Dubieuze reclameronseling bij Mechelse zaakvoerders

Gisteren ontving ik, zoals vele Mechelse zaakvoerders, een registratiebon van Bedrijvengids België BVBA, een bedrijf dat valt onder de noemer van (malafide) reclameronselaar, type http://www.quickonomie.be/nl/persberichten/12nov2009-bedrijvengidsen.jsp?referer=tcm:248-79938-64 

Hoewel deze firma in de algemene voorwaarden duidelijk maakt dat ze geen zaken doet met de Gele Gids, refereert de hoofding hier sterk naar. Zeer vaak zet men fouten in de gegevens, zodat men geneigd is deze te corrigeren. Iedere teruggestuurde, ondertekende bon verbindt je echter tot het betalen van 1188,00 euro + btw per jaar (99 euro per maand) voor een periode van minimum 3 jaar (automatisch verlengd tenzij u dit minstens 3 maanden vooraf per aangetekend schrijven opzegt). Men zet dit vrijwel allemaal in de kleine lettertjes onderaan en achteraan. 

Dit soort bedrijven rekent op de onachtzaamheid waarmee dit zou kunnen behandeld worden. Helaas is zo 'n document wel rechtsgeldig en is het niet evident om hier onderuit te geraken.

Ik heb echter gezien dat de domeinnaam bedrijvengids-mechelen.be niet door hen geregistreerd is (zij hebben verkeerdelijk de domeinnaam bedrijvengids-mecheln.be geregistreerd, maar communiceren wel met bedrijvengids-mechelen.be). In een vlaag van humanisme heb ik zelf de domeinnaam geregistreerd waarop deze firma claimt de gegevens te zullen publiceren. 

Zo kan ik mensen, die hun registratiebon e-mailen, zelf op de hoogte brengen van deze praktijken. Voor mensen die surfen naar http://www.bedrijvengids-mechelen.be heb ik een pagina online geplaatst met dezelfde inlichting. Op die manier kunnen slachtoffers – ik kan het niet anders noemen – mogelijk langs rechtswege toch nog onder het contract uit komen, omdat voornoemde firma de domeinnaam niet bezit (en dus haar verplichtingen niet nakomt). 

Wie toch wenst in te gaan op het aanbod, kan zijn registratiebon terugsturen per post of faxen (ik veronderstel dat ze hun faxnummer wel geverifieerd hebben). Je adresgegevens komen dan waarschijnlijk (?) op de website met het foutgespelde "Mecheln". Maar ik hoop vooral dat ik hiermee zo veel mogelijk Mechelse ondernemers een dure factuur kan besparen. Men zegge het voort!

Wat mij persoonlijk erg verwondert is het feit dat er nog steeds "zakenmensen" zijn die in dergelijke valletjes trappen!

Inderdaad, maar ze bestaan. Omdat ik ook het e-mailadres heb dat ze op hun communicatie vermelden, komen hier ook een aantal gescande ondertekende bestelbonnen binnen.

Elke e-mail wordt beantwoord met wat duiding.

Chapeau, Bjorn!

 

Wij, ook een Mechelse handelaar, krijgen al jaren lang hun bon, vroeger per fax en sinds we de fax hebben afgesloten van gebruik, voornamelijk omwille van allerlei ongevraagde faxen die dagelijks binnen rolden, per brief. We scheuren de enveloppe ondertussen al zonder openen. Goed idee, goed initiatief, uw waarschuwing-op-het-web.

Knap van Bjorn, al vrees ik dat hij veel werk gaat hebben met het beantwoorden van al die mails!

Ik heb helemaal geen zaak maar heb toch ook zo'n brief gekregen. Waar halen die mensen die info?

Wij hebben ook geen zaak maar toch ook die brief gekregen... Weliswaar gericht aan het Kerkstraatje in Mechelen... Wij hebben de brief mogen ontvangen in de kerkstraat in Muizen... Typisch de post, gebeurt al zo lang ik me kan herinneren...

Zo kregen we vroeger geregeld catalogussen van een boekingskantoor voor artiesten, zo konden we dan zien hoeveel poen Clouseau bv schept voor een optreden ;-)
 

zelfs het Sinte Mette Genootschap heeft dat ontvangen. Verticaal geklasseerd !

Respect!

Ik ontving de brief 4x deze week. 1 op de zaak, 1 op mijn vzw en 2 op vzw's die hier meer dan 10j geleden ooit geregistreerd waren (vermoed ik). Ik begrijp niet dat dit bedrijf nog altijd bestaat! Kan niemand hen tegenhouden van mensen te bestelen en bedriegen?

ontving er twee, ik klasseer die so-wie-so altijd verticaal maar had in de vlucht gelezen dat het 99 euro kost, zonder er acht op te slaan dat dit per maand is wat de zaak direct boven mijn budget brengt. trouwens welke adressengids brengt zoveel op dat je er 1188€ tegenaan wil gooien?

Ik heb mijn zoon, beginnend  zelfstandige, hiervan onmiddellijk op de hoogte gebracht.

Ook HLN van vrijdag 30.9 bracht aan die gangsterpraktijken een artikel.

Maar in een land waar de meest incompetente uit de Belgische geschiedenis  minister van justitie is, zijn zulke praktijken uiteraard mogelijk zonder dat er tegen opgetreden wordt..

Is dat dezelfde die het spoorwegmuseum laten opdoeken heeft Roger ? -)) 

ik heb deze brief ook ontvangen en geklasseerd in de oud-papierbox.
Heel duidelijk herkenbaar aan zo'n brieven is de grote voetnoot met kleinere letterkes. Van zodra er een aanvraag voor correctie van gegevens binnen komt is dat het eerste waar ik naar kijk.
Eenzelfde brief hebben we ontvangen uit de UK, voor een europese gids ... kostprijs +/-  € 950.00