Contour mikt op vijftienduizend bezoekers

met categorie:  

    

    

(foto's: Jan Smets)

Onze bloggende Markec had ons al wat zin doen krijgen in Contour, de vijfde Biënnale voor Bewegend Beeld, waarvoor onze stad weer het 'decor' mocht leveren.  In zijn post geeft hij al een volledig en informatief overzicht over deze voor Mechelen toch wel aparte 'kunstwandeling'.  Lees het maar eens na:

http://www.mechelenblogt.be/2011/08/sound-vision-beyond-reason

Ondanks het feit dat Contour nog loopt tot 30 oktober, wou ik vandaag toch al op stap - nieuwsgierig naar de kunstwerken, én..., ik moet het toegeven: ook wel omdat ik een aantal locaties toch wel eens nader wou bekijken... Ik ben terug.  Terug met een eigenzinnige 'fotocollage' als smaakmaker.

 

  

Het is niet te verwonderen dat Mechelen mag fungeren als gaststad voor Contour.  Dat hebben we zeker ook te danken aan voorzitter Etiënne Van den Bergh die Maneblusser is.

En het lijkt er zo op dat Contour zo langzaam aan zijn plaats heeft verworven in het culturele landschap van deze stad.  Misschien hadden in het verleden sommigen wat drempelvrees om deze kunstvorm ten volle te waarderen..., misschien?  Deze keer lijkt het me toch wel iets toegankelijker. 

 

"Deze editie beweegt op het snijvlak van beeldende kunst en muziek.  Misschien wordt hierdoor nog een ander pulbiek aangetrokken.  Er wordt deze keer een stap verder gegaan dan videokunst.  We hopen dat we dit jaar zo'n vijfienduizend bezoekers kunnen aantrekken, wat toch vijfduizend meer zou zijn dan bij vorige edities.  Hiervoor werden extra inspanningen gedaan"

 

Dit alles vertelt me Steven Op de Beeck, directeur van Contour me in een gesprek dat ik met hem heb.

"Ook wordt Contour als alternatieve stadswandeling aangeboden aan de hier in Mechelen verblijvende Erasmusstudenten, in plaats van een klassieke gegidste toer"  vult medewerkster Natalie Gielen aan.

Deze editie is ook sterk ervaringsgericht.  Zo is dat.  Ik kon het daarstraks ervaren.

 

Wat leuk is, is het feit dat Mechelen voor de derde keer een kunstwerk zal kopen van Contour.  Twee jaar geleden werd de lichtcirkel aan het oude Elisabethziekenhuis in de Stassartstraat gekocht, en voordien werd ook al een lichtkunstwerk gekocht dat te zien is aan de Melaan.  Nu heeft de stad zijn oog laten vallen op het 'Performance Pavilion' van kunstenaar Dan Graham, dat nu te vinden is op het plein van het Cultuurcentrum.  Kunstwerken van deze man zijn te vinden over de hele wereld.  Het is een boeiend multifunctionneel podium dat nu nog op een houten sokkel staat.  Na de afloop van de Biënnale, zal het werk ontmanteld worden, en nadien teruggeplaatst worden op een stenen ondergrond, nadat de werken aan de Minderbroedersgang achter de rug zijn.  Het paviljoen wil de bezoekers verleiden tot interactie.  En daar lukt het ook in.  Ik ga er fotografisch mee aan de slag...

 

  

Contour?

...een mooi en kunstzinnig visitekaartje van onze stad.  Mis het niet!

info@contour2011.be

  

     

  

  

  

  

 

Zonet deelde de stad mee dat de installatie 'The Painters enemy' van de Belgische kunstenares Edith Dekyndt in de Oude Stadsfeestzaal NIET meer kan bezichtigd worden.  Het vooronderzoek naar de restauratiewerken is afgerond, en men wil nu in versneld tempo overgaan naar de sanering van het gebouw.  De kunstenares reageert ontgoocheld, maar aangezien het lichtkunstwerk gemaakt was voor dit specifieke gebouw is het niet mogelijk om het werk elders op te stellen.  Jammer voor Contour...

De overige werken zijn nog wél te bekijken tot eind van de maand.