Zwarte doos aan de vaart trekt aandacht

met categorie:  

Kijk voor je! roep ik mijn kinderen toe als we vanuit Coloma langs de vaart terug naar huis fietsen. Bijna rijden ze het water in. Hun aandacht wordt afgeleid door de bewegende beelden op een metershoog reclamebord.

Bovenop het fraai gerenoveerde complex aan de Vaartdijk prijkt sinds enige tijd een zwarte doos. Aan de zijde van de spoorbrug is dit een groot billboard,een lichtkrant met reclame. Er worden van binnenuit ook filmtrailers op geprojecteerd. De black box staat er overdag somber bij, maar verandert bij het vallen van de avond in een vuurtoren - zij het slechts aan één zijde.

Black box aan de vaart
Bij dag

Bij nacht: "foto Vuurtoren"

En dat, terwijl we tegenwoordig zo goed als alle lichten doven op de autostrades !

Go figure

BTW :

Een echte (kleine) vuurtoren langs (ik zeg maar wat) de Keerdok, zou wél toeristen kunnen aantrekken.  En dan hebben we er ineens een Mechels landmark bij.

Allez, just an ID, zeunne.

Ik heb hier al vaak een artikeltje aan willen wijden op mechelenblogt...

Ik vind dat er gewoon zwaar over, totaal niet op zijn plaats en degoutant... Om nog maar te zwijgen over eventuele risico's voor het verkeer dat voorbijraast over de brug...

Komaan gasten, Mechelen is Hong Kong niet, doe normaal en zet dat gedrocht uit!

en btw, volgens mij is dat een echt scherm... Van binnenuit projecteren is hier niet van toepassing...

@ Tommy :

Inderdaad, die (licht)box staat daar echt als een tang op een varken.

Tja, de ene bouwvergunning is de andere niet zou ik zeggen.

Weer een mooi voorbeeld van de werkwijze van de bouwdienst.

De Vierendeelbrug is ook niet direct een pareltje van stedelijk artistieke verfijning, zeunne.

Alhoewel...

Foto Gimycko

Ge gaat toch alle bruggen niet opblazen zeker . -)) 

Ja, die lichtbox, begin er maar aan te wennen.  Naar ik onlangs hoorde van iemand uit de sector zou dit binnen afzienbare tijd wel eens de norm kunnen worden voor alle grote reclameborden.  Gemakkelijker dan om de vijf botten een nieuwe affiche te gaan plakken.  En bespaart dus ineens nog personeel ook.  Tja... de modernen tijd he.  Misschien moeten we stilaan den toer van Ned Ludd en zijn Luddieten op...?

Ook just an ID zenneuh ;-)

@ Kevin :

Hopelijk wordt het hier niet zo schreeuwerig als op al die billboardboulevards in NY of Picadilly Circus in Londen.

En omdat jij blijkbaar een liefhebber bent van de Moderne Tijden... waarom geen gebruik maken van digitaal papier ?  Alleen bruikbaar bij daglicht.

@alex tereur: heb jij soms problemen met de mensen van de bouwdienst die je hier wil ventileren? 

Ik begrijp niet hoe het mogelijk is dat men dergelijk veel te groot, veel te veel licht spuiend en verspillend reclamebord mag aanbrengen, op een moment dat iedereen langs alle kanten aangemoedigd wordt om elektriciteit te sparen en het milieu nie.

De renovatie van de appartementsblokken aan de Vaart was een bijdrage tot de opwaardering van de stationsbuurt, maar door deze schreeuwerige, door zijn omvang van bepaald slechte smaak getuigende LEDwall is het positieve effect flink te niet gedaan. Shame on you, Virix! Eerst iets opwaarderen, en het dan naar de knopeen helpen om nog wat extra euros uit het project te kunnen persen, met een plat commerciële en lelijke ingreep, die de omwonenden in de strot geramd wordt.

Is er eigenlijk geen enkele manier waarop je een dergelijke aanslag op de omgeving kan ongedaan maken? Ik beeld me in dat het toch geen aangenaam zicht moet zijn vanuit de buurt van Geerdegemvaart? Hoe erg moet het worden vooraleer zoiets verboden kan worden? 

@Luc, waarschijnlijk zal Alex terieur niet de enige zijn die" problemen" heeft met" sommige" van die mensen! Als AT bijvoorbeeld plaatser is van ramen in pvc kan ik hem volgen... en als gij daar enige binding mee moest hebben zult ge dat wel verstaan. Er worden bijvoorbeeld mensen "mondeling" geadviseerd(sic!) om zeker geen pvc te voorzien, kwestie van milieur-onvriendelijk enz. Alhoewel voor houten ramen dienen veel bomen te sneuvelen en de productie van aluminium zal ook wel wat veneffecten vertonen. Pvc echter is een restproduct van aardolie dat nog nuttig wordt gebruikt, vermeerderd met de pmd-afval. Als het daarover locht gaan, kan ik Alex T. heel goed begrijpen.

Eddy: Correct! De bouwdienst geeft inderdaad mondeling advies, en dat is niet altijd coherent, maar ja, niet te bewijzen want het staat niet op papier. Handig.

In 2012 is het onze beurt om advies te geven :-))

tja tijden veranderen, we willen allemaal vooruit maar alles moet behouden blijven.
paradox

Ik ben het eens met lieven. We wonen wel in 2011, ja toch? Wat een gezanik over zoiets...

Rudi,

hebt ge dat scherm al wel eens zelf bij nacht in actie gezien dan? En ik zie echt niet hoe zo'n scherm ons vooruit helpt... Zoals ik op facebook reeds postte, als ik zin heb in Hong Kong dan koop ik me wel een ticketje naar ginder... Daar is zoiets normaal, hier niet...

Ik vraag me af wat de mensen die in de buurt wonen hiervan vinden. Moeten toch redelijk wat mensen hinder van ondervinden van dat lichtkanon...

Tommy,

Weinig reactie hier over gezien of gehoord, al kan ik wel volgen dat er wat lichtbevuiling vlakbij is. Wat nu wel kan komen is dat er hier en daar wat mensen een actie beginnen, de pers voor hun kar willens spannen ( ik denk nu aan die heisa rond dat geplande terras aan het zelfde project) en dan is de bal aan het rollen. Maar ja mopperen over alles wat verandert en nieuw is, is menselijk. Vroeger was beter, zeker? Of dat echter altijd waar is, blijft de vraag.

Nee, vroeger was zeker niet beter hoor, ik ben een moderne mens... Ik vind het gewoon niet passen...

Ik ben gek van Hong Kong, al héél veel geweest... Daar hebben ze schermen die nog tien keer zo groot zijn als dit, maar daar past dat in het stadsbeeld... Hong Kong zonder neon zou HK niet meer zijn, snap je?

Vroeger was beter? Ik weet niet hou oud je denkt dat ik ben, maar ik ben absoluut nog geen oude zak die de uitspraak vroeger was beter geregeld gebruikt hoor. Vroeger was absoluut niet beter, helemaal niet...

Ik herhaal trouwens mijn vraag, heb je dat scherm al eens bij nacht in actie gezien dan? Aangezien je ontwijkend antwoord neem ik aan van niet... Ga dus maar eens kijken dan...

In één of andere schuif van onze bewindslieden zal wel een reglementering zitten over reclame langs de openbare weg. Ofwel is die reglementering gevolgd en dan moeten de ' lasthebbers ' maar een actiegroep vormen en de overlast bewijzen, ofwel is die konijnenbak niet reglementair en dan moet hij weg of vervangen worden door een affiche (? ). Het leven kan toch simpel zijn. ;-)

reactie verwijderd door mezelf. (Je hebt gelijk Lieven)

Wanneer je bij valavond van richting Planckendaal komt, zie je de lichtvlek al van heel ver. Het is gewoon storend, lelijk en een vorm van vervuiling. En het signaleren van een vervuiling en vragen om die op te ruimen, valt niet onder de categorie mopperen, maar lijkt me eerder getuigen van burgerzin en van een bekommernis om onze woonomgeving leefbaar te houden en niet te laten verpesten door ingrepen die enkel op geldgewin zijn gericht.

 

 

Het zorgt inderdaad voor een welkome afleiding voor de automobilisten. Deze razen immers niet over de brug van de postzegellaan, zij staan daar het grootste gedeelte van de dag aan te schuiven.

Trouwens, er is ook een lichtbak aan de zuidkant, maar die staat meestal niet aan.

zeg wilko, ik vind dat je wat op je woorden moet letten he, zzep in de mond en spoelen maar. een beetje respect graag. Ik persoonlijk vind dat ding wel kunnen voor de rest ben ik er echt onverschillig voor

Zelf vind ik eigenlijk niet echt dat er iets vooruitstrevend en toekomstgericht uitgaat van een lichtgevend reclamepaneel, pop- en rockgroepen toeren al rond met reuzenschermen sinds de jaren '80.

Wat ik wél vooruitstrevend vind is dat de bouwdienst hiervoor het licht op groen gezet heeft, dit wil zeggen dat er tegenwoordig plots meer kan dan vroeger. Dit interessante precedent schept bij mij het gevoel dat het moment om een iets gewaagder ( lees: vooruitstrevender ) ver-bouwproject in te dienen bij deze gekomen is.

En morgen, met ons nieuw en hypermodern treinstation, wordt de Mechelse stationsomgeving de aanzet tot het Nieuwe Mechelen van de 21ste eeuw...

Voorstelling stationsomgeving september 2011 - Foto Gimycko

 @tommy, ja ik heb het 's nachts gezien en dan staat het af...
het bord brandt meestal overdag en in de late avond.

Trouwens, voor de wereldverbeteraars hier onder ons die zeggen dat in tijde van energiebesparing dit onaanvaardbaar is.
Het kost bijne evenveel, als het niet zelfs meer is om grote posters te maken.
Bomen voor het papier, chemicaliën voor de inkt + de niet echt zo gezonde industriële lijmen.
Als men alle energie zou omrekenen dat nodig is voor een simpele poster te maken en op te hangen dan zou je ervan versteld staan van het verschil tussen digitale en klassieke reclame qua energieverspilling.

Hm Brian, ik neem aan dat dat als een grapje bedoeld is?

In elk geval valt voor Virix het begin van de nacht een stuk later dan voor de rest van de wereld, want de laatste tijd baadt de omgeving, een hele tijd nadat het donker is geworden, in een soort van tropisch onweer waarbij het lijkt of de Vierendeelbruggen continu door bliksemflitsen verlicht worden. Er is duidelijk wat mis met de timing van aan- en uitschakelen, en met de automatische aanpassing van de lichtintensiteit aan de helderheid van de omgeving...

Het is oprecht lelijk en een echte vervuiling

 

Ik ga een beetje mijn vorige commentaar bijschaven. Of deze lichtbak nu reglementair is of niet, volgens mij zal het geflikker aanleiding geven tot epiletische toevallen en ik ben ervaringsdeskundige in mijn gezin! Gisteravond rond 21 u ben ik er langs gereden en mocht zulke reclame op mijn tv komen dan zette ik hem uit. Het is geen milieuvervuiling maar gezondheidsbeschadigend!

Het is de zoveelste "reclamevervuiling".  Nu, mij zal het worst wezen want ik woon er zowat 6-7 km vanaf.

En het is zoals Luc schrijft, als die reclameshit op mijn TV komt, zap ik of ga ik een boterham maken of een biertje inschenken en als ik een film op de reclamezenders wil zien, neem ik hem op de harde schijf of en speel al die shit er nadien  op enkele seconden door.

"... Reclame - de beste plaspauze ! ... " 

Ik vind het wel heel gemakkelijk om te zeggen 'het gebeurt niet in mijn achtertuin, dus het zal me worst wezen'. Iedereen rijdt er wel eens langs, en ergert zich er dan al aan... wat moet dat niet zijn voor de mensen die er de hele tijd op moeten kijken of deze lichtvervuiling elke nacht moeten ondergaan?

@ marco: die mensen moeten hun grieven richten aan het college van burgemeester en schepenen! Niet wachten maar doen.

Het grappige is dat de LED wall reeds om zeep is... Sinds een paar dagen ziet het gewoon blauw in een paar gradaties... Oftewel is het kunst, dat zou ook nog kunnen maar volgens mij is het gewoon kapot...

Toch typisch, neen?

Blauw in een paar gradaties ?

Klinkt als Somers-Calvo :-D

Tommy, gij zou da moeten weten, das reclame voor belgacom :-)