Ondertussen aan 't Sint-Janskerkhof

Terwijl aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk onlangs werd gestart met de vernieuwing van het omliggende plein en de parking op het Sint-Romboutskerkhof er met wat verbeelding stilaan als een parking begint uit te zien, wordt naast het Hof van Busleyden – nog zo’n historisch getinte werf – de laatste hand gelegd aan de restauratie van de Sint-Janskerk.  

Werf Sint-Janskerk

 
De kerk straalt weer als nieuw en dus maakt de betrokken aannemer stilaan aanstalten om de werf leeg te maken en op te ruimen.  Het Sint-Janskerkhof maakt daarbij zijn naam waar: bij het zuiveren van de grond rond de kerk en graafwerken in het kader van de werkzaamheden kwamen eerder al een paar keer stukjes botten en schedelpannen naar boven.  Begin deze week viel het echter nog meer op: in een hoekje naast de kerktoren lijkt de bodem, op nauwelijks enkele centimeters diepte, bezaaid te liggen met stukjes glas, aardewerk en... menselijke resten.  
 
Onder den toren...
 
Knoken
 
Zo spectaculair als aan het Sint-Romboutskerkhof wordt het vooralsnog niet. Het gaat voorlopig maar om fragmenten in een duidelijk sterk verstoorde bodem, en niet om mooi bewaarde graven, zoals die op het Sint-Romboutskerkhof of, daags geleden, aan de Minderbroedersgang.  Maar wie weet wat er nog allemaal bovenkomt als de werf aan de Sint-Janskerk helemaal vrij komt en de omgeving wordt heraangelegd.
 
Ik ben alvast kandidaat om “peter” te worden van een van die knokige geburen… :-)
 

(Foto's Kevin Polfliet)

Echt onverwacht is het natuurlijk niet om daar skeletten te vinden .... op een kerkhof.

Trouwens welkom als Blogger Kevin.

Steeds blij om iets te lezen van nieuwe bloggers!  tof!, enn...welkom Kevin!

@Peter

Neen, inderdaad, maar de hoeveelheid en de "kwaliteit" is natuurlijk nog af te wachten... De zware bombardementen in de wijk in WOI en eerdere graafwerken kunnen al een flink stuk vernield hebben.  Wat er nu ligt zijn alleszins maar fragmenten.

Aan de Minderbroedersgang lagen er vanmorgen trouwens ook opnieuw twee skeletten bloot.  Bijzonder is dat die omgeven zijn door een bakstenen muurtje.  Restanten van het kapelletje naast de H. Geestkapel, op deze tekening...?

(Afbeelding Beeldbank Mechelen)

@Jan

Ja, en dan meteen met zo'n luguber thema in huis vallen :-) Bedankt!