Torenkruis en Haan prijken weer op Sint-Libertuskerk

Sinds vanmiddag, maandag 26 september, prijken het torenkruis en de haan opnieuw op de Sint-Libertuskerk. Nadat het torenkruis in het voorjaar van 2007 zwaar beschadigd geraakte door een zware storm, verdwenen kruis en haan van de toren.

Nu de instandhoudingswerken klaar zijn en de bijkomende restauratiewerken aan de torenspits de finale fase ingaan was de tijd rijp om kruis en haan opnieuw op de torenspits te bevestigen.

Terwijl de werken in de buurt van het Pasbrugplein zich in de laatste fase bevinden, lopen ook de restauratiewerken aan de neogotische Sint-Libertuskerk op hun einde. Het ontwerp van de kerk werd opgemaakt omstreeks anno 1912 en is van de hand van de Mechelse stadsarchitect Philip van Boxmeer. “Philip van Boxmeer was een architect die de moderne technieken van zijn tijd kende. Zo werd er bijvoorbeeld in het dak en in de toren een staalconstructie gebruikt”, weet Schepen van Openbare werken Greet Geypen.

Zware Storm
Ten gevolge van een zware storm in het voorjaar van 2007 werden er instandhoudingwerken ter waarde van 85.555 euro uitgevoerd. Mechelen nam daarvan 43.994 euro voor zijn rekening. Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden hebben respectievelijk 32.932 en 8.629 euro betaald. In maart van dit jaar besliste het stadsbestuur om niet alleen de instandhoudingwerken uit te voeren, maar ook bijkomend de volledige torenspits te restaureren voor een bedrag van 121.464 euro. De werken werden toegekend aan aannemer Van Loy. Architect Mark Lauwers stond in voor de goede opvolging.

Broodnodig
De Sint-Libertuskerk is een baken van de wijk, deze investering was dus broodnodig” vindt Greet Geypen. “Verschillende delen van de staalstructuur in de toren werden hersteld of vervangen. Het hout in de torenspits werd behandeld om het te beschermen tegen schimmels en insecten en het hout van de torenuurwerken werd vernieuwd. Na het plaatsen van het torenkruis en de haan wordt de laatste hand gelegd aan het vernieuwen van de dakbedekking in natuurleien, van de volledige torenspits”, aldus Greet Geypen. Ook vernieuwde wijzerplaten van de torenuurwerken en installatie van een nieuwe bliksemafleider zijn nog gepland. Volgens Geypen is alles in oktober klaar

De restauratie van de Sint-Libertuskerk kadert ook in aanpak van de wijk Nekkerspoel. “De aanpak is gericht op het verbeteren van de kwaliteit en de leefbaarheid in het openbaar domein”, zegt Greet Geypen. De Borchtstraat, de Kalverenstraat, de Lakenmakersstraat, de Boerenkrijgstraat en de Plattebeekstraat vernieuwd. Behalve de heraanleg van het Lakenmakersplein en het Pasbrugplein zijn er ook plannen voor een heraanleg van het plein aan de Sint-Libertuskerk.

vlnr:  Jos Malfiet (Kerkfabriek), Rudy Pauwels (werfleider), Mark Lauwers (architect), schepen Greet Geypen, Petra De Kempeneer (diensthoofd gebouwenbeheer)

Religieuze functie nog onzeker
Of de Sint-Libertuskerk zijn religieuze functie behoudt, is nog onzeker. Het onderzoek over de bestemming van de kerken, dat door de federatiepastoor gevoerd wordt, is nog steeds lopende. De ultieme beslissing over de toekomst van een kerkgebouw blijft in handen van de Kerk. De stad verwacht hierover binnenkort een antwoord. Verdere investeringen hangen mee af van het standpunt van de federatiepastoor. “Gezien de belangrijke waarde van het kerkelijk patrimonium dringt een oplossing zich op” vindt de schepen van Openbare Werken. “Indien de kerk leeg komt te staan, moet een andere invulling gegeven worden aan het gebouw”, besluit Geypen.

(foto's: © Stad Mechelen)

Mooi verslag!

Welke functie toebedeeld zal worden aan het kerkgebouw is voor mij niet prioritair. De parking er omheen wordt best omgetoverd in een buurtplein ( cfr. Pasbrugplein ) waar wijkinitiatieven kunnen plaatsvinden. Een reuzegrote parking bevindt zich aan de overkant van de straat: Hubo, Aldi, Berca enz. hebben daar hun stek.

Wie wat meer wil weten over deze kerk, volg de link naar een oudere bijdrage op Mechelen.blogt : www.mechelenblogt.be/2009/11/sint-libertus-toch-niet

En zo krijgen de Mechelse kerken in de rand weer hun haantjes op de toren!   ;-)  Vorig jaar poseerde mijn vader fier met de haan van de Colomakerk, die daar ook na jarenlange afwezigheid weer werd opgeplaatst...

(foto: Jan Smets)