Zomerwandelingen tonen Mechelens binnen-, achter-, onder- en bovenkantDe eerstkomende weken kun je samen met Mechelenbinnenstebuiten (MBB) de stad van binnen en van buiten bewonderen.

Vanaf 17 augustus tot en met 7 september worden tijdens de ‘zomerwandelingen’ van MBB de binnen-, achter-, onder- en bovenkant van de stad bewandeld. Laten we hopen dat het weer meewerkt, zodat de naam ‘zomerwandeling’ alle eer wordt aangedaan.

 

De binnenkant
Met de binnenkant van Mechelen wordt Mechelen als ‘de’ meubelstad belicht. Mechelen had die status van 1880 tot 1930. Heel wat Mechelaars verdienden hun brood in de meubelsector. Die gloriejaren zijn voorbij, maar de stad staat nog vol met architecturale sporen.

MBB vindt het hoog tijd om er vandaag bij stil te staan en het meubelverhaal een tweede adem te gunnen. Toen gingen meubels levenslang mee. Nu neemt Meubelgigant Ikea de plaats van Mechelen in. En een meubel is een ordinair consumptiegoed geworden.

De achterkant
Mechelen herbergt een schat aan monumenten en prestigieuze gebouwen, maar de rijkelijk versierde voorgevels vertellen ons niét het ware verhaal. De achterkant van de façade legt de Mechelse ziel bloot. De wandeling brengt je naar plekken van rust en stilte. Er wordt stilgestaan bij de schoonheid in koterij. Je vindt sporen van noeste huisnijverheid en ontdekt verborgen pareltjes.

De onderkant
Er rommelt wat in de onderbuik van Mechelen. “Tijd om ondergronds te gaan” luidt het bij Mechelenbinnenstebuiten: Indiana Jones achterna.

Verborgen schatten, ondergrondse gangen en waterlopen, het geheim van 333 dobbelstenen, vergeten kelders en verborgen crypten, belastingsontduiking uit lang verlogen tijd en het heiligdom voor de stalen melkkoe staan je te wachten.

De bovenkant
Is the sky the limit? Niet voor Mechelenbinnenstebuiten. MMB toont je de bovenkant van Mechelen. Wat zie je wanneer je de daken vanuit de hoogte bekijkt? Maar ook: hoe zélf 'op de hoogte' te geraken? Hoe dicht kan je bij de heilige Rombout komen of bij de sterren...

Met deze zomerwandeling wilt de oranisatie (ook letterlijk) hoge toppen scheren. Mechelen bezit nog steeds een observatorium. Sinds het begin van de twintigste eeuw is Scheppersinstituut er de trotse eigenaar van. Weerman Frank Deboosere zag er zijn eerste sterren.


Voor de wandelingen langs binnen-, boven-, achter- en bovenkant kun je als individuele deelnemer meewandelen. Duurtijd bedraagt maximum 3 uur (inclusief rustpauze in een volkscafé).
Prijs: € 7 cash bij vertrek, € 5 bij voorinschrijving bij Uit in Mechelen.
Gratis onder de 12 jaar.
Vertrek: aan deLeuningen Ijzerenleen.

> Data en uren:

De binnenkant van Mechelen:
zon 14/08/11 om 14 uur en woe 17/08/11 om 19 uur

De achterkant van Mechelen:
zon 21/08/11 om 14 uur en woe 24/08/11 om 19 uur

De onderkant van Mechelen:
zon 28/08/11 om 14 uur en woe 31/08/11 om 19 uur

De bovenkant van Mechelen:
zon 04/09/11 om 14 uur en woe 07/09/11 om 19 uur

Meer info bij Luc Croonen (info@mechelenbinnenstebuiten.be) tel: 015 55 13 49 of/en surf naar www.mechelenbinnenstebuiten.be.


Reserveren
kan via de website van Uit in Mechelen.


Tekst: Markec / foto’s: © Jan Smets

 Ik heb Mechelen altijd eenmooie stad gevonden, Tijdens mijn opleiding als schrijnwerker-meubelmaker ben ik er op bezoek geweest in, toen nog, draaiende familiezaken. Prachtige stoelen en ander meubilair werd er daar gemaakt. Na een tiental jaar ben ik er nog eens naartoe geweest, mety de bedoeling om nog eens in de kunst van de Mechelse meubelmakers te grasduinen, ... de zaken waren dicht, geen opvolging, uitgeweken naar industriezones, enfin, het kwaad was ook daar geschied denk ik.

Heel veel echte meubelmakers zijn er in België niet meer en da's spijtig, want ook ik mag geen eigen meubelmakerij hier in het dorp hebben, de mensen of de politiek kan dat niet meer verdragen, de stank van vers geschaafd hout....

Desalnietemin, mooi en informatief artikel Markec.

 

Staf

En waar is dhr Pypen woonachtig ?  Want blijkbaar niet van Mechelen.

Just2know

En bedankt om onze stad mooi te vinden.

:-)

Artikel Mechelse meubelen op Mechelen Mapt

Dat ziet er best interessant uit...misschien ga ik wel mee met een van de wandelingen...

En denk eraan :

Morgen ne Picknick Fantastik in 't Vrijbroekpark, hé !