"Halloween, komt dat zien!!"

met categorie:  

     

(foto's: Jan Smets)

Ik heb bij het Halloweengebeuren steeds een gemengd gevoel.  Misschien is het wel omdat ik er zelf als kind niet mee ben opgegroeid...  Bij de huidige generatie ligt dit waarschijnlijk hélemaal anders, want het is een feestgebeuren dat ze met de paplepel meekregen.

Daarstraks smolt ik wél toen ik een bijzonder jolige bende, samen met hun juffen, de Grote Markt, zag opgestormd komen...

 

Het was een kleurrijk spektakel van leuk vermomde kinderen, die jeugdig enthousiast de harten wisten te veroveren.  Ze scandeerden uit volle borst: "Halloween, komt dat zien!!".  En dat zullen we geweten hebben.

Leuke start voor een herfstvakantie die bijzonder zonnig en vriendelijk van start gaat.

In ieder geval heeft dit groepje kinderen van den Anker, uit de Sint-Janstraat deze mooie dag alvast nog meer in de verf gezet!

Fijne vakantie jongelui!

 

  

                            

 

 

 

 

 

 

 

 

Grellig, zeunne, da' klaon sôôt oot Mechele !

;-)

Herfst 2007

Herfst 2011

Foto's Gimycko

 Ik ben ook niet opgegroeid met Halloween eerder met het poetsen van de graven van familieleden en het brengen van chrysanten op het kerkhof .... maar mijn moeder die nu 91 zou zijn geweest vertelde van het gebruik in haar jeugd om met uitgeholde bieten rond te gaan in het dorp en de mensen schrik aan te jagen - dat dorp lag in het diepe West-Vlaanderen... ze vertelde er niet bij of ze ook verkleed waren... dus toch Halloween in onze contreien ?

Voor mij mag die ganse Halloweenkermis terug naar van waar het komt, nl. Amerika.

Wij hebben hier toch Sint Maarten en volgens mij is er dan ook geen behoefte. De enigste die hier wel bij varen zijn de commercanten.

@Chrisje.

                Vanwaar dat rondgaan met het kaarsje in de uitgeholde bieten nu precies komt zou eens opgezocht moeten worden. Bij ons is dat sinds mensen geheugenis reeds in gebruik. Hombeek is dan ook niet voor niets de Mechelse bakermat van de heilige met zijn paard.

Of Halloween iets met Sinte Mette te maken heeft ? Heel waarschijnlijk wel.

bij ons werden ook rond deze periode en masse bieten van de akker gehaald om uit te hollen en als kaarsenspook te dienen

Net een belletje. Jong meisje  van zo'n 11 jaar  vroeg of ze Haloween mag zingen. Ik heb haar beleefd geweigerd en gezegd dat ze terug mag komen met Sinte Mette - liefst verkleed... Sorry, 't Is hard maar Haloween hoort hier niet meer.  Haloweners krijgen nul op het request.

En in Hombeek zijn er nog veel bieten te krijgen als het moet. 

Hopelijk doen die juffen ook de moeite als het op Sint Maarten aankomt he.

Ik mag hopen van wél, Marc!
Al denk ik wel dat het in de meeste Mechelse scholen in orde is wat dat betreft...

.. en hopelijk kaderen die juffen ook een en ander zou je durven hopen:
Dat het eigenlijk om 'All Hallows Eve' gaat dus: Allerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen. Vermits in de Iers-Keltische kalender het jaar op 1 november begon was 31.10 dus eigenlijk 'oudejaarsavond'... De Kelten geloofden ook dat de geesten van de overledenen van het voorbije jaar terugkwamen en zouden pogen een levend lichaam in het bezit te nemen.... (en daaruit is waarschijnlijk het 'Amerikaanse Halloween' gegroeid vermoed ik...

Verder ga ik akkoord met Filip, Rudi, en anderen: 'k heb niet echt boodschap aan het Amerikaans gebruik dat niet veel meer met 'All Hallows Eve' te maken heeft... geef mij maar Sint-Maarten - of beter: Sinte-Mette!  ;-))

Daarnet lieve kindertjes aan de deur, die "snoep of je leven" gilden. Grappig ... weer een chocoladereep armer. :-)

Wees maar gerust allemaal...   ;-)  Halloween of niet.  Binnenkort staat onze Sinte-Mette weer volop (én terecht!) in de belangstelling.  Ook op deze blog!  Als lid van het Sinte-Mettegenootschap is dit een Heilige Plicht! ;-)

Er zijn nog zekerheden ;-)
Bedankt om ons gerust te stellen, Jan!