Brussel op ‘t spoor in Mechelen

vtbKultuur en UiTinBrussel stellen dit najaar ‘Brussel Op ’t Spoor’ voor als nieuw cultureel project. Er wordt volop gezocht naar Brusselse sporen in en buiten Brussel en met name in de steden Aalst en Mechelen. Er wordt hiervoor samengewerkt met de lokale vtbKultuur-afdelingen.

Het Mechelenluik van ‘Brussel op ‘t Spoor’, in samenwerking met vtbKultuur Mechelen , gaat zaterdag 17 september van start en loopt tot en met 2 oktober. Met ‘aan de start’ een erfgoedwandeling, tijdens 'de eerste kilometers' een heuse Mechelen-Brusselquiz met Pat Donnez en als afsluiter een bezoek aan het Rik Woutersmuseum.

Met het project ‘Brussel op’t Spoor’ wil vtbKultuur Aalstenaars, Mechelaars, Brusselaars en alle andere geïnteresseerden Brussel doen ontdekken in Mechelen en Aalst, maar ook in Brussel zelf. Brusselse sporen in het stedelijke erfgoed vormen de rode draad. Maar ook Mechelaars, Aalstenaars met links met Brussel, of pendelaars. En andersom gebeurt de beweging in Brussel.

Zoeken naar Brusselse sporen in Aalst kan vanaf 15 oktober maar in Mechelen start het project al op 17 september. Er wordt gestart met een erfgoedwandeling op maandag 19 september, daags na de autoloze zondag en UiT zonder Uitlaat, waarop vtbKultuur ook present is. Je kunt lezingen bijwonen over Victor Horta, dinsdag 21 september en Rik Wouters, op dinsdag 27 september. Een tweede erfgoedwandeling vindt plaats zaterdag 24 september en het Rik Woutersmuseum wordt bezocht, of wat dacht je? Op 25 september wordt er gefietst langs de Zenne en gevaren op het kanaal van Brussel naar Mechelen.

De Slag van Tunis en Quizzen met Pat Donnez
Tijdens een Nocturne (28 september) staat het wandtapijt ‘De Slag van Tunis’ in de kijker en wordt Tapijtenmanufactuur De Wit bezocht en op 23 september is er in Zaal Sint-Pieter en –Paul een heuse Brussel-MechelenQuiz gepresenteerd door voormalig stadsartiest, radiomaker en Brusselpendelaar Pat Donnez.  De Quiz legt veel Mechelse accenten en focust zowel op de professionele als op de gelegenheidsquizzers.  Ploegjes van 4 personen. Inschrijven voor deze quiz kan via het inschrijvingsformulier op de projectwebstek.
 

Op de webstek van vtbKultuur Mechelen vind je meer concrete info over het Mechelse luik. En ook op brusseloptspoor.be vind je de nodige info alsook over het Aalsterse én Brusselse luik, met ondermeer art @ Noen, incluis optreden van huidig Mechels stadsartiest Frank Vaganée.

Vanaf 17 september kan er dus volop ‘gebrusseld’ worden in Mechelen


tekst: © Markec - campagnebeeld: ©  vtbKultuur

Wel, er is bijv.

den Brusselaar Willem Ragheno, 'iel gekend in Mechele', oemwille van zaon plaon

en 't Spoor Brussel-Mechele', oemwille van... den ierste traon !

Misschien moeten de bloggers maar een keer een quizploeg opsturen ... Iemand geinteresseerd ?

Mja..., zegt me wel iets!  ;-)  Ik ben alvast kandidaat.  Jij Peter?

Ook niet te missen: het interactieve interview met  (?voormalig) Mechelaar Luc Deflo op 29/09 in de Koninklijke Loge van het Brusselse Centraal Station. Mijn plaatsje is alvast gereserveerd!

... Brusselse Mechelaar klinkt in dit geval wellicht beter dan voormalig Mechelaar ..

Hopelijk een fietstocht met goed weer,

succes aan de organisatie.