Zenneblues in Hombeek: Sjarel van den Bergh & Vrienden in topvorm!

Goed muzikaal gezelschap, gisterenavond, dinsdag 27 september 2011, in Eetcafé 't Archief in Hombeek: Neil Young, James Taylor, Dave Edmunds, Joni Mitchell, Ricky Lee Jones, Ry Cooder, Bob Dylan, Alan Lomax, Jan de Wilde, The Beatles, John Hiatt én Sjarel van den Bergh en Vrienden.  

"Erh?" denk je nu... Akkoord: alleen de laatstgenoemden waren in levenden lijve in Hombeek. Maar dit gezelschap bracht de genoemde grootheden naar Hombeek door bijzonder mooie vertolkingen uit het rijke repertoire van die kleppers. Het concert van Sjarel van den Bergh en vrienden ( Sjarel, Frans Ieven en ook Kanza Mees en Maarten Rumens) was er eentje om in te lijsten! Cliché? Misschien. Maar zo was het...

Jawel, Sjarel & Vrienden brachten een erg fraaie collectie songs en de vertolkingen waren stuk voor stuk top. Uiteraard ontbrak ook het juweeltje "Rijden" van Bizjoe niet. Dat behoorde trouwens tot één van de absolute hoogtepunten van de avond. Zeker weten.

Een snipverkouden Sjarel van den Bergh was erg goed bij stem én in topvorm. Ondanks of dankzij de verkoudheid: dat laten we in het midden. Het euvel weerhield hem er alleszins niet van weerom voor te gaan en uit te pakken met leuke bindteksten en knipogen.

Sjarel en vrienden schonken ons erg fijn muzikaal snoepgoed, wij hadden er maar met grote gretigheid van te snoepen. De setlist bewijst hoezeer we verwend werden! Om er enkele toppers uit te pikken: 'Have A Little Faith In Me' (John Hiatt), 'Rag bag' (David Lindley), 'Jesus on the Mainline' (Ry Cooder), 'Forever Young' (Bob Dylan) en ook 'Woodstock' (Joni Mitchell) dat Sjarel voor Luc Swinnen speelde, die daar lang op had aangedrongen. Bedankt, Luc, want dit was top!

Het door Frans Ieven gezongen liedje van Michal McGuire - de broer van Paul McCartney, zo vertelde Ieven ons (Paul McCartney heet eigenlijk Brian McGuire) - was een korte, bijzonder grappige 'mannensong' in een tempo en sfeer die aan The Dubliners deed denken. De titel ken ik helaas niet.

Zoals altijd was de 'tandem' - Sjarel doet dat steevast - 'Gorilla-Come Together' (James Taylor/ The Beatles) aanwezig, met ook een reprise van 'Gorilla' na The Beatlesclassic. En ook nu werkte die uitstekend. Mooi! En hoe knap was Sjarels versie van Neil Youngs 'Don't Let It Bring You Down'. Ooh! Dat speelde hij voor ondergetekende, omdat ik er bij dat andere concert waar hij dit coverde niet bij kon zijn. Jullie verslaggever annex Neil Youngfan weet zulks te waarderen. Dankjewel, Sjarel!

De traktaties uit het Jan de Wilde-songboek werden ook gesmaakt. En dat hij het hebbende over een Amerikaanse kleinkunstenaar met Elvis Presley's 'Love Me Tender' zou uitpakken, zagen we niet meteen aankomen. Ook mooi: "over 55 minuten verjaart ze, dit is voor Lynn Van den Bergh" waarop hij 'Forever Young' (Bob Dylan) inzette: opgedragen dochter Lynn dus. "En aan iedereen".

Vergeten we ook niet de uitstekende versies van 'The Blues Is Just a Bad Dream' en 'Steamroller', ja, James Taylor was erg aanwezig in Hombeek. Ook John Hiatt trouwens en zoals je al kon lezen was er nog meer fraai muzikaal gezelschap. Zoals al vermeld; één van dé hoogtepunten van de avond was 'Rijden' (Bizjoe, 1979), nog steeds één van de beste Nederlandstalige liedjes ooit! (volgens mijn bescheiden mening dan toch).

Wie er gisteren niét bij was, heeft niet alleen, zoals altijd, kilometers ongelijk maar miste ook een bijzonder fijne en ontspannen avond met een overdosis aan goede muziek. Wie er bij was, geniet nu nog na en heeft er weer een avond om te koesteren bij...


> SETLIST Sjarel & Friends:

Part 1:
1. Angel Eyes (John Hiatt)
2. Het Huis van Bewaring (Jan de Wilde)
3. Love Me Tender (Elvis Presley)
4. (titel onbekend) (Michael McGuire) - gezongen door Frans Ieven
5. Don't Let It Bring You Down (Neil Young)
6. Bad is Bad (Dave Edmunds)
7. Gorilla (James Taylor)
8. Come Together (The Beatles) - Gorilla reprise
9. Have A Little Faith In Me (John Hiatt)
10. Rag Bag (David Lindley)
11. Jesus on the Mainline (Ry Cooder)

Part 2:
12. Don't Let Me Be Lonely Tonight (James Taylor)
13. Rolstoel (Jan de Wilde)
14. Don't Think Twice (It's Alright) (Bob Dylan)
15. Easy Money (Ricky Lee Jones)
16. Volver
17. Forever Young (Bob Dylan)
18. Steamroller (James Taylor)
19. The Blues Is Just A Bad Dream (James Taylor)
20. He'll Have To Go (Jim Reeves)
21. Rijden (Bizjoe)
22. Goodnight Irene (Lomax/Ledbetter)

Bis:
23. Woodstock (Joni Mitchell)Verslag & Foto's
: © Markec

[De kwaliteit van de foto's is allesbehalve: moeilijke omstandigheden, technische beperkingen en de koppigheid om niét te 'flitsen'  - maar wou ze toch tonen]

Miljaar, ik heb weer iets gemist.
Tof verslag mark.

Sterke setlist...

Knap verhaal....Mark!

Mark gaat zoveel als professioneel.  Setlist included.  Volgende keer met mijn arrogant bakkes annex afgedwongen verzoek er nog een hele reeks aan toevoegen. Begot er nog aan toe!   Sad listed Sjarel!

Bij het lezen van het  het verslag  zag het er best heel goed uit....ik kon er niet bij zijn want ik had al een andere activiteit.

 Ik lees hier al die mooie verontschuldigingen, en  ze zijn jullie allemaal gegund maar zo werkt het niet. Wij hadden vroeger thuis ook een hesp maar ze was oep. Mechelaars zak ook af en toe maar eens vaker af naar Hombeek. Het loont zich.