zijn steentje bijgedragen tot het positieve imago van het park.

 

Deze mascotte met een hoge aaibaarheidsfactor is ontsproten aan het creatieve brein van de bekende jeugdschrijver Marc De Bel en illustratrice Marijke Meersman.

De fantasiewereld van Kadodder die in het park woont ussen de dieren, speelt zich af in en om de natuur.  Hij wil kinderen op een speelse manier respectvol leren omgaan met deze natuur.  Hij is voor de kinderen zowat een vertrouwensfiguur, een nederige 'veelweter', het visitekaartje van het park en hét symbool voor milieu en milieubeheer.  Kortom: dé perfecte veelweter om hen door het park te begeleiden.

 

    

(Kadodder, Sonja Nauwelaerts en Marijke Meersman)

 

Zopas werd het Kadodderlied op CD gezet, en nu wordt een nieuwe bladzijde geschreven aan het verhaal.  Het boerderijpad dat vandaag werd onthuld, is een tof wandel-en doepad voor kinderen tussen vier en twaalf jaar.  Kadodder neemt de kinderen mee langs twintig infohuisjes.

Via twintig verhaalfragmenten en 'voelgaten' in de huisjes, wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld.

Het pad is zowat zevenhonderd meter lang, en is perfect te volgen door jong en oud.  Ook rolstoelgebruikers of buggy's kunnen dus op pad.  Het pad start en stopt bij de Neerhofpoort.

Tien huisjes zijn nu uitgewerkt.  In het voorjaar volgen de andere tien.  Maar het verhaal is nu al wel compleet. 

Eenzelfde thema wordt bij elk huisje op zes verschillende manieren benaderd.  Dit maakt het volgen van het pad voor verschillende leeftijden heel aantrekkelijk en boeiend.

Ook de wegwijzers zijn leuk uitgewerkt.  Je moet écht wel goed kijken naar welke richting Kadodder je wijst.

    

Op de onderste helft van de voorzijde van ieder huisje staat een stukje uit het twintigdelig Kadodderverhaal.  Zowel in de sfeervolle illustraties als in de tekst herkent men het park en de dieren.  Het verhaal heeft een aanleiding, een hoogtepunt en een plot.  Het maakt de kinderen nieuwsgierig naar het volgende dier en naar het volgende huisje.

Op de bovenste puntgevel zie je een grappige tekening van elk dier met daarbij een waar-of niet waar-weetje.  Elk huisje heeft een huisnummer en verwijst naar het volgdende huisje.

In elk huisje zit een wetenschappelijk weetje verborgen.

 

  

Kadodder en koningin Apida de bijenkoningin beleven samen met de dieren een spannende ontdekkingstocht in de kinderboerderij.  Bij elk dier lees je 'n stukje van het verhaal.

Waar of niet waar?  Heeft een varken een goed geheugen of maakte Kadodder een krulletje in de staart?  Bij elk dier leer je weer wat bij en zie je een tweede grappige tekening van het dier.Weet je wat elk huisje verbergt door te voelen of te kijken?De dieren tonen hun 'paspoort' en 'handtekening'.

De experimentenmand van Kadodder gidst je door het park en zit gevuld met leuke spulletjes voor de natuurontdekker.

En dan is er ook nog het dierenvriendenboekje dat de toch nog leuker en boeiender maakt.  Er staan mopjes, receptjes, spelletjes en dierenweetjes in.  En dit boekje is er gekomen door de creatieve samenwerking van Marijke Meersman en Marc De Bel...

Door al die verschillende 'lagen' blijft de tocht ook attractief bij een volgend bezoek.

Tof idee voor de komende herfstvakantie!

Echt een aanrader!

Schepen Marina De Bie verklapt nu al dat men de ambitie heeft om volgend jaar nog een natuurleerpad aan te leggen in het park...

                                                         

 

 

 

 

was dat dan nog niet open

ik zag Kadodder er enkele weken geleden al

Het Tivolipark ten voeten uit...

Foto Gimycko

Jawel Marc, Kadodder huist er al een hele poos.  Maar het pad is nieuw.

Ziet er me heel tof uit! Goed idee voor de herfstvakantie. Heb wel een vraag: wat kost dat?

 

Dit is helemaal gratis...  Dus: geen enkele reden om het in te plannen bij deze mooie herfstdagen...