Jowan Lamon overleden

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Zojuist bereikt me via een zus van hem, het nieuws dat Jowan Lamon overleden is.  De Mechelse ex-politicus was amper 58 jaar, en was al een aantal jaren ziek.  Hij leed aan de ziekte van Alzheimer...  Een pijnlijk afscheid van een bekend Mechelaar...

Jowan Lamon werd geboren in een groot gezin, en ging de Mechelse politiek in voor Agalev.  Hij maakte opgang met zijn jeugdvriend en partijgenoot Joan Pepermans, waarmee hij dezelfde idealen deelde.

Dertien jaar lang was Jowan schepen in onze stad.  De laatste jaren dus voor Groen!  Zowat iedereen waardeerde  en respecteerde hem voor zijn intelligentie en vasthoudendheid, over de partijgrenzen heen. 

Een viertal jaar geleden trad hij uit eigen beweging terug uit de politiek na de eerste ziektetekenen.  Hij was op dat moment schepen van leefmilieu en personeel. 

Zijn plaats werd ingenomen door partijgenote Marina De Bie.

Jowan, wiens toestand de laatste tijd erg verslechterd was,had het erg moeilijk met het verdict van deze slopende ziekte, die hem op deze jonge leeftijd trof.

 

Vandaag is er een einde gekomen aan deze lijdensweg.  Ik wil de familie van Jowan mijn deelneming betuigen bij deze harde klap.  Ik hoop dat de pijn en het verdriet om dit té vroege afscheid, ooit, langzaam maar zeker mogen overgaan in een warm gevoel bij het ophalen van vele mooie herinneringen aan hem. Als Mechelaar wil ik hem danken voor de positieve bijdrage die hij leverde voor deze stad.

 

 

(foto: Jan Smets)

(foto: Jan Smets)

Mijn deelneming.

 

x

Mijn deelneming aan de familie en vrienden en kenissen

ik zat met dochter Marijke jarenlang op school.

Wat treurig om op deze jonge leeftijd een vader,een familielid, een vriend, en overtuigde Mechelaar te verliezen.

 

Mijn deelneming aan de familie en vrienden van Johan

Veel sterkte aan de hele familie.

Wij hebben steeds in dezelfde buurt gewoond, stassartstraat, zelestraat, jodestraat.

Marijke hebben we ook goed gekend, sterkte meisje.

Veel sterkte en Rust in vrede Johan.

Nordin Himi en de ganse familie Himi natuurlijk.

 

Mijn diepste deelneming bij hetoverlijden van een zeer toffe mens. Altijd goed gemutst en open voor een gesprek.

Via zijn vrouw, die we regelmatig zien in "  't Ankertje aan de Dijle", konden  Ferre en ik het verloop van zijn ziekte volgen. Jowan was er aanvankelijk regelmatig bij. Al een hele tijd niet meer. Helaas, de aftakeling ging verder en dat op z'on jonge leeftijd.

Nu dit bericht. Het was schrikken en slikken en zwijgend het hoofd buigen voor het noodlot.

Moge hij rusten in vrede.

 Toen ik deze namiddag op het terras van café ' Amitié nog met een kennis herinneringen aan mijn moeder ophaalde kon ik niet vermoeden dat Jowan op z'o'n jonge leeftijd aan deze akelige ziekte zou overlijden.

Mijn moeder kreeg de eerste symptomen van Alzheimer op de leeftijd van 56 jaar. In haar 65 ste jaar hebben we haar begraven. Jarenlang dachten mijn broer en ik, dat zij bij de jongste hoorde die deze ziekte overkwam.

Blijkbaar kan het dus nog vlugger, want als Jowan nu op 58 jaar overlijdt dan moet zijn ziekte reeds jaren daarvoor losgebroken zijn. Zijn familie is dus nog vroeger dan wij door die hel van machteloos toekijken moeten gaan.

Je moeder of enig ander familielid op die wijze zien aftakelen is om het eufemistisch uit te drukken: niet leuk.

Ik wens de familie van Jowan in deze dagen van rouw veel sterkte toe bij het overlijden van hij die ik steeds als een integer mens heb ervaren.

Wij kennen Jowan van in de tijd van 't Centroem aan de Brusselse stwg. Hij zal toen 18 jaar geweest zijn.  Hij en enkele gelijkgestemden hebben ooit bij ons thuis in de Hoveniersstraat vergaderd om te zien wat er kon gedaan worden tegen de bouw van een supermarkt op de grote open plek van ca 40-50 are die ontstond nadat de gebouwen van de mouterij van Raemdonk-Geets (achter het Jugendstilhuis aan de Brusselse stwg) in 1974 werden afgebroken.
Een geklasseerde beuk redde toen gelukkig de buurt van de bouw van een misbaksel.

Mijn oprechte deelneming aan de familie van deze toch wel erg jong overledene.

 

Mijn deelneming aan de familie, vrienden en kenissen.

Ik heb Jowan steeds ervaren als een goed, joviaal collega in de gemeenteraad.

 

Innige deelneming met dit veel te vroege heengaan

Onze deelneming aan de familie en alle vrienden

We wisten natuurlijk dat Jowan al een hele tijd gezondheidsproblemen had, maar zijn overlijden komt toch nog onverwacht en véél te vroeg.  Een gedreven man met waardevolle idealen.  Mechelen zal Jowan missen!

Voor de familie en vrienden, mogelijk vinden jullie een beetje troost in de woorden van sympathie op deze blog.  Veel sterkte.

Ik zag hem enkele maanden geleden voor het laatst op de afdeling van een RVT waar hij werd opgevangen. Ik kwam voor iemand anders en wist niet dat hij daar was en was zeer verbaasd toen ik hem zag. Hij keek me aan en herkende mij niet. Dat was een zeer vreemd gevoel... Iemand die je al zo lang kent en dwars door je heen kijkt... Veel te vroeg, zo zich verzet tegen de ziekte, wat een zwaar lot om te dragen.

Deze vorm van rust na de onrust... Ik weet niet hoe het naar waarde te schatten...

Veel sterkte gewenst aan de nabestaanden. "Laat dan alleen de goede dingen over..."

 Veel sterkte aan de ganse familie bij dit veel te vroege heengaan.

Luc en ik herinneren ons Jowan ook als een vriendelijke en heel gedreven man.

Innige deelneming aan de hele familie.

Laat ons Jowan een speciaal plaatske geven in ons hart, ik herinner me Jowan als een tof en eerlijk persoon, altijd een luisterend oor en wie hij kon helpen hielp hij

Rust zacht Jowan, de strijd is gestreden, deze kon je niet winnen

Veel sterkte aan heel de familie.

Innige deelneming en veel sterkte aan de familie.

Oprechte deelneming. 

Lieve familie van Jowan, Omdat mijn dochters in Mechelen wonen, leerden we Jowan kennen. Enkele jaren geleden toen hij nog niet ziek was, bezochten we jullie leuke stadstuintje op een zondag toen in Mechelen zo'n wandeling langs stadtuintjes werd georganiseerd Ik kreeg toen van Jowan nog zaad van stokrozen uit jullie tuin. Het is een van mijn lievelingsplanten. We hebben alleen goede herinneringen aan Jowan en waren geschokt toen we merkten dat hij erg ziek was en nog meer nu hij er helemaal niet meer is. Jowan was even oud als ik...... We weten dat jullie goed voor hem zorgden en wensen jullie veel sterkte bij dit grote verlies. Gerd Cavents Groen! Haacht

Donderdag is er een openbare rouwzitting in ons stadhuis.  Om 19 uur.  Woordvoerders van elke politieke fractie zullen hulde brengen aan Jowan.

Volgende week vrijdag, 4 november, 10 uur,gaat de uitvaart door in de OLV-over-de-Dijlekerk.

 Rust in vrede Jowan.

Een man naar wie ik altijd opgekeken heb al sinds ik 10 was.

Ge waart ne sterke, schone en héél koppige mens Jowan..

Dit was een gevecht dat ge niet kon winnen. En dat moet U gefrustreerd hebben.

Sterkte aan de familie.

Wout

Bedankt voor jullie mooie woorden vol medeleven.

Papa was inderdaad een heel bijzondere man die vol levensvreugde was en zich altijd belangeloos ingezet heeft voor alle Mechelaars.

Daarnaast was hij ook een fantastische vader, onze god die alles wist en alles kon.

We gaan hem dan ook ongelooflijk hard missen! Bedankt voor jullie lieve woorden van appreciatie, hij krijgt eindelijk de erkenning die hij verdient!

Marijke Lamon

Ik heb Jowan niet zo lang gekend. Maar ik zal me hem altijd herinneren als die goedlachse man, in het koor "Les Amis de P."

Mijn innige deelneming

Beste Jef,

Mijn excuses voor het late uur van mijn reactie.

Af en toe slaat de slapeloosheid toe en surf ik wat rond op het net.

Naar aanleiding van een vermelding voor papa bij deredactie.be was ik een paar oudere artikels aan het lezen en kwam ik bij jouw reactie.

Ik vind het heel erg te horen dat jouw moeder hetzelfde zware pad heeft moeten afleggen, dat wensen we niemand toe!

Bij papa is de uiteindelijke diagnose in oktober 2008 gesteld en sindsdien is hij heel snel achteruitgegaan. Zeker het laatste half jaar was gewoon onmenselijk.

Je zal wel begrijpen over wat ik het heb of toch gelijkaardige dingen meegemaakt hebben.

We zijn langs ene kant opgelucht dat hij niet langer moet lijden, maar missen hem ook verchrikkelijk.

Zijn vertrek is veel te vroeg!

Ik wens je veel moed om het verlies van je moeder een plaatsje te geven, net zoals wij dat trachten te doen. Terwijl we weten dat dit heel veel tijd zal kosten om terug de positieve herinneringen de bovenhand te laten halen op het ondraaglijk lijden.

Bedankt voor je reactie,

Marijke Lamon

Sprakeloos,

 

Een ingetogen vaarwel.

De wereld is armer vandaag.

 

Mag zijn nagedachtenis onze geesten bevruchten.

Mag de essentie van zijn, Zijn dan in duizendvoud onder ons zijn.

Zoals het zaad van stokrozen zich verspreid

Onbaatzucht tot de eeuwigheid.

 

Stefan-Jan