Fusie Racing-Malinwa

met categorie:  

Malinwa, Racing en een fusie… het is/was een wederkerend verhaal. Telkens als het met beide clubs minder gaat, komt de fusieconstructie naar boven. Het lijkt dan ook één van de voorwaarden waarom KV en Racing weer eens rond de tafel gaan zitten.

 

11 november 1947: Racing-Malinwa 2-0

 

In 1969, beide clubs spelen dan in tweede klasse, komen delegaties van KV en Racing officieus samen met als objectief een fusie. Deze gesprekken, die op verplaatsing worden georganiseerd zodat de geel-rode en groen-witte aanhang hiervan geen lucht zou krijgen, verlopen in een goede verstandhouding. Maar Frans Meulemans, toenmalig Racing-lid, was categoriek: “Geen sprake van fusie met KV!” Het loopt dus op niets uit en de plannen verdwijnen voor enkele jaren in de ijskast. Jan Peeters (oud-voorzitter Belgische Voetbalbond) beaamt dit verhaal. “Als lid van de KBVB kende ik zowel mensen van het KV- als Racing-bestuur, ik heb enkele informele vergaderingen bijgewoond. Mijn rol daarin was beperkt, alleen maar om te zien wat binnen de lijnen en mogelijkheden lag de van de Bond. Na enkele vergaderingen bleek het water tussen beide clubs nog te diep.”

Het toenmalig Mechels reclamebureau Koncept bedacht, uit eigen initiatief en naar aanleiding van de derby op Racing, een leuke marketingcampagne onder de slogan:

De volgende Belgische Voetbalkampioen draagt vier kleuren Groen Wit Geel Rood.

De krantenartikels van toen

“Ik heb toen zelfs beide voorzitters op Racing een helikopter laten nemen om te landen op het veld van KV waar de derby werd gespeeld”, vertelt Theo Van Roy, toen van Koncept, nu van het Mechels marketingbureau Hints and Hits.

  • Fusiegesprekken tweede helft 1969 tot midden 1970
  • Racing tweede klasse, 9 miljoen frank schulden
  • KVM net gezakt naar tweede, ongeveer dezelfde schulden

 

De volgende fusiegesprekken vinden enkele jaren later plaats in 1975. Ondervoorzitter van KV Mechelen, Vic Pauwels, vatte het als volgt samen: “Alles stond vast: de clubkleuren, logo, stadion… . Na een onderhoud met burgemeester Van Daele moesten we een voorstel overmaken aan het schepencollege, maar dit bleef door de stad onbeantwoord. Blijkbaar hadden de toenmalige initiatiefnemers een truitje laten maken. “Klopt”, gaat Vic verder. “Ik heb dit truitje nog vast gehad maar vraag mij niet meer naar de kleuren of logo, dit is al te lang geleden…”. Frans Meulemans was eerst als ondervoorzitter en later als voorzitter van Racing veel minder enthousiast. “Mijn doel was gewoon een gezond Racing, ook al was het in tweede of derde. Pauwels wilde in de nieuwe club investeren en dat vond ik geen goed idee. Zie maar wat er gebeurd is met KV als je afhankelijk bent van één mecenas. De tijd heeft mij dus gelijk gegeven”. De Malinwa supporters lieten spontaan stickers drukken met als opschrift:

  • Fusiegesprekken van april 1975 tot februari 1976
  • Racing schulden, verkoopt gronden Antwerpsesteenweg (september 1974). Promotie eerste klasse, meteen degradatie ’75-’76
  • KVM schulden, degradatiezone eerste klasse.

 

De financiële en sportieve situatie van beide clubs was niet rooskleurig. Daarom liet burgemeester Jos Vanroy in 1977 een studie uitvoeren door toenmalig sportauteur Louis Van Craen. Het verslag was duidelijk: het moment was er om een fusie te organiseren, te beginnen vanuit de jeugd. Er werden nog wel wat gesprekken gevoerd, maar verder dan gekibbel in de marge is men nooit gekomen.

  • Fusiegesprekken midden 1977 tot begin 1978
  • Racing tweede klasse, schulden weggewerkt door verkoop grond Schorsemolenstraat ( augustus 1977)
  • KVM net gezakt naar tweede, 20 miljoen frank schulden

 

Het post-Cordier-tijdperk bracht onder het voorzitterschap van Willy Dussart in 1994 een bijna onwaarschijnlijk scenario. Willy Dussart: “Er moest gesaneerd worden. Ik wilde echter een topclub in Mechelen blijven houden en zocht als crisismanager allerlei constructies waaronder de obligatielening en vooral een fusie. Ik vond deze bij Racing Mechelen en zijn toenmalige voorzitter Alfons Rooms”, gaat Dussart enthousiast verder. “Na verschillende gesprekken met Alfons, secretaris Vandensande, onze manager Mallants en later ook de stad, begin ’94, was de deal zo goed als rond.

Wat eerst als een idee begon met Racing als satelliet club, mondde al snel uit in een fusie. Omdat het allemaal vrij snel moest gaan, was het de bedoeling dat Racing zijn stadion zou verkopen. De stad ging dan zijn medewerking verlenen om een wijziging van recreatie- naar bouwgrond erdoor te krijgen. Achter de Kazerne zou dan tijdens het overgangsjaar zowel KV als Racing ontvangen om dan het seizoen daarna als één grote Mechelse club door het leven te gaan”. De voorwaarden die Racing stelde, was dat de nieuwe club een volledig andere benaming zou moeten krijgen (vb. Olympia, Sparta, Exelsior…) . KVM zou de voorzitter leveren, Racing de ondervoorzitter en de bestuursorganen zouden gelijk verdeeld worden.

De uitrusting die werd voorgesteld voor de nieuwe club

De raad van bestuur van KV Mechelen was unaniem akkoord met deze voorwaarden en de teksten welke op tafel lagen, en zette het licht op groen. Over het waarom het dan uiteindelijk niet is doorgegaan, is Dussart kort maar krachtig: “Rooms is door de socialistische lobby teruggefloten én hij werd zelfs bedreigd!”. Tot slotte wil Dussart dit nog kwijt: “Nadat ik mijn ontslag had gegeven is er met modder gegooid. Ondertussen heb ik via de rechtbank eerherstel gekregen met een schadevergoeding van KV Mechelen als gevolg”. Toenmalig Racing-voorzitter Alfons Rooms kan het zich nog levendig herinneren. “Dussart en ikzelf stonden vrij ver met de besprekingen. Ik heb persoonlijk het Racing-bestuur meteen op de hoogte gebracht vanaf het eerste woord over de fusie. In het begin had ik alleen medestanders, maar naarmate de gesprekken vorderden, kreeg ik binnen mijn bestuur meer tegenkanting en zijn we ermee gestopt”. Op de vraag of hij door de linkse loge is teruggefloten en zelfs werd bedreigd, is Rooms duidelijk: “bedreigd zeker niet. Het is wel zo dat ik van linkse politieke zijde negatieve reacties heb gekregen”.

  • Fusiegesprekken van 19 januari 1994 tot 13 april 1994
  • Racing zakt naar derde, financiëel relatief gezond
  • KVM speelt zijn laatste seizoen Europees, openstaand schuld aan Cova Invest

 

De heren Rooms, Dussart en Pauwels zijn er het erover eens dat het voor de Stad Mechelen en beide clubs gemiste kansen waren. “We hadden in Mechelen al veel langer een topclub gehad”, klinkt het eensgezind. De twee supportersclans denken er echter anders over… .

18 september 1949: RCM-FCM

Mooi historisch overzicht,

de ratio zegt ja

maar mijn supportershart zegt nooit van ze leven...

Ik denk dat dat voor de supporters van beide partijen geldt.

Wat moeten we hier nu op zeggen ? Het verhaal gaat meestal over een beetje schulden en relatief gezond. 

Ik heb geprobeerd om alle fusiegesprekken ( of toch die van de laatste 40 jaar) in kaart te brengen. De conclusie was vrij simpel... .

Het was trouwens nu het moment om het te doen: de beleidsmensen van toen worden een dagje ouder en we zouden nooit te weten zijn gekomen wat er zich allemaal achter de coulissen heeft afgespeeld.

Als KV-er én liefhebber van het Mechels voetbal vind ik dit belangrijk om naar buiten te brengen.

@ G.L. het verhaal speelt zich, hoofdzakelijk, 30 jaar geleden af. 20 miljoen Bef schuld ( of zelfs minder) was toen een pak geld. 

Marc VC heeft het goed verwoord. Eenmaal kakker, altijd kakker en dat zal op de Antwerpse steenweg niet anders zijn. Eenmaal Racinger, altijd Racinger.  

't Is folklore.

Toch even een bedenking. Net zoals Marc VC, zegt de ratio ja en het supportershart nee.

Maar... wat ik nu ga zeggen gaat hier en daar hard aankomen, maar is het overwegen waard.

Wat hebben de drie hier aangehaalde heren op hun palmares?  Niet veel gelukte zaken vrees ik. Moet ik er een tekeningetje bij maken?

Als oud-speler van Racing vind ik de gepubliceerde foto van 11 november 1947 zeer symbolisch : twee ploegen met een gezonde rivaliteit maar ook met een intense onderlinge kameraadschap.

 Zo heb ik het Mechels voetbal ook altijd ervaren en mijn persoonlijke vrienden situeren zich evenzeer bij de Kakkers als bij de Racing,maar als we het hedendaagse voetbal in Mechelen uit zijn enge provincialistische sfeer naar boven willen tillen is er volgens mijn bescheiden mening maar één oplossing en dat is  een zo vlug mogelijke FUSIE.

Als de stad zich , samen met het enorme aantal geïnteresseerde Mechelse bedrijven , zich dan naar één voetbalproject kan richten dan lijkt me zelfs op korte termijn een schitterende toekomst weggelegd voor EENDRACHT MECHELEN. 

Ferre Uytterhoeven

De supporters van Waterschei en Winterslag waren indertijd ook tegen de fusie. En zie wat er van Racing Genk geworden is.

Het supportershart zegt nee, en de ratio zegt ook nee.

Want wat denk je te bereiken met een fusieploeg? Momenteel hebben we in Mechelen een ploeg die redeleijk meekan in 1e en een die meekan in 3e maar 2e zou moeten ambiëren.
Fuseer ze en je krijgt enkel nog een ploeg die redelijk meekan in 1e en that's it, met een beetje chanse kom je daarmee om de zoveel jaar eens in playoff 1, sukkel je misschien eens in de voorrondes van de Euroleague en als de wind vanachter komt haal je al eens de finale van de beker. En meer moet je daarvan niet verwachten. Nationaal haal je de financiele middelen van Anderlecht, Brugge, Standard, Genk en Gent nooit meer in en op europees vlak .. er zijn mensen die in '88 nog niet geboren waren die nu al hun rijbewijs en kinderen hebben. Die trein heeft België ondertussen grandioos gemist.

Sportief winnen we daar maw niks mee bij, we verliezen er zelfs een stuk stadsrivaliteit en folklore mee.

En wat er van Genk geworden is, awel, dat ze daar in Waterschei en Winterslag hun broek mee optrekken. Hier is het Mechelen.

Ach laat ons maar die twee clubs zijn zoals ze zijn...  Wat zou het Mechels voetbal veel aan charme verliezen mocht het tot een fusie komen...

   

(foto's: Jan Smets)

Ik kan Christophe enkel maar bijtreden.

Er is geen enkele garantie dat een fusieploeg het niveau naar boven zou tillen! Een voetbalclub staat of valt met een goed beleid. Het voorbeeld van Brugge toont aan dat een provincienest van amper 117.000 inwoners anno 2011 nog steeds 2 volwaardige eersteklassers kan tellen...

En wat Racing Genk betreft: deze club is het resultaat van de reconversie van de Kempense Steenkoolmijnen (herinner u bijv. de onfrisse praktijken van ene Thyl Gheyselinck), via een injectie van zomaar eventjes 315 miljoen BEF overheidsgeld (geld van u en mij dus), inclusief een splinternieuw stadion, kwijtgescholden schulden, e.d...  Bovendien heeft deze in 1988 opgerichte fusieploeg met de weinig originele naam nog niet 1% van de traditie, charisma en charme van Racing of Malinwa, en daar kunnen o.a. 3 landstitels niet aan verhelpen!

 

Al ,die contra's hierboven hebben natuurlijk gelijk. Nog een keer, Malinois is Malinois en Racing is Racing.. En als de huidige clubleiders de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen moeten ze opstappen. Maar breek toch niet af wat honderd en vijf jaar geleden in deze stad tot stand is gekomen. Stel je voor Man. United fusioneert met Man. City. Ophouden met die valse veronderstellingen. 

Kijk: we zitten zelfs op dezelfde lijn met Louis, als dat geen teken is dan weet ik het ook niet meer :-)

Trouwens, Eendracht Mechelen, sorry, maar ik associeer dat met rookvrije ruimtes, alcoholvrij bier van Heineken, vuvuzela's en veggieburgers.

@Christophe; ik associeer "Eendracht" eerder met Eulsjt en een burgemeester hoog op een toren! ;-)

Wat gaat dat geven, hier in Mechelen, als die (één) dracht ne lilleke meutte voortbrengt ?

:-D

het hart spreekt een racing zal ééne blijven, zo simpel is dat

Speciaal voor de kenners en de vooruit denkers. Het zou natuurlijk ook kunnen dat ... En brei er nu zelf maar een mouw aan. Daarom, ik ben een KV 'er en zal altijd ene blijven. Ik denk dat Christophe een Racinger is en het is zijn goed recht dat ook te blijven. Daarom zou het niet slecht zijn dat de bonzen van beide clubs aan hun achterban eens eerst goed uitleggen waarover het gaat in plaats van losse flodders los te laten. Of hebben ze den boel verknoeid, dan moeten ze dat ook zeggen.  Enne, heu denk er aan, Dexia die kunnen niet meer.