Circus Ronaldo viert veertigste verjaardag 'thuis'

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Ze worden bejubeld in binnen-en buitenland, en zijn vaak op tourné in Europa, en soms ver daarbuiten. In het voorjaar trekken ze naar Nieuw-Zeeland.  Maar nu zijn ze 'thuis', waar alles ooit begon - zeven generaties geleden...  Circus Ronaldo dat in zijn huidige vorm  in 1971 werd opgericht door Johnny Ronaldo, blaast dit weekend veertig kaarsjes uit.  Is men niet steeds sant in eigen land?  misschien niet... Maar nu zal Ronaldo vier dagen lang in het centrum van de belangstelling staan: en da's op onze Mechelse Grote Markt!  Deze Mechelse culturele ambassadeur van topniveau verdient heus niet minder!

  

Zondagavond kwam het circus reeds de markt opgereden, en deze twee dagen werd her hard gewerkt om de twee tenten recht te zetten en al wat er bij hoort.

 

Op deze zonnige namiddag als de prachtige grote tent staat te schitteren in het historische Mechelse kader, loop ik langs voor een gesprek met de Ronaldo's...

 

Johnny loopt rustig rond tussen woonwagens en tenten.  Hij lijkt er alle vertrouwen in te hebben.  Overal is men druk bezig: de technici, de werkers van het eerste en het laatste uur, en de zonen van Johnny...  Danny ziet er ziek uit. Dat is hij ook.  Hij ziet bleek en heeft last van zijn maag.  Maar toch neemt hij poolshoogte op het terrein, waar ook zijn broer David aan de slag is.  Ik doe met hem een praatje.  Hij is trots op het feit dat het circus hier kan optreden met zijn feestprogramma.  Ooit begon het voor de familie met theater, en langzaamaan evolueerde dit tot circus - nu veertig jaar geleden.  Heel de familie is er bij betrokken.  Onder het tentzeil kunnen we nu ook reeds de zonen van Danny aan het werk zien: Pepijn en Nanosh.

In samenwerking met het Mechels Cultuurcentrum is dit programma tot stand gekomen. Het Cultuurcentrum opent er zijn seizoen mee. Ik wandel vol verwachting rond op de markt die omgetoverd wordt tot circusdorp.

Wie geen kaartjes heeft aangeschaft, is er nu jammer genoeg aan voor de moeite, want alle voorstellingen zijn uitverkocht.  Dat hoeft niemand te verbazen: Circus Ronaldo is klasse, en haar aan het werk zien op eigen bodem is uniek.

  

Het wordt ongetwijfeld een prachtweekend.  45 artiesten zijn bij elke voorstelling aan het werk, en onder het tentdoek treden ook spelers van vroeger op.  Maar ook gastspelers doen hun duit in het zakje.  Zo zullen bijvoorbeeld ook een zoon van Jan De Smet ,en Geert Vermeulen van De Nieuwe Snaar meedoen.  Meer verrassingen zitten er ook wel in...

Onze Mechelse circusschool Circolito verzorgt het voorprogramma op de Grote Markt.  Daar staat ook een terras opgesteld waar men zal kunnen genieten van allerlei animatie. Duimen maar voor behoorlijk weer...

  

Mevrouw Ronaldo loopt ook rond op het terrein.  Ze is gehaast, en denkt dat ze er te moe uitziet voor de foto.  'En ik ben ook niet opgemaakt', vult ze aan... Ik weet haar te overtuigen dat ze er stralend uitziet.  Of ze dit nu gelooft of niet: ze poseert nu gewillig voor de lens. 'Pak me van m'n goeie kant' lacht ze.  Ik laat haar het resultaat zien, en ze lijkt tevreden...

Een groepsportret is niet mogelijk vandaag.  Danny is er te ziek voor, en de kleinkinderen zijn nog op school... Maar de stamvader MOET op de foto.  Met zijn eeuwige cowboyhoed staat de Mechelse circuslegende voor zijn tent, en op de achtergrond prijkt de nog 'eeuwiger' Rombout.

Johnny is ondanks zijn ondernemingszin en talent een bescheiden en vriendelijke man.  Heel kort heb ik het met hem nog over zijn sociaal engagement voor de Damiaanactie.  Hij wuift m'n waardering hiervoor weg.  Maar ik weet dat hij hier elk jaar een maand onbaatzuchtig voor uittrekt.  En dat siert deze Muizenaar. Het heeft misschien weinig te maken met het circus, maar het mag best vermeld worden...

   

  

 

Veertig jaar weten de Ronaldo's met hun unieke circusvorm te verbazen en verblijden.  Circus, theater, commedia dell arte... Het loopt allemaal naadloos in mekaar over... Maar wat ze doen is van wereldniveau.  En dat kan niet genoeg gezegd en onderstreept worden.  Mechelen mag fier zijn op deze familie.

Straks worden de veertig kaarsjes uitgeblazen.  En weet je: moeder en vader Ronaldo zetten de kers op de taart.  Het sympathieke echtpaar is ook nog eens vijftig jaar getrouwd!  Proficiat!  Dit applaus krijgen jullie alvast voordat het doek opengaat!

 

 

 

 

 

 

In a nutshell (met filmpje)...

Knappe foto van Johnny.  In feite is hij nog niet zo erg veel veranderd sinds hij midden jaren 60 met zijn orkestje optrad in dancing "Esperanza" aan de Nekkerspoel.

Ge kunt die artiesten zelfs engageren om uw privé- en/of verrassingsfeestjes op te vrolijken. Echt een aanrader. Naargelang de locatie wordt dan een aangepast   programma bepaald. Echt tof. Een doener:-)

Dit gaat geweldig zijn!! Ik voel het ;-))
Blij dat ik al tickets op zak heb want: inderdaad: uitverkocht !   Jawel, ik kijk uit naar de 40ste verjaardag van Mechelens' / Muizens' circustrots !

Zondag 18.09 ben  ik voor de vereniging waar  ik actief in  ben een stand op 'UiT zonder UiTlaat' en 's avonds, en 's avonds is het goed. Ja, 's avonds naar het circus ;-)

Jan De Smet, niet De Smedt. En dat ze nog veel mogen optreden!

 Komen er geen bijkomende vertoningen?  Jammer dat we geen tickets konden bemachtigen!

 

Bestaat cirque De JONG nog?

@ Louis: Het circus De Jonghe ontstond aan het einde van de 19de eeuw, maar eind de jaren zestig van vorige eeuw hield het op te bestaan...

In de jaren 60 is circus De Jongh afgebrand.

Mooi dat Ronaldo nu in de spots staat, want naar eigen zeggen hebben ze van De Stad Mechelen nooit eerder erkenning gekregen. Hoog tijd om dat recht te zetten.

Ronaldo draagt de Mechelse vlag uit tot ver in het buitenland.

inderdaad, bijkomende dagen zouden leuk zijn want als alle tickets reeds uitverkocht zijn voordat het circus opgesteld is lijkt het me een vertoning voor insiders alleen, de doorsnee mechelaar ziet alleen het circus opbouwen of opgebouwd staan op de markt en wordt dan verlekkerd voor nougabollen.
hopelijk nog van dattum want mijn kinderen waren er al verlekkerd op. Als troostprijs naar de cinema gaan is geen geldig alternatief  :-( 

 Bwaa, ik denk wel dat de doorsnee mechelaar aan kaarten geraakt was mits een kleine moeite, wijzelf zijn niet gaan aanschuiven bij de verkoop van de abonnementen, en hebben de week erna nog probleemloos kaarten voor Ronaldo kunnen kopen, voor Alex Agnew ook trouwens.

Jan en Roger,bedankt voor die INFO.

Terug van de voorstelling. Daar zijn geen woorden voor: subliem.  Dit is wereldklasse: origineel, verrassend, vol humor...  Dit is talent van eigen bodem om te koesteren.  Méér dan vroeger moeten we dit circus aan onze boezem drukken.  Méér dan vroeger het geval was moet Mechelen Ronaldo naar waarde schatten en een ereschavotje geven. Het circus stond zo mooi opgesteld in dit schitterende decor van de Grote Markt.  We kregen méér dan waar voor ons geld, met de voorstelling zelf, en alle randactiviteiten... Johnny: wat moet dat voor jou een wonderlijke ervaring geweest zijn: eindelijk volop erkenning in eigen stad. Ik gun het je. Je verdient het.  Jij en jouw familie. Ik wens jouw echtgenote Maria, die gisteren in het ziekenhuis werd opgenomen, veel beterschap. 

Bedankt voor het gebrachte spektakel. Het zal lang bijblijven!

Het was allemaal erg bijzonder ... Een avondje om in te lijsten.

gewoon schitterend er zijn geen woorden voor

warm en koud tegelijkertijd

 

 

Het was absoluut 100 % de moeite waard.  Heeft er iemand foto's van de avondlijke markt met de circustent?  Een mooier decor voor een circusvoorstelling kan je niet vinden, of het zou de Piazza San Marco in Venetië moeten zijn. 

@Lieven: het was helemaal geen voorstelling voor the happy few of voor 'insiders', zoals jij schijnt te suggereren.  Net zoals Christophe hebben wij kaarten gekocht, niet bij de abonnee-verkoop, maar een tijdje nadien. 

Wij waren te laat, alles uitverkocht. We hebben ons op de wachtlijst laten zetten.

Een paar weken later belde er een vriendelijke mevrouw van het CC met de vraag of er nog interesse was voor een voorstelling? natuurlijk en zo hebben we 200% genoten van een onvergetelijke avond waar geen einde aan kwam.

Nu  bijna een week na de voorstelling kan de dochter (die ook circusschool volgt) er nog niet over zwijgen.

Ronaldo heeft een onuitwisbare indruk haar haar (en natuurlijk ook op ons) nagelaten.

Cirque du Soleil mag dan nog zo oogverblindend (en duur) zijn, Ronaldo is puur.

De nagel op de kop Pol!  Ronaldo straalt warmte en authenticiteit uit, en dat niks af aan de topkwaliteit van dit circus. 

 Pinokkio!?

Toffe foto's ! Alleen mijn naam is verkeerd geschreven. Het is Nanosh en niet Nashon.

Bedankt voor de appreciatie en de rechtzetting Nanosh!  Ik heb het aangepast.  Mag ik jou trouwens feliciteren met jouw acts in deze voorstellingen!  Doe zo verder in de lijn van jouw vader en grootvader.  Mechelen is trots op jullie!