OMD 2011 !

met categorie:  

Nu zondag is er van alles te doen, je kan naar Heffen, of je kan deelnemen aan de huiskamerwandelingen, maar het is ook hoogdag voor elke erfgoedliefhebber:

Open Monumentendag !

En wat staat er die dag zoals in de kijker ? Een bloemlezing.

(Foto Jan Smets)

De bloggers kennen natuurlijk de belforttoren van het stadhuis. Die staat op deze dag ten toon, Drie eeuwen lang vormde de onafgewerkte belforttoren van het stadhuis de Mechelse gevangenis. De Open Monumentendag biedt uitzonderlijk de mogelijkheid om onder de leiding van een gids de gevangeniscellen boven in de toren te bezoeken, zoals wij met de andere bloggers enkele maanden geleden deden.
(Grote Markt)

Ook in het Klein Seminarie wordt er gegidst. Ze vertellen je over diverse onderwijsconflicten en over de recente restauratie van de Sint-Aloysiusvleugel. Vertrek elke 30 minuten. In de schoolkapel, waarvan het interieur nog op restauratie wacht, kan je tegelijkertijd ook twee installaties van Contour 2011 bewonderen.

(Bleekstraat 5)

(Foto Jan Smets)

Gildehuis van de Oude Kruisboog Korenmarkt 8

Tot aan de Franse Revolutie betrok de Mechelse gilde van kruisboogschutters dit schitterende pand. In de voormiddag speelt het kamerorkest A. De Boeck om 10u30 en 11u30. Vanaf 12u leidt een gids je elke 30 minuten door het gebouw. 

Uitzonderlijk kan je de oude traptoren beklimmen om de skyline van Mechelen te bewonderen. Hiervoor moet je wel reserveren via uit@mechelen.be of telefonisch op 070 22 28 00.

En er is meer,  je kan naar de Brusselpoort, het Fort van Walem, of het dodenhuisje in de Moreelstraat in het Begijnhof. In de Hoviusstraat kan je een begijnhofwoning bezoeken, of de Begijnhofkerk. In het Paardenstraatje vind je meer over de opgravingen.

Er wordt ook gewandeld

  • Het Koraalhuis verzorgt een œcumenische wandeling om 11u, 11u30, 12u, 13u30 14u, 14u30 en 15u. Vertrek aan het standbeeld Vadderik op de Veemarkt. 
  • De dialectwandelingen vertellen de toehoorders over ‘ruzie in Mechelen’ en starten om 10u, 11u, 13u30 en 14u aan UiT in Mechelen, Hallestraat 2-6.
  • Om 10u, 11u, 14u en 15u kan je deelnemen aan een militaire wandeling van MechelenBinnensteBuiten. Vertrek aan de ijzeren leuningen, ter hoogte van Ijzerenleen 50-68.
  • Gidsen Vlaamse gebarentaal verzorgen twee rondleidingen om 10u30u en 14u30. Vertrekpunt is UiT in Mechelen. Inschrijven is noodzakelijk via info@deteugel.be

Praktische info
Voor meer informatie over alle activiteiten op 11 september kan je terecht op de website www.openmonumenten.be, in de Monumentenkrant (gratis verkrijgbaar op openbare plaatsen) of op www.mechelen.be.

Voor het eerst valt de OMD eens niet samen met andere activiteiten van een vereniging waarin ik zit, en dat stemt me blij. Ik kan dus eindelijk nog eens gaan proeven van het vele lekkers dat de OMD te bieden heeft... Ik zie alvast een aantal zaken die ik zeker wil bezoeken... Ik kom wellicht menigeen onder jullie tegen, zondag !

Bedankt voor het overzichtje, Peter !

Hopelijk blijven de klokken, deze keer, niet haperen tijdens het traditionele klokkenwerpen !

Klokkenwerpen 2011

 Ook op 11/9 vanaf 14u optocht van de Gilde,demonstraties op de binnenkoer van het stadhuis vanaf 15u speelt daar ook  onze JO SWINNEN en zijn NITE SPIRIT in de Keldermanszaal. Niet te missen.

ik ga deze keer eens wat meer 'rond' Mechelen kijken

de wintertuin en de congozaal van het klooster der Ursulinen in OLV Waver is een echte aandrader, en het GROM in Katelijne daar spring ik zeker ook nog binnen.

't Hooghuys in Berlaar lijkt me ook ferm de moeite

Soms zijn er van die dagen die zo geweldig in elkaar vallen.

De Huiskamerwandelingen brachten ons alweer op vele plaatsen ....

Top 4 ... (in willekeurig volgorde)

  • Poezie aan het station
  • Tango aan het Vrijbroekpark
  • Theater aan het Raghenoplein
  • En vooral ... beeldhouwwerk in Huis Den Duitsch !

En het was ook weer een dag van een teveel aan moeilijke keuzes, en ook nu was kiezen verliezen.. ik had alles - behalve Klokkenwerpen dan - wel willen doen !! Maar dat gaat nu eenmaal niet: sommige dagen moesten ook gewoon méér uren hebben ;-)

Een interessante Oecumenische wandeling gedaan die ons ondermeer op locaties zoals Vadderik, de Sint-Pieter-en-Paulkerk, de protestantse kapel in de Keizerstraat, het seminarie... bracht... met Harpmuziek, blazers, orgelmuziek van Wannes Vanderhoeven, een lezing uit 'het boek Job', het verhaal van Koning David, ... heropgewaardeerde en verwaarloosde Mariabeelden.... het verhaal van het Stedelijke Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis en andere contradicities;..

Nog wat van Contour 2011 meegepikt ook...

'k zag ook Skelet nr. 36 uit graf 56 nog eens terug in de Sint-Romboutskathedraal en maakte kennis met zijn 'kompaan'  ;-)
De expo "In't Gelid" is klein, maar érg interessant!!!

En kwam veel bekende mensen tegen natuurlijk...
Jammer genoeg kon i k niet ook dit, en dat en nog dit en dat... doen.. kiezen is wel degelijk verliezen...

Maar mijn OMD was sowieso geslaagd ;-)