Uit de oude doos: september 29 jaar geleden

met categorie:  
Uit oude doos: september 29 jaar geleden
 
Mechelen, stad om te zoenen. Mechelen, stad in volle vaart.
Recente slogans die het imago van de stad moeten opvijzelen. Ondertussen is vrijwel iedereen het er over eens: Mechelen is een stad om in volle vaart te zoenen. Was dat dan vroeger niet het geval?
Als we De Mechelse Week van 2 september 1982 bekijken, komen we tot de vaststelling dat men ook in die tijd al flink bezig was met de metamorfose van onze stad. Een zekere A.G. schreef toen:
 
Tijdens de maand september en ook nog begin oktober zullen de lintjesknippers in Mechelen heel wat werk te verrichten hebben. Zaterdag 4 september wordt te 11 uur de eerste steen gelegd van het politiecentrum. De bouwwerf bevindt zich in de Merodestraat en de ruwbouw is reeds flink gevorderd. De ruwbouw van dit politiecentrum kost meer dan 96 miljoen.
 
Het nieuwe douanekantoor gelegen in het station van Nekkerspoel wordt ingehuldigd op donderdag 9 september om 15 uur. Dit kantoor werd van het Rode Kruisplein naar Nekkerspoel overgebracht om twee belangrijke redenen. In de eerste plaats is de behuizing in het gebouw waar zich ook de stedelijke badinrichting bevindt, niet meer van deze tijd. Anderzijds kan men nu de zeer hinderlijke spoorweg tussen het Rode Kruisplein en het station van Nekkerspoel opbreken en zal men ook in de mogelijkheid zijn de singel van Mechelen in zijn geheel te verwezenlijken. Het nieuwe Mechels douanekantoor kost in zijn geheel 69 miljoen.
 
Een belangrijke dag voor Mechelen is zondag 12 september. Op die datum zal men op St-Romboutstoren officieel de stelling boven 58 m. verwijderen. Bijna twintig jaar is men reeds de toren aan het restaureren. Het was immers op 1 april 1963 dat men met die werken een aanvang nam. In juli 1981 bedroegen de restauratiekosten reeds meer dan 120 miljoen.
 
Uiteraard ging het toen nog om bedragen in Belgische frank. In de 21ste eeuw zouden daar de volgende cijfers tegenover staan:
96 miljoen = 2,38 miljoen euro
69 miljoen = 1,71 miljoen euro
120 miljoen = 3 miljoen euro
 
Met de bonusjes die men tegenwoordig kwistig uitstrooit, kan men blijkbaar heel wat realiseren.

 

 

Waar is den tijd dat onzen ouwe reus nog in de stellingen stond ?

;-)

...We waren toen nog schoon en jong en de dieren spraken nog !...

ene A.G. = Albert Grouwet.

...én overleden echtgenoot van galeriehoudster Marie-Louise Grouwet-Vervliet van kunst-en antiekgalerij C&G in de Sint-Janstraat...

1982 was dat ook een verkiezingsjaar?  :))

jawel :)

op 10 oktober werd er toen gestemd:

http://www.ibzdgip.fgov.be/result/nl/result_ko.php?date=1982-10-10&vt=CG...