Zes jaar genieten van Rik Wouters’ Hoogtepunten in Mechelen

 (c) Jan Smets

Rik Wouters is terug, dàt weet je vast wel. Je bezocht wellicht ook ‘Rik Wouters & Co’ in Erfgoedcentrum Lamot waar hij samen met zijn tijgenoten centraal stond. En Rik Wouters blijft voor nog zeker zes jaar. Vanaf 24 september kun je terecht in Museum Schepenhuis  voor ‘Rik Wouters. Hoogtepunten’.

Vandaag, dinsdag 20 september, werden die hoogtepunten aan de pers voorgesteld. Ook Mechelen Blogt was erbij en zag veel prachtige dingen. Een verslagje van Jan (foto's) en Markec (tekst). We lichten wat tipjes van de sluier, lees vooral verder...Heidi De Nijn
, departementshoofd Cultuur, die de verzamelde pers verwelkomde in beide landstalen, schepen van Cultuur Frank Nobels, burgemeester Bart Somers en niet in het minst Paul Huvenne, administrateur-generaal van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KSMKA), maar ook curator Herwig Todts, ze stonden allemaal trots te glunderen. En geef hen eens ongelijk!

Het KSMKA is voorlopig dicht maar Rik is dichtbij. In zijn Mechelen, waar 26 schilderijen, 19 beelden en 55 aguarellen te bewonderen zijn.

Rik Wouters heeft slechts een korte tijd geleefd (1882-1916), maar hij liet een fantastisch oeuvre na. En dat is eigenlijk een understatement. Nu het KMSKA gerenoveerd wordt zal het leeuwendeel van de uitzonderlijke Wouterscollectie van het museum tijdelijk te zien zijn in de geboortestad van de kunstenaar. “We zijn op de dool tot 2017” zegt Paul Huvenne. “Maar de gevonden oplossingen stellen ons gerust.Onder de vlag ‘Dicht maar dichtbij’ kunnen we tijdens de sluiting onze werken dichtbij huisvesten. En de collectie van Rik Wouters is erg belangrijk. Het is de mooiste van de wereld. En ik mag dat zeggen als Gentenaar” aldus de administrateur-generaal van het KSMKA.

Huvenne steekt ook de loftrompet voor dokter Van Bogaert, de voormalige arts van Nel Duerinckx, Riks muze, die de collectie goed beheerde en strikte voorwaarden stelde. “Ik ben blij dat we deze collectie kunnen tonen op deze prachtige locatie. Draag er zorg voor, de komende zes jaar is Rik Wouters thuis”, besluit Huvenne.

Hij had al een straat naar hem genoemd en er ware schaarse werken, maar eindelijk is Rik écht weer thuis”, zegt Frank Nobels. “En ook zijn muze, Nel, die het niet zo met Mechelen had. Maar Mechelen toont ook Nel graag” zo vult Nobels nog aan.

Burgemeester Bart Somers geeft ootmoedig toe dat Mechelen een serieuze inhaalbeweging te maken heeft naar Rik Wouters toe. “Maar we maken er werk van. We hopen een eigen Rik Wouterscollectie te kunnen opbouwen en zijn daar al voorzichtig mee gestart” vertelt Somers. “Rik Wouters is geworteld in Mechelen, kwam uit een meubelmakersgezin. Wouters is wat Mechelen Mechelen maakt en is Mechelen overstegen. We willen van Rik Wouters ons vlaggenschip maken” besluit de burgervader.

Wouters’ doeken, aquarellen, tekeningen en beelden zinderen van leven, licht en lust. Maar achter het sprankelend oeuvre doemt een tragisch kunstenaar op, die veel te jong overleed. “Toch laten we vooral de kunst van Rik Wouters spreken”, zeg curator Herwig Todts. “Al vertellen de werken zélf het aangrijpende verhaal van de meester. De werken zijn niet chronologisch maar thematisch opgedeeld en verdeeld over vijf themazalen: portretten, landschappen, het dagelijks leven, naakten en stillevens."

Geen fauvist...
Todts wil nog enkele misverstanden rond Wouters de wereld uithelpen. “Wouters is helemaal géén fauvist ook al wordt hem die titel toegedicht. Rik bleef trouw aan de natuur en is eigenlijk impressionist” aldus de curator.

Alles zou ook om Nel draaien bij Rik Wouters maar dat is toch wat overdreven” gaat todts verder die eraan toevoegt dat dit vooral door Nel zélf zo verteld werd, ondermeer in haar memoires. “Zij was natuurlijk zijn vrouw en Rik zag haar doodgraag maar het lag simpeler en was van puur praktische aard: Rik had niet veel geld, en Nel was toevallig professioneel model...” aldus Todts. Het doet natuurlijk niets af aan de schoonheid van de werken.

De tentoonstelling ‘Rik Wouters. Hoogtepunten’ wordt aangevuld met een tiental werken van Wouters uit de collectie van de Stedelijke Musea Mechelen. Er zijn ook persoonlijke voorwerpen te zien, zoals het schilderspalet van de meester.

De basispresentatie wordt jaarlijks aangevuld met stukken die telkens een ander aspect van het oeuvre van de kunstenaar zullen belichten. Omwille van hun kwetsbaarheid maken met name de tekeningen deel uit van dergelijke focusmomenten. In die zes jaar dat ‘Rik Wouters. Hoogepunten’ loopt, loont het dus om regelmatig terug te keren.

Rik is terug dus en blijft zeker nog zes jaar. En vanaf zaterdag 24 september kun je dus regelmatig een bezoekje brengen het Rik Woutermuseum. Ik ben alvast onderweg, tot dra, Rik!

Tekst: © Markec
Alle foto's:
© Jan Smets


Rik Wouters. Hoogtepunten.Praktisch;

Vanaf zaterdag 24 september 2011 – ‘Rik Woutersmuseum’ (Museum Schepenhuis), Steenweg 1, 2800 Mechelen. Open van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. Gesloten op maandag, 24-25 en 31 december, 1 januari. Toegang: € 8: Normaal tarief, € 5: Reductie, € 2: UiT-pas. Gratis: kinderen tot 12 jaar, Vrienden van de Stedelijke Musea Mechelen, Vrienden van het KMSKA, begeleiderspas, VMV, ICOM, houders van de kaart Toeristische gids

Gratis bezoekersgids te verkrijgen aan de balie. Je kunt die bezoekersgids ook downloaden op www.rikwouters.be. Voor de kinderen is er een betalend doeboekje uitgewerkt en voor het basisonderwijs is er een gratis lessenpakket en een interactieve rondleiding ontwikkeld. Info: www.rikwouters.be en www.kmska.be

Info & boekingen voor groepen en rondleidingen: T +32 (0)70 222 800 of uit@mechelen.be

Ik ben zeker van plan dit te gaan zien!

Moet je zéker doen Irma.  Vanaf zaterdag gaan de deuren open.  Het museum is héél knap ingericht.  Toen ik de eerste keer over de plannen hoorde om in het Schepenhuis het Rik Woutersmuseum in te richten, was ik vrij sceptisch.  Ik vreesde dat de werken van Wouters er nu mooi tot zijn recht zouden komen.  Maar ik heb mijn mening totaal moeten herzien. Het overtrof m'n verwachtingen!  de scènografie is zowel sober als uitgekiend en smaakvol.  En sowieso is de collectie fenomenaal te noemen.  Dit wordt een topper.  Héél zéker!

De tentoonstelling ziet er inderdaad prachtig uit, mooi dat er toch wat ruimte is behouden.

Ik ga zeker kijken mijn ticket is al gereserveerd!

Ik voorspel hoge 'kijk-en waarderingscijfers'.  Dit wordt een toeristische topper voor Mechelen.  Het is een museum met uitstraling, en zal velen aantrekken buiten de stadsgrenzen.  Wat me ook zo opviel was de unieke wisselwerking tussen het oude gebouw en de kunstwerken van Rik.  Dit had ik niet verwacht.  De belichting is aangepast, en heel knap; maar ook het filterende licht door de doeken waar de werken aan gehangen zijn, en waar je hier en daar de oude vensterramen schaduwen ziet door werpen.... 

ik ga ook zéker kijken want ik ben een fan!

Ik spring er ook wel is binnen om te bekijken hoe men dit heeft ingepast in het gebouw, het Schepenhuis is een prachtmonument, fijn dat dit weer open gesteld wordt.

Rik zal ik er bij moeten nemen, maar over smaken en kleuren kan men discuteren natuurlijk.

Beste vrienden

Ik wil even opmerken dat mijn aquarellen nog niet te zien zijn. Omwille van hun kwetsbaarheid gaan we daar in de loop van de volgende jaren een afzonderlijke tentoonstelling voor organiseren.

Uw Rik

Ik ben gisteren langsgegaan voor een eerste kennismaking en opleiding, en het heeft me getroffen. Het is als een snoepwinkeltje. Er staan niet heel veel kunstwerken, maar ze zijn mooi opgesteld.

Ik zal er veel vertoeven de volgende jaren. Gewoon eens langs lopen om naar het gevangen licht te kijken van Rik.  Misschien moest de stad maar een museumabonnement (voor families ?) voorzien.

dus als ik het goed begrijp wordt het schepenhuis vanaf nu betalend?

Doodjammer!

Lijkt mij nogal logisch voor een museum als dit.    8 euro individueel, en 5 euro voor -26 j, + 65 jaar en groepen vanaf 15 personen, mindervaliden, lerarenkaart.

Voor bezitters van een UIT-pas slechts 2 euor ,en kinderen gratis.

De mooie bezoekersgids is gratis.

Maar misschien is het idee van het museumabonnement van Peter wel een goed idee...

8 euro voor een "kunst"enaar die ik niet wil zien is veel geld ;) het zou me gaan om het prachtige gebouw

Marc VC - smaken en kleuren verschillen... en van die 8 euro zul je echt niet doodvallen hoor... ;-)

kunst achter een entreeprijs steken vind ik vrij elitair

vroeger was het schepenhuis gratis

8€ per persoon vind ik anders wel vrij duur. En zoals Marc zegt een beetje elitair, niet iedereen heeft het even breed.

Daarom is er dan ook een UIT-pas voor mensen met een laag inkomen, aan 2 euro... En dan heb je nog de andere voordeeltarieven.

Ik begrijp echt niet goed de bezwaren om de inkomprijs.  Kijk eens rond in binnen-en buitenland naar inkomprijzen van musea en/of kerken...   Ik denk dat dit in onze stad enorm meevalt dan.  Al de kerken kan je gratis binnen, en ook in de musea kon en kan dat. 

De inkomprijzen voor deze uitzonderlijke tentoonstelling werden vastgelegd tijdens de gemeenteraadszitting van 6 september ll. Tijdens de bespreking van dat agendapunt werd door raadslid Luyten voorgesteld om de toegang gratis te maken voor de Mechelaars,  wat de burgemeester trouwens een heel goed idee vond, doch waaraan geen gevolg kon gegeven worden zolang het provinciebestuur dit afwijst. Nodige stappen terzake zullen ondernomen worden. De vraag blijft echter: waarom kan de stad Antwerpen dit wel? 

klopt

8 is meer dan 2

maar 2 is ook nog altijd meer als 0 (zoals het vroeger was)

Hiermee heeft raadslid Luyten een punt. 

OF een mooie geste naar de bewoners van Mechelen & Deelgemeenten: op vertoon van ID-kaart per persoon 1 gratis inkom.

 Ah, te snel geweest, ik lees net dat dat eigenlijk krék hetzelfde is als het voorstel van Luyten, dus bij deze sta ik ook achter zijn voorstel.

Luyten for president. 

Om het nog eens over de tentoonstelling zelf te hebben: echt een aanrader hoor, als je van impressionisme, fauvisme en meer bepaald Rik Wouters houdt toch ;-))

Nog maar 2x slapen !!! En dan opent het gloednieuwe Rik Woutersmuseum zijn deuren.. ik kan niet wachten... En je zult me er méér dan eens aantreffen....  Het kon misschien goedkoper, dat weet ik niet: maar ik betaal die € 8 met plezier, en neen het geld groeit nog steeds niet op mijn rug ;-))  (Zou wel handig zijn, niet?)

Vandaag een mooie reportage in De Morgen, en gisteren in de Gazet van Antwerpen... 

Weet iemand wat De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws hierover brachten?

Voor zover ik begrijp koopt de stad ook kunstwerken aan met het geld van de Mechelse belastingbetalers, daar boven op betaalt een Mechelaar opnieuw om te gaan kijken. Een geste zou toch moeten kunnen zou ik denken.

ps ik heb het niet specifiek over de Rik Wouters werken die geleend worden

De gewoonte om te zitten omrekenen ben ik nog steeds niet verleerd, voor mij is het dus 320Fr per persoon.. mja.. dat is er naar mijn gevoel toch een beetje over ( zeker voor inwoners ). Op tien jaar tijd is er wel inflatie geweest, maar dit?

Soit, Rik Wouters wordt dan misschien wel voorgesteld als het Mechels vlaggenschip, maar dit lijkt toch eerder op een melkkoe.

Tsja, Mechelen zit - vandaag den dag - nu eenmaal met ne Rik-Wouters-hype.

Foto Gimycko - Salvator boekhandel

Over de kwaliteit van het werk van Rik Wouters valt te discuteren. Ik zie hem als een Rodin 'adept'. Zonder afbreuk te willen doen aan z'n werk.

Dat onwaarschijnlijk gezwam over die toegangsprijs heb ik het moeilijker mee. Voor kwaliteit is er een prijs. €8 lijkt me er idd over maar voor eender welk vergelijkbaar museum eender waar betaal je toch snel €4 of €6.

 

Duur is de verhouding tussen wat je betaalt en wat je krijgt.

Dus ik vergelijk:
Louvre ( Parijs ) 10€ voor een dagticket.
Tate Modern ( Londen ) vaste collectie gratis, 14£ voor tijdelijke collecties.
Imperial War Museum ( Londen ) gratis
National Portrait Gallery ( Londen ) gratis
Guggenheim ( Bilbao ) 6€
MAS ( Antwerpen ) 10€ combiticket vast + tijdelijk
S.M.A.K. ( Gent ) 6€

En voor een vergelijkbare tentoonstelling in een vergelijkbaar museum in een vergelijkbare stad: Grandville in het Musée Rops te Namur, betaal je 3€, dat is minder dan de helft.

Wij zullen die 8€ wel betalen, we eten daar geen boterham minder voor, maar ik vind het goed gerekend voor wat het is.

Verhouding, begrijp je? 2€ voor een brood is niet veel, 2€ voor een pistolet daarentegen...

@Peter - die bezoekersgids is een handig ding !

@Gerda - bedankt voor de link !

Leuk om zoveel persaandacht te zien voor 'onze Rik'!

 Je kan geen appelen en peren vergelijken.

In verhouding (omvang) van de tentoonstelling is de tentoonstelling redelijk duur... Zeker als je vergelijkt met internationale grotere musea. Ik weet trouwens niet of er hier ook subsidies zijn voor vrijgemaakt? Zoja is het zeker duur.

Maar anderzijds kan je ook zeggen dat de Sint-Romboutstoren duur is. Voor dat geld wil ik minstens een lift naar boven! ;-)

Anyway, ik ben ook gaan kijken en vond het zeker de moeite. Het was het zeker waard, tenminste als je geen cultuurbarbaar bent.

(En ik maar denken dat alleen Hollanders knieperig doen over prijzen ;))

Rik Wouters> fabelachtig goede kunstchilder. Fauvist of impressionist? Of gewoon niet in een hokje te plaatsen met zo'n eigen handschrift, toets en stijl. Niet alleen technisch gedegen, maar ook vol gevoel. Verstand en gevoel in evenwicht, zoals het alleen bij de beste kunstenaars zichtbaar is. Ver-beelding zonder geforceerdheid of arrogantie. Prachtig werk!