Mechelen Rockt - De Contouren: overzichtsexpo waar muziek inzit

Optredens van Joe Jackson, Fischer Z, Dead Kennedys Madness en U2 in Mechelen. Huh? Jawel, in de jaren ’80 stonden deze acts op Mechelse podia. Dat leer je ook uit de indrukwekkende muur met affiches op de Expo ‘Mechelen Rockt: De Contouren’ die zaterdagavond 10 september van start ging in Cultuurcentrum Mechelen.

Op talrijke foto’s zie je ronkende namen uit het ‘Mechelse luik’ van de Belpop: Bizjoe, Willy Donni, De Snaar, Bert de Coninck, Aroma di Amore, ... Er zijn tal van platenhoezen, krantenartikels en ‘prularia’ - excuse moi le mot. De expo brengt een sfeerbeeld van de muziekscene in Mechelen vanaf de jaren ’60 tot en met vandaag.

Na de geslaagde ‘Niet van gisteren’-expo  van vorig jaar kun je dus opnieuw herinneringen ophalen, of zaken aan de weet komen over het sociale en culturele weefsel van de Dijlestad. ‘De sfeer van grote dagen’* wordt opgeroepen met ondermeer foto’s, krantenartikels, authentieke platenhoezen en die indrukwekkende muur met affiches.

De muziekscene in Mechelen, het randgebeuren, de contouren... Jan Torfs’ Jukebox magazine, het ontstaan van de Dijlefeesten in de jaren ’70 over Radio Reflex en vzw Roadrunner, Club Revue in de jaren ’80 tot Kamikaze en Maanrock vandaag: het komt allemaal aan bod op deze expo.

Aanvullend op de expo komt er eind september ook nog een krantje uit dat een beeld schetst van de muziekscene in Mechelen.

Mechelen Rockt’ is een samenwerking van Cultuurcentrum Mechelen, Erfgoedcel Mechelen en Contour 2011 en sluit mooi aan bij het thema van deze Contour-editie; ‘Sound & Vision - Beyond Reason’.

Tijdens de opening op zaterdagavond waren enkele betrokkenen van het Mechelse muziekverhaal aanwezig zoals Luc Smets (The Pebbles), Jan Torfs (Jukebox), Sjarel van den Bergh (Bizjoe), Jan de Smet (De Snaar, De Nieuwe Snaar) en ook Wif Vanpoucke (Wif Records en de man die vele acts naar Mechelen haalde.
 
Enkele getuigenissen van hen, alsook tekst en uitleg van cultuurfunctionaris Anne Van de Voorde en Steven Opdebeeck en Natalie Gielen van Contour vind je in onderstaand filmpje van TV Mechelen waaraan jullie verslaggever mocht meewerken:


Mechelen rockte en doet dat nog steeds
. ja, toch?! Kijk maar eens naar de programmatie van Cultuurcentrum Mechelen, Dijlefeesten, Maanrock, Vispop, ... Maar we zullen het nu wel zonder een U2-optreden moeten stellen. Tenzij die nieuwe concertzaal er komt misschien? ;-)

Je kunt de expo ‘Mechelen Rockt: De Contouren’ dagelijks bezoeken, tijdens de openingsuren van Cultuurcentrum Mechelen, nog tot 25 oktober. Gratis en voor niets: doén dus!


(*) verwijst naar de titel van het gelijknamige album van Aroma di Amore (1985)

tekst: © Markec
foto's: © Markec - behalve affiches expo: ©
Cultuurcentrum Mechelen

Foto's van enkele bands uit die tijd hier te vinden.  Klik op de Externe Links.

Dat klinkt allemaal ongelooflijk interessant, ik kom later zeker eens kijken...

ik herinner me nog een concert in de Oude Stadsfeestzaal, ergens in de tweede helft van de jaren 70, met Kayak en een toen nog onbekende Belgische groep Toy die later bekendheid verwierven.

Ik ben enkele dagen later hun eerste singeltje 'Don't go away love' gaan kopen en het zit ook nu nog altijd in de favoriete doos van mijn singletjescollectie :-)

Ik herinner me ook nog dat het concert "Rocktober" noemde en dus meer dan waarschijnlijk in oktober plaatsvond.

Ja, dit heb ik gemist.  de Expo loop ik nog wel eens binnen...

Ondertussen voegde ik een filmpje van TV Mechelen toe aan de post. Ondertussen bleek de mogelijkheid tot reageren op de topic uitgeschakeld, wellicht een foutje van mezelf en gebeurd toen ik het filmpje toevoegde, wat aanvankelijk niet lukte.. Nu kun je terug naar hartelust reageren ;-))

Laat maar komen, reacties, bemerkingen, herinneringen, ...  maar vergeet niet om ook de expo te bezoeken he! ;-)

Mooi zo!  ;-)   Mechelenblogt heeft een prima 'journalist' geleverd aan TV-Mechelen,   Deze samenwerking tussen TV-Mechelen en Mechelenblogt geeft een meerwaarde.  Daar zit toekomstmuziek in!

Mechelen blogt nu ook met bewegende beelden ... :-)

Words, Sound & Vision !  ;-)
(& comments natuurlijk...)