jazzathome zet geslaagde editie neer

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets - in de kelder van Michiels / Nadine Nix Asempa in Dusk till Dawn)

Het was een bijzonder levendig Mechelen dit weekend.  Weerom.  Het was heerlijk om te kuieren door de autovrije straten, én... er waren twee culturele topevenementen gepland!  De optredens van het jarige Circus Ronaldo waren méér dan een schot in de roos.  Dit is wereldklasse dat eindelijk volwaardige erkenning krijgt in eigen stad.  Terecht.  En er was ook Jazzathome: een schitterend cultureel evenement dat groeide van onderuit, maar er staat...als een huis!

   

      

(Griff trio in The Patio Houses)

Voor de zevende keer ging jazzathome door, een project van de onvolprezen jazzzolder in samenwerking met JCI Mechelen en CC Mechelen.  Had ik voor de vorige edities wel een geldige reden om m'n kaartjes niet te boeken, deze keer wou ik het gebeuren voor geen geld van de wereld missen.  Jazz was tot hiertoe voor mij een wat weinig gekend en gewaardeerd muziekgenre.  Maar ik wou deze drempel nu beslist over. En ik heb er geen spijt van gehad.

Natuurlijk is dit korte verslagje mijn wedervaren, en kan ik het enkel maar hebben over de drie optredens die ik maakte.  Want dit is het unieke maar ook beperkende karakter van het evenement.  Je kiest op voorhand drie locaties, met kennis van zaken of...op goed geluk...  Maar het is een leuk concept.

We zijn gestart in The Patio Houses aan de Speecqvest, waar we bijzonder gastvrij werden ontvangen in de schitterende en smaakvolle vertrekken van deze toch wel bijzondere panden. We worden bovendien verwelkomd met een glaasje wijn (want ook dit is jazzathome: degustatie van drie wijnen op de drie gekozen plaatsen...).   Gezellig.  Zo voel je je dadelijk 'thuis'.

Griff trio bracht folkmuziek uit de vier windhoeken, met doedelzakken uit Vlaanderen, Spanje en Engeland.   Verrassend en af en toe schaatsend buiten de tradionele sporen van de doedelzakmuziek.  www.griff.be

(Nadine Nix Asempa in Dusk till Dawn)

In de OLV-straat is het heel erg genieten van bossa en vocale jazz, met een zangeres om 'U' tegen te zeggen.  Nadine Nix is een zangeres met een bijzonder stemgeluid - heel getalenteerd.  'Asempa' betekent 'boodschap' in één van de talen van Ghana.  Het is ook haar manier van zich uiten doorheen de universele taal van de muziek, ...  Het prachtige kader van Dusk till Dawn, een herenwoning in de OLV-straat die uitgebaat is als gastenverblijf, is een meerwaarde!

www.nadinenix.com

  

(Jazzilan in de kelder van Luc en Chris Michiels-Nyssen)

In de middeleeuwse kelder van Michiels aan de Korenmarkt, volg ik het derde optreden.  En weerom is dit een voltreffer.  Jazzilan brengt een mix van brasil, lounge en bossa nova.  Dit is een topgroep!

http://www.myspace.com/jazilan

Ik heb er van genoten.  En ik hoorde dat dat ook vele anderen deden op andere locaties.  Het is inderdaad soms moeilijk kiezen.

Na een hapje in de tent achter de Stadsschouwburg, waar jeugdgroep Jamaswapi zorgde voor de cathering, was het tijd voor het grandioze afsluitende optreden van de Waalse Rhonny Ventat en zijn Funky Jazz Band.  Rhonny is een tovenaar met de saxofoon.  Toen ging het dak van de Stadsschouwburg...

  

(Chris Joris en twee tevreden organisatoren, Lejo Vanhalen en Hans Vandenbogaerde)

Jazzathome is een begrip geworden.

Ik wil hier mijn grote bewondering uitspreken voor de puike organisatie, de vriendelijke en gastvrije sfeer én de kwaliteit.   Bedankt.  Met evenementen als dit bewijst onze stad werkelijk een jazzstad te zijn.

Pluim!

 

 

Bedankt, Jan, voor deze mooie recensie. Dat we nog altijd nieuwe mensen kunnen overtuigen om mee te genieten van jazz bij de mensen thuis, houdt ons gaande :-)

alle respect voor de organisatie, en het zal ongetwijfeld gezellig zijn

maar het is mijn muziek niet echt

je kan niet overal zijn!

Hartelijk dank Jan voor de lovende woorden; het doet deugd te merken dat we met jazzathome mensen kunnen "verrassen" met zowel de toffe locaties als met de talentrijke muzikanten. En ja, zelf heb ik ook genoten, zowel van de vele enthousiaste reacties van de deelnemers als van het knappe optreden 's avonds van Rhonny Ventat.

Wat is uw favoriete muziek Marc? Jazzathome zorgt voor een zeer breed aanbod, waar er naast jazz ook plaats is voor folk, blues, wereldmuziek, rock-fusion, ... Eén van onze meest populaire locaties dit jaar was ... blues :-)

Ook dit jaar weer een grote pluim voor de organisatie van Jazz@home ! Prachtig initiatief en weer een geslaagde editie. 

Als mechelaar ben ik terecht trots op jullie evenement.  Wij kijken alvast uit naar volgend jaar !