Géén Painter's Enemy meer bij Contour 2011: Sluiting Oude Stadsfeestzaal

Dinsdag 4 oktober besloot het stadsbestuur dat de ContourinstallatieThe Painter’s enemy’ van Edith Dekyndt in de Oude Stadsfeestzaal niet langer bezocht kan worden. “Uit veiligheidsoverwegingen hebben we besloten om het gebouw voor het publiek en personeel af te sluiten. In de komende dagen zal het stadsbestuur samen met de experten een saneringsplan uitwerken”, zegt burgemeester Bart Somers.

Ook al eindigt de vijfde editie van Contour eind oktober al, toch wordt de zaal nu reeds gesloten voor publiek. Het stadsbestuur zegt te betreuren dat deze Contourinstallatie daardoor niet meer bezocht kan worden. Het is natuurlijk wel een streep door de rekening van Contour 2011 en 'The Painter's Enemy' dat als één van de sleutelwerken van de biënnale geldt.

'The Painter's Enemy' gaat over planten die zelf muziek kunnen maken in een frequentie die mensen kunnen horen. De kunstenares heeft de hele installatie, met inbegrip van muurtekeningen, op maat van de Oude Stadsfeestzaal gemaakt. Vandaar dat een altenatieve locatie geen optie is. De kunstenares reageert teleurgesteld gezien de kracht en de uniciteit van dit werk maar heeft begrip voor de situatie

"Nu het vooronderzoek van de restauratiewerken afgerond is, schakelt het team een versnelling hoger om de saneringswerken van de feestzaal in de Merodestraat zo snel mogelijk uit te voeren" laat de stad nog weten.

Helaas géén 'Painter's Enemy' meer dus. De Negen andere locaties met vijftien andere kunstwerken blijven gelukkig wel open, elke donderdag, vrijdag en zondag van 10 tot 18 uur en elke zaterdag van oktober van 10 tot 22 uur.


foto's: © Markec

Dit versta ik eigenlijk niet erg goed.  Kan er nu écht niet gewacht worden tot eind oktober?  Waarom stond de stad dan toe dat Contour hier  in deze zaal terecht kon als er een risico bestond om voortijdig te moeten opdoeken?  Enerzijds is Mechelen zo verguld met dit prestigieuze festival, anderzijds laat men toe dat één van de zogenaamde sleutelwerken (en eerlijk gezegd : ik vond het ook één van de boeiendste...) opgebroken wordt.  Dit komt toch wat stuntelig en 'brutaal' over.  Moet absoltuut niet leuk zijn voor de kunstenares en de organisatoren, die dit toch moeten ervaren als een serieuze streep door de rekening, nét nu men zo'n stevige promotie maakte om dit festival binnen en buiten de stad kenbaar te maken.

Geklungel en onbekwaamheid. Anders kan ik dit niet noemen. Niemand maakt me wijs dat die situatie met de Oude Stadsfeestzaal niet al bekend was toen de plannen voor Contour 2011 gemaakt werden.

Het geld is op zeker ?

Dit heeft minder te maken met geld dan met gebrek aan inlevingsvermogen en slechte organisatie, naar mijn bescheiden aanvoelen.  Dit is héél erg jammer voor dit evenement.  Contour dat voor de vijfde maal in Mechelen wordt georganiseerd verdient véél beter.  Dit komt wel héél slecht over.  Had dan écht niemand deze situatie kunnen voorkomen?  Waarom in godsnaam heeft men de toelating gegeven om de Oude Stadsfeestzaal als locatie te gebruiken?  En..., wat is er zo plots gewijzigd dat die voor de rest van de maand niet meer geschikt zou zijn?  Hier begrijp ik geen sikkepit van!

Inderdaad, Jan, dat heeft inderdaad helemaal niets met geld te maken. De stad informeerde Contour vzw eergisteren dat de Stadsfeestzaal werd afgesloten. De sloten werden nog dezelfde dag veranderd. De installatie bevindt zich nog in de zaal. Het Contourteam biedt zijn oprechte excuses aan. We vinden het voor alle bezoekers en voor de kunstenares in kwestie bijzonder jammer.

@Steven - begrijp ik dat goed? De stad veranderde de sloten al VOOR jullie de installatie konden verwijderen??? Wat zijn dat voor praktijken ?
Dit voedt mijn verontwaardiging nog meer.... En die zaal was zogezegd wél veilig toen Contour startte in augustus? En nu plots niet meer zeker...  "Er zijn vreemde zaken gaande.... " zou ik haast durven zeggen/denken.  En de stad maakt hier geen goede beurt. En dat is een understatement van formaat... Jammer dat Contour, de kunstenares en vele huidige en toekomstige Contourfans de dupe zijn van de op zijn zachts gezegd  rare kronkels van zij die de beslissingen nemen...

Mij maak je niet wijst dat als de zaal niet veilig is, men dat al niet in augustus kon checken VOOR men ze aan Contour toewees... 

Een smet op een voortreffelijke editie van Contour - die overigens, zoveel is duidelijk, géén schuld treft in deze....!

Kan het werk dan echt nergens anders in ondergebracht worden?

Indien er werkelijk asbest werd gevonden bij de renovatiewerken , kan de stad niet anders dan de zaak te sluiten. De gezondheid van de mensen gaat voor alles. Stel u maar effe voor dat er een bezoeker aangetast wordt, dan gaan wel alle poppen aan het dansen en zal de schuld wel degelijk bij het stadsbestuur gelegd worden. Dus: spijtig maar helaas...

Helaas, Marc. We hebben een verhuis wel overwogen in overleg met de kunstenares maar het is geen optie. Er is twee weken gewerkt aan de montage van het werk. Ook de 17 muurtekeningen verhuis je niet zo snel. Bovenop zit de geschiedenis van de Oude Stadsfeestzaal verweven in de teksten van de audioguides in drie talen. Hoog tijd voor beter nieuws: gisteren verscheen een nieuwe en enthousiaste recensie op Canadian Art. Contour (en Mechelen) maken een goede beurt in Canada.

http://www.canadianart.ca/online/reviews/2011/10/06/contour_biennial/?utm_medium=email&utm_campaign=weekly+oct+6+2011&utm_content=weekly+oct+6+2011+CID_1ae949b289e5bf89e3c7d688bbd16ac2&utm_source=E+Weekly+Campaign&utm_term=Contour+Biennial+of+Moving+Image

@ Peter - Asbest dus... in het persbericht, waarop ik mijn artikel baseerde, werd met geen woord over 'asbest' gerept....

En akkoord: Gezondheid gaat voor en safety first. Ik vraag me alleen af of dat dan al niet geweten was  voordien, dus voor men de zaal aan Contour toewees... Dan was deze lastige situatie er ook niet geweest...

@ Steven - cool van die review !

Ik ben enkel tietallen jaren terug in dat "asbestkot" regelmatig uit de bol gegaan en 'k leef nog altijd dus ni overdrijven hé! Trouwens men spreekt over "vermoedelijk ... asbest ... op de zolder". Hang een groooot waarschuwingsbord met "Pas Op Asbest" aan de voordeur en laat de mensen zelf beslissen. Ik wil het enorme risico wel lopen.

 

Is net zoals met die idiote brug aan de vismarkt... Gewoon slechte organisatie en slecht bestuur!

Uitermate zwak. Wedden dat hier weer de klassieke ambtenarenparaplu wordt bovengehaald? Geen risicio nemen.Sluiten die boel, dan moet je niet verder nadenken en dan kan je zeker niks misdoen.  Ik ken er zo een heleboel aan 't  stad die zo denken...

In deze stelling kan ik me wel vinden.  Natuurlijk is gezondheid van primoridiaal belang.  Maar wat ik niet kan begrijpen is dat een prestigieus cultuurfestival dat velen naar Mechelen weet te lokken, wordt afgebroken op een wat 'ongelukkige' manier.  Vooreerst is er een 'mogelijke' aanwezigheid van asbest op zolder?  Daar komt dus geen enkele bezoeker bij mijn weten.  Ten tweede is er enkel kans op gevaar bij maniapulatie van materialen die asbest 'kunnen' bevatten.  Daar moet bij mijn weten toch niks gemanipuleerd worden als de renovatie niet is gestart? (kon er écht niet gewacht worden tot eind oktober?)  Dus?  waar is het probleem?  In de eerste berichten vanuit de stad stond asbest zelfs niet vermeld, en was er enkel sprake van een versnelde sanering van het gebouw?  Ik wil niemand een steen gooien, en ken natuurlijk niet het héle plaatje - maar toch...  Het is een wat eigenaardig verhaal.  Nogmaals: heel erg jammer voor de inzet van de organisatoren én de ontgoochelde kunstenares.  Voor de toekomst hoop ik toch wel dat de mogelijke locaties voordien extra worden gescreend voor men een toelating geeft tot gebruik...

Mij doet het eigenlijk vermoeden dat het hier om een fout in de agenda/organisatie gaat.
Heeft men misschien niet per ongeluk bij het bespreken van de timing van de verbouwing uit het oog verloren dat er nog Contour was? Natuurlijk hangen zo'n aannemer dwangsommen boven het hoofd wanneer hij zich niet aan de timing kan houden, maar dit mes snijdt wel degelijk zeer goed langs de twee kanten! maw: houdt de stad zich niet aan de afspraken dan is het van hetzelfde laken een broek.

Dit lijkt mij alleszins wel een plausibele verklaring, en in dat geval komt het magische woordje goed van pas: 'Asbest', je kan even goed 'Kanker' of 'Brand' roepen. En gezien het een oud gebouw is destaat de kans effectief dat er ergens nog wel een plaatje asbest slingert. Maar zolang het in vaste toestand is, is er totaal geen gevaar eigenlijk. Als u asbestvezels die door de lucht dwarrelen wil hebben maakt u meer kans in Kapelle-o/d-Bos, niet in Mechelen.