UiT zonder Uitlaat: autovrije cultuurbeurs in circussfeer

zondag 18 september gaat de eerste editie van 'UiT zonder uitlaat' van start. De jaarlijkse cultuurbeurs, voordien bekend als ‘UiTkijker’, gaat voor ‘t eerst hand in hand met de autoloze zondag.

Cultuurzoekers maken zondag in een autovrij Mechelen kennis met het rijke cultuur- en vrijetijdsaanbod. ‘UiT zonder uitlaat’ is een samenwerking tussen de diensten Mobiliteit en Diversiteit en UiT in Mechelen. Zondag draait zowat alles in de stad om cultuur, vrije tijd en mobiliteit.

De autoloze zondag en UiTkijker werden tot nu toe naast elkaar georganiseerd terwijl ze beiden toch veel publiek trekken en wel wat raakvlakken hebben. En daarom dus: ‘Uit zonder uitlaat’.

Naar traditie presenteren diverse Mechelse socio-culturele verenigingen zichzelf en hun programma aan de cultuurzoeker. De stands vind je in de Befferstraat en op het binnenplein van het Stadhuis. Je vindt nuttige, verkeersveilige en duurzame transporttips en bij ‘Aan Tafel op de Haverwerf’ kun je genieten van verrassende hapjes uit andere werelddelen.

Ondertussen wordt ook Circus Ronaldo’s verjaardag – 40 jaar! – verder gevierd in de circustent op de Grote Markt. Mechelens trots is door Cultuurcentrum Mechelen ingeschakeld voor hun seizoensopening. En aan het thema circus wordt ook ‘UiT zonder uitlaat’ opgehangen. In de circustent kun je je onderdompelen in een circuswereld vol gekke fietsen en plotse duivels-uit-een-doosje.

Wie met de fiets naar ‘UiT zonder uitlaat’ komt wordt beloond. Fietsers kunnen hun stalen ros een verwenbeurt geven met ‘Poets en pimp’ en hun rijkunsten uittesten op een behendigheidsparcours.

Op de IJzerenleen tonen de beste Belgische polsstokspringers- en springsters hun halsbrekende toeren tijdens een heuse streetvault. De deelnemers van UiT zonder Uitlaat kunnen hun fotogenieke kant tonen als acrobaat of clown en zich laten vereeuwigen als circusartiest of een bloedstollend avontuur beleven op een zinderend zeepkistenparcours op de Veemarkt.

De majorettes van Va et Vient, die hun rokken en stokken ritmisch laten bewegen op de tonen van Fatiboombastic, verrassen voorbijgangers terwijl ze door de straten trekken. Feestelijke drumgroep Lokomotiv loopt in de maat de vrijetijdsmarkt overhoop. Stadsartiest, altsaxofonist en artistiek leider van het Brussels Jazz Orchestra, Frank Vaganée sluit de dag af met jazzy klanken. En zo wordt ook de link gelegd met Jazz At Home, dat ook die dag plaatsvindt en nog verdergaat ’s avonds met Rhonny Ventat Funky Jazz band in de stadsschouwburg.

Ook zondag kun je niét beweren dat er niets te doen is in Mechelen...


UiT zonder uitlaat Praktisch:

Zondag 18 september van 10 tot en met 18 uur in de Mechelse binnenstad. Meer informatie over het programma vind je op www.uitinmechelen.be.

De stad is autovrij van 9 tot 19 uur. Vanaan de stations kun je een fietstaxi nemen, fietsers kunnen hun fiets gratis onder de Grote Markt stallen. Busvervoer in Mechelen is zondag volledig gratis. Wie toch met de wagen naar Mechelen komt, kan die gratis parkeren op het Douaneplein, het Rode Kruisplein of de Zandpoortvest.

tekst: Markec - campagnebeeld: © Layla Aerts

Aan de heren en dames organisatoren, kunnen jullie een beetje afspreken qua data want ik moet zondag op vier plaatsen teglijk zijn. Ik ken me helaas niet in stukjes kappen en zal er dan met plezier het best van trachten te maken. EINDE BERICHT.