Luc Jonckers gaat op zoek naar uniciteit

    

(foto's: Jan Smets)

De Mechelse beeldhouwer Luc Jonckers treedt uit de anonimiteit met een eerste tentoonstelling in eigen stad.  Hij is een beeldhouwer met 'n grote stielkennis, die werkt in brons, arduin, steen en hout.  Luc sluit aan bij een Mechelse traditie van kunstenaars als Rik Wouters, Ernest Wijnants, Theo Blickx, en recenter Pol Lemaire, Frans Van den Brande, Ward Dijck, en vele anderen... Vreemd genoeg was zijn werk nog niet gekend bij het grote publiek. Daar is nu verandering in gekomen met een tentoonstelling die nog loopt tot 2 oktober...

Luc Jonckers is een bescheiden man, vriendelijk en rustig... Maar - ook voor geen grapje verlegen. 

Hij werd geboren in Mechelen in 1945 en stamt uit een architectenfamilie.  Van opleiding is Luc industrieel ingenieur, maar tot beeldhouwen kwam hij pas rond zijn veertigste, nadat hij avondlessen volgde in de SITO waar zijn leraar Pol Lemaire hem wist te inspireren.

Al dit tijd is hij weinig met zijn werken buitengekomen, een handvol groepstentoonstellingen niet te na gesproken (al kan je wel twee werken van hem vinden in Mechelen: op het binnenplein van Het Hof van Villers, en aan de ingang van het ziekenhuis op de Zwartzustersvest...).  Maar eerder door toeval heeft hij nu de kans gekregen om te exposeren.

"Ik zag zijn kunstwerken bij hem thuis, en vond ze prachig."  zegt Luk Van Oosterwijck van Simple design in de Van Beethovenstraat "Bovendien klikte het wonderwel met Luc, die op zoek was naar een zaal.  Spontaan bood ik hem aan om zijn werken te exposeren in mijn woning in de Louizastraat."

Luc Jonckers leidt me rond in het huis en tuin waar 38 werken staan opgesteld.  En bij elk werk geeft hij een boeiend verhaal.

Plots 'ontdekt' Mechelen hem.  Zijn werken vallen in de smaak, en de verkoop loopt vlot.  "Schrijf dat maar niet op", zegt Luc me haast gegeneerd.  Het succes steeg niet naar zijn hoofd.  Hij wil enkel creĆ«ren.

 

"Geen imitaties, geen ideale werkelijkheid, maar een nieuwe aanwezigheid.  Niet vanuit een goddelijke of bovenaardse inspiratie, maar met zijn handen.  Niet met grote woorden en ingenieuze technieken, maar ploeterend, beeldhouwend, boetserend, assemblerend, schavend, beitelend, braserend, lassend en schurend (...)"

 

...schrijft Marc Van Camp in het boek 'Op zoek naar uniciteit'

"Ik ben Luk Van Oosterwijck heel dankbaar voor de kans die hij me bood", weet Luc me nog te zeggen.

Luc lacht.  Hij is kunstenaar en levenskunstenaar.  Het was fijn om hem te ontmoeten. Er gaat een warmte en authenticiteit van hem - en dat tekent hem volledig.  Ga zeker deze tentoonstelling eens bezoeken, dit weekend of het volgende. Ik garandeer je: het is de moeite!

 

Tentoonstelling op zaterdag en zondag 24 en 25 september, en op 1 en 2 oktober.  Telkens van 14 uur tot 18 uur.

Louizastraat 38 in Mechelen.  In samenwerking met Simple Design.

De inkom is gratis.

Het prachtig uitgegeven fotoboek 'Op zoek naar uniciteit', kost 35 euro.

 

Jan, je weet ze weer uit te kiezen hoor. Alles is divers, origineel, mooi en ook nog eens interessant uitgewerkt. Ik kom zeker en vast kijken!