Vijftien Mechelaars tonen gekoesterde stukjes van hun stad

De voorbije maanden konden Mechelaars via de facebookpagina ‘Gekoesterd Mechelen’ delen wélk stukje Mechelen ze koesteren. Typische gewoontes of tradities, bijzondere plekjes, dingen die uniek zijn aan deze stad... Via de ‘vind-ik-leuk’-knop konden andere gebruikers aangeven voor welke inzendingen ze warmliepen.

De vijftien inzendingen met de meeste vind-ik-leuks aka 'de laureaten' worden vanaf dinsdag 27 september tot zondag 18 december getoond aan de Erfgoedmobiel in Erfgoedcentrum Lamot.

Het uitzicht vanop de Sint-Romboutstoren op een besneeuwde winterochtend, daar bovendien een 'smiley' in de sneeuw aantreffen op 97 meter hoog,  Wakker worden met zicht op een rij boomkruinen. Het verloederende glasraam van Bieren Jacob in de Stassartstraat, het Groen Waterke, de Hanswijkkerk in de avondgloed, het Zennegat, de Volmolen ...

De vijftien ‘meest gevind-ik-leukte’ Mechelaars tonen nu wat voor hen bijzonder is aan en in hun stad. De foto’s en verhalen van de vijftien worden nu getoond aan de Erfgoedmobiel in Erfgoedcentrum Lamot.

De Erfgoedmobiel, een uitvergrote versie van de mobiel die als speeltje boven menig kinderbedje hangt, vind je in de vitrineruimte van Lamot. Foto’s, kleine collectiestukken en resultaten van de erfgoedklas worden vertoond.

Opnieuw is er een competitie-element ingebouwd. Bezoekers kunnen de op postkaarten afgedrukte foto’s opsturen en die kaarten worden dan bij aan de mobiel gehangen. Het is dus afwachten welke postkaarten er het talrijkst aanwezig zullen zijn. Je kunt ook deelnemen door de QR-code in te scannen op je SmartPhone. En je kunt ook jouw favoriete plek insturen via een blanco postkaart. Aan de Erfgoedmobiel kun je ook een handig boekje meenemen met omschrijving van de vijftien foto’s en een stadplannetje waarop die locties aangeduid staan.

De Erfgoedmobiel is regelmatig het decor voor tijdelijke tentoonstellingen en presentaties. Door de wisselende opstellingen komen er uiteenlopende soorten erfgoed, thema’s en methodieken aan bod. Op die manier wordt aan het publiek getoond wat erfgoed is en kan zijn, en wat het voor Mechelaars van nu betekent.

Je kunt de Erfgoedmobiel dagelijks gratis bekjken van 9 tot 22 uur in de vitrineruimte (links naast de trap) van Erfgoedcentrum Lamot, vanaf dinsdag 27 september tot zondag 18 december 2011.


Tekst: © Markec
Foto's: © Erfgoedcel Mechelen - kleurfoto: © Markec

Wat  een leuk idee....

Dit wil ik zeker gaan zien....

Goh, het is weer een beetje een wollig initiatief. Hoe dikwijls heeft de overheid onder het mom van burgerparticipatie al niet een keer gevraagd aan de Mechelaars, wat hun "favoriete" plekje is in de stad ?

in 2005, in 2007, in 2011, ...

Ik geef toe, dat het deze keer een beetje overgoten is door een facebook-sausje, maar het blijft toch allemaal erg braafkes.

En mijn favoriete plekjes in de stad, daar heeft eigenlijk niemand zaken mee, die zal ik niet verklappen voor een bord linzensoep :-)

zo wollig dat dit het eerste is dat ik er van hoor, had anders ook graag een bijdrage ingestuurd

Ik vind het leuk als ik na al die " enkelrichtingen " en " werkzaamheden " eindelijk aan de Zennebrug ben. -)) Hi, Hi, nietwaar Jokke. 

@ GL : Staat jouw favoriete plekje (de Zennebrug) al op Facebook ?

;-)

@Irma - je combineert dat best wel met iets anders want het is een vrij compacte expo ;-)

@Peter - wollig of niet... en inderdaad misschien niet meer zo origineel... En ik begrijp je kritiek wel...  Maar toch vind ik het een fijn initiatief

@Marc - zoals je wellicht zelf al las in mijn artikel: het werd vooral via facebook gelanceerd, waar het ook door velen gedeeld werd, door mezelf en andere FB-vriendjes van jou incluis ;-). En ook Peter, hij verwees er zelf nog  naar, kondigde het aan op Mechelen Blogt een tijdje terug. Verder: zie reactie op Peter.
(Wollig heeft m.i. niets te maken met vroeg of laat aankondigen, dus ik snap je zin niet)

@Gimycko: Het zennegat is er alleszins bij (keuze van Sint Netels)

Licht amusement, moet kunnen, het hoeft niet altijd te serieus te zijn.

Mooi verslag, @markec

@peter

We hebben niet enkel de Mechelaar online bevraagd over zijn/haar favoriete stukje stad, maar hebben ook de verkozen inhoud meegenomen in een bescheiden expo. Daar maken we trouwens opnieuw de link naar de online wereld. 

Mooi artikeltje, ik ga zeker kijken.

Kan je eigenlijk nog stemmen? De stemming via FB is ondertussen afgesloten, maar in Lamot vind je nog wel de postkaarten die je kon/kan insturen, terug.

Ik had op FB al gereageerd want ik vind het wel een mooi initiatief.

Binnenkort ga ik zeker kijken.