Zij skaten voor Ghana!

   

(foto's: Jan Smets)

Ik zit met hen op een terras op de Grote Markt.  Het is nog vroeg en stil in Mechelen.  De ochtend oogt wat vriendelijker dan gisteren, en het is bij een kop koffie deugdoend om de buitenlucht te proeven...  Niet alleen de ochtend oogt vriendelijk.  Zij doen dat ook: een spontane glimlach en vertellend met een ontwapenend enthousiasme: Maja Werquin, een jonge Mechelse studente, en haar Nederlandse vriendin uit Nijmegen, Birgit Daalderop...  De jongedames hebben dan ook wel wat te vertellen.  Ze hebben samen met hun derde vriendin, die er vandaag jammer genoeg niet kon bij zijn - Sanne Van Riel uit Zoersel, een origineel concept bedacht.  Weet je: niet enkel mannen maken plannen...

 

(Birgit links, Maja rechts...)

Ik luister met aandacht en groeiende sympathie voor het project.

Maja is een toffe jonge Mechelse, die sociaal sterk geëngageerd is.  Misschien heeft ze dit ook wel een tikkeltje van haar vader, Walter Werquin, die onderandere betrokken is bij de Wereldwinkel.  Ook is ze al jaren lid van Chiro Libertus, een groep die zich toch al een paar keer in de kijker wist te werken met hun engagement voor een betere wereld (herinner je je nog dat ze reeds twee keer met hun Chirovlag de Dijle insprongen met de 'Big Jump', opkomend voor een beter leefmilieu...)

                                                                         

Maja studeert kinesitherapie (Fysiotherapie) aan de Artesis Hogeschool te Antwerpen.  Daar geraakte ze bevriend met de al even toffe Birgit en Sanne.  Nu hun bachelor is afgerond, willen ze hun master beginnen.  En dit voorjaar zouden ze graag in de maanden februari, maart en april op buitenlandse stage in Ghana om daar aan ontwikkelingswerk te gaan doen.

 

Het begon allemaal met een gek idee.  Sanne vroeg haar vriendinnen of ze het zagen zitten om deze zomer eens tot Amsterdam te skaten?  Gek idee?  Na wat over en weer gepraat begon het ideetje te rijpen om deze skatetocht te linken aan het Ghanaproject.  Maar was Amsterdam niet wat ver?, en...  Er moest nog heel wat bekokstoofd en gepland worden.  Misschien toch maar tot Rotterdam, of?   ...  Nee hoor: het zou een skatetocht worden van Zoersel tot Amsterdam.  Jawel.  En da's toch wel een traject van een 180 km...

 

   

Zoiets vraagt natuurlijk wel wat voorbereiding.  Sanne is een hele goeie skaatster, en de twee andere meisjes zijn dan wel heel sportief en kunnen best ook hun mannetje staan op de skates...  Maar toch.  Da's dus oefenen geblazen!  En dat wordt dan ook gedaan.

 

Maar er komt ook heel wat meer bij kijken.  Want met de avontuurlijke tocht wil men ook wat eurootjes verzamelen voor het project.

 

Het ingezamelde geld voor voor twee doeleinden gebruikt worden.  De ene helft wi men gebruiken om bij te springen in de kosten die ze hebben om te kunnen werken voor Revsodep (eeen ontwikkelingsorganisatie in Ghana, Tamale) waar de school al jaren een goeie samenwerking mee heeft.  Deze organisatie zal onze Mechelse Maja en haar vriendinnen opvangen tijdens het verblijf aldaar, en zal hen begeleiden bij hun werkzaamheden in het ziekenhuis.  De drie gaan werken in het Tamale Teaching Hospital, physiotherapie departement, waar ze dagelijks patiënten zullen begeleiden.

Het geld gaat gebruikt worden voor de kosten die ze hebben om te kunnen werken voor Revsodep. Deze kosten betreffen onder andere een internship vergoeding voor de organisatie, maandelijkse vergoeding voor het gastgezin en een vergoeding voor enkel het absoluut noodzakelijke vervoer naar en in Ghana (kosten die de meisjes maken voor individuele trips worden hier NIET van betaald!)

De andere helft van de inkomsten zal direct naar ontwikkelingsprojecten gaan. Een voorbeeld hiervan is 'Operation Hand in Hand'. Dit is een unieke leefgemeenschap voor geestelijk gehandicapte en verlaten kinderen en jongvolwassenen uit heel Ghana.  Hand in Hand biedt deze kinderen een veilige thuis.

Maja, Sanne en Birgit willen graag ook een bedrag vrijmaken waarmee ze één of meer lokale projecten gaan steunen, die ze ter plaatse willen uitzoeken.  Ze houden ons hierover nog op de hoogte.

Je kan hen steunen door geld te storten op volgend rekeningnummer:

Rek.nr: 377-0257663-68 (enkel vanuit België!)

IBAN: BE82 3770 2576 6368

BIC: BBRUBEBB   (op naam van Maja Werquin, o.v.v.Skating fot Ghana)

Als werderdienst krijg je van de jongedames eeuwig respect en mateloze dankbaarheid verzekeren ze mij...

En dan is het binnenkort tijd voor de start!

 

Op 19 september wil het drietal vertrekken vanuit Zoersel.  En in een vijf - à zestal dagen wil men de tocht volbrengen.  Ze rekenen op de vriendelijke Nederlandse medemans die ze onderweg tegenkomen voor slaapplaatsen.

Men zal telkens me twee skaten, en de derde zal met de fiets met bagage rijden.  Dit zullen ze steeds afwisselen.  Deze fiets werd trouwens geschonken door een Mechelse fietshandel aan de Neerweg. 

Want dit is leuk!  Er wordt flink meegewerkt door (Mechelse en andere) sponsors.  Ook anderen doen hun duit in het zakje op één of andere manier.  Het logo werd zo ontworpen door een vriend - Laurens - van Birgit.  Maja zag in Afrika de vorm van een schoen, en daarop werd verder geborduurd.  Tof ontwerp is het alleszins.  Een ander iemand zorgde dan weer voor de T-shirts met logo...

                                        

Nu is het oefenen en aan de conditie werken.  Maja is al druk bezig langs de Dijleboorden met vader Walter.  Die heeft zijn dochter er al wel opgewezen om voorzichtig te zijn eenmaal men de weg opgaat.  Een helm wordt een noodzakelijk attribuut!

 

Het zou wel tof zijn om het drietal met zoveel mogelijk mensen uit te wuiven op 19 september!  Een groep skaters uit Turnhout wil een eindje mee op weg gaan.  Maar misschien willen nog wel wat Maneblussers hen een hart onder de riem steken!  Hop naar Zoersel!  En: misschien kan je wel enkele kilometers met hen meefietsen?

 

Wil  je méér weten?  Bekijk dan de website van de meisjes: 

http://skatingforghana.weebly.com

Ook op Facebook kan je de vriendinnen volgen.

skatingforghana@gmail.com

Ik suporter alvast voor deze geëngageerde jongedames met een groot hart.  Dit is deuggdoend nieuws in tijden die bol staan van negativisme.

Ga er voor!  We gaan jullie volgen!

 

 

 

 

Ik heb heel veel bewondering voor de dames dat ze zoiets willen gaan doen! Chapeau daarvoor!!!! Deze tocht vraagt moed en zelfopoffering! Ik wens de meiden veel succes met de ontwikkelingshulp dat ze daar willen gaan doen! Ik zal duimen dat alles goed zal verlopen! Nog goed oefenen met de skates en dan komt het wel in orde!! Veel succes en goeie moed!! Ik ben fier op de mechelse dames zowaar ik ook een mechelaar ben!!! Lieve groetjes,Katia

Wat een mooi initiatief zeg !! Alle bewondering, tof van de jongedames !!!

"Dit is deuggdoend nieuws in tijden die bol staan van negativisme."

Dat mag je wel zeggen Jan!  Heel bewonderenswaardig initiatief dat alle steun dubbel en dik verdient! 

Go! Go! Go! Maja. :-)

Ge gaat de eer van Chiro Libertus hoog houden.

 

Je kan het Maja!!!!!

 

2 lekkere wijven :p

@ Yannick :

Ja, maar met dat één paar rollerblades gaan ze niet ver komen, zeunne !

;-)

Ik zag Maja en Birgit gisteren nog 'trainen' in de Mechelse binnenstad, en vandaag zit dag 1 er op!  Je kan hun wedervaren hier lezen:

http://skatingforghana.weebly.com/index.html

 

Toen ik een wandelingetje maakte - toen het even rustig was aan de stand waar ik mee in stond - zag ik Wannes Vansina (Het Laatste Nieuws) een interview afnemen van beide dames... Daarna kwam ik hen, al skatende, jaja, nog tegen.. en zo kon  ik hen nog veel succes toewensen !

Breng aub géén Ghanezen mee naar hier hé!

De dames zijn aangekomen in Amsterdam. :-)

 

http://skatingforghana.weebly.com/blog.html

 

 

Dag Maja,

Helaas heb ik dit te laat gelezen , anders was ik een stukje meegegaan.

Super veel geluk op reis!

 

Carpe Diem!