Muziekfestivals tussen zon en (véél) regen...

met categorie:  

Op een paar dagen voor het losbarsten van hét Mechelse muziekevenement van het jaar, tijdens de volle voorbereidingen met onderandere het opzetten van de podia, zijn boven Hasselt - nét zoals op zovele plaatsen in ons land, de hemelsluizen opengegaan.  Niet zomaar eventjes: maar plots, zelden gezien, en een spoor van vernieling achterlatend - met als meest jammerlijke feit, drie festivalgangers die hierbij het leven lieten.  Pukkelpop is dramatisch in het nieuws gekomen vandaag... 

(foto's: Jan Smets)

Deze zomer is het op weergebied huilen met de pet op.  Kwakkelend, nat, deprimerend grijs, en vaak veel te fris.  Het drukt op het gemoed, en we zeuren er graag over.  En je moet al een stevige optimist zijn om het zilveren randje van de donkere wolken te willen ontdekken...

In Mechelen was het vandaag weer dweilen geblazen.  Er stond weer water in de straten van de staasse tot het seminare.  Mijn veranda stond voor de tweede maal deze zomer blank, en op de Tervuursesteenweg had een ware modderstroom de rijweg voor een hele poos afgesloten.  Kelders liepen weer massaal onder water, treinreizigers geraakten door de zoveelste panne weer niet tijdig thuis, en elke Mechelaar zal zo wel zijn eigen ellende-verhaal hebben. 

Maar dit verdwijnt natuurlijk in het niets, bij de ronduit tragische gebeurtenissen die zich afspeelden in Limburg.  Ik wil mijn medeleven betuigen met de slachtoffers en hun familie, en hoop dat hier ook in onze stad, ouders en vrienden geruststellend nieuws krijgen deze uren.

Vanavond werd Parkpop terecht afgelast.  Niet leuk natuurlijk.  De zoveelste keer viel dit gezellige muziekgebeuren letterlijk en figuurlijk in het water.  Nu zelfs met annulering van het optreden.  Parkpop zal hoogstwaarschijnlijk een financiële kater overhouden aan dit seizoen.  En da's jammer, omdat de opbrengsten van Parkpop toch een stuk de kosten van Maanrock dit weekend moet helpen drukken.

(foto: Bob Lams)

Gelukkig is er weersverbetering op komst.  En da's goed nieuws voor Maanrock.  Zaterdag zou de beste dag van het weekend worden, met aangenaam zomerweer.  Zondag kan het drukkend warm worden, met eventueel zwaar onweer op het einde van de dag.  Laten we maar duimen en hopen dat het niet zo'n vaart zal lopen.

Ik zal dit weekend weinig of niks van het gebeuren kunnen meepikken, daar ik twee avonddiensten heb op mijn werk, maar ik wens de vele organisatoren die nu veel overuren maken, en vaak ook onbaatzuchtig aan de slag zijn om er iets gezelligs van te maken, veel moed en doorzettingsvermogen om zaterdag het startschot te kunnen geven onder een goed gesternte.

 

Mechelen telt af - maar is vandaag toch ook wel solidair met het verweesde Pukkelpop.

 

 

Het spijtige nieuws - op dit ogenblik - is dat het dodental al is opgelopen tot 5 doden (en zoveel gewonden) !

Mijn twee nichtjes, die op de wei van Kiewit zaten, lieten me weten dan ze "#ppok" waren.

Dus blijft de vraag of de Mechelse PP11-Survivors alsnog op MR11 zullen verschijnen.

(Just2letUknow : PP = Pukkelpop - MR = Maanrock)

BTW :

Die bui van gisteren was inderdaad hevig, hier in de binnenstad.

Enne... Kiewit bij Hasselt : is dat zoiets als Battel bij Mechelen ?

Just2know

Zonet Frank Deboosere :

Bonheiden : 63 liter water de vierkante meter !

Je kan natuurlijk alleen maar meeleven met de slachtoffers van PP en met hun vrienden en familie.  Maar hoe komt het dat zoiets kan gebeuren?  Als je het mij vraagt is dat te wijten aan niets anders dan de drang naar steeds meer en steeds groter.  Zie ook MR, van een klein gezellig festivalleke rond één podium uitgegroeid tot een mega-evenement met drie podia en volgens de inschattingen 'zeker 120.000 bezoekers' (!) op twee dagen.  Het stadscentrum wordt een weekend lang omgebouwd tot een belegerd fort waar men zelfs met de fiets niet meer doorgeraakt (of doormag, als men al zou willen of durven).  Niet dat ik er op zich iets tegen heb: hoe meer activiteit in onze stad, hoe liever ik het heb. Maar het is toch logisch dat men door die constante groei op een of ander moment op de grenzen van het haalbare en organiseerbare botst en er vroeg of laat wel iets moét mislopen.  Ik hoop van ganser harte dat de financiële moeilijkheden waar de MR-organisatoren eerder al over spraken de énige noemenswaardige problemen mogen blijven dit jaar.

Vroeger had elk dorp, wijk en stad zijne Vlaamse Kermis.  En toen moest iedereen ineens een (mega)muziekfestival hebben.  

Dus, als MR te groot dreigt te worden, kunnen we misschien, met zijn allen, afzakken naar PH.  Dat is ergens in september, geloof ik.

BTW : PH = Pop Heffen

ja en doordat het zo groot is slaan de weergoden toe dan?

Ik begrijp wat Kevin wil zeggen, maar dat is niet de oorzaak van deze ramp, dit is pure overmacht.

@ Marc :

Dit is gewoon wrong time - wrong place - shit happens.

Ik geloof niet dat ge hiervoor iemand echt verantwoordelijk kunt stellen.

volledig akkoord Guy

Hopelijk houden ze het, op zondag, op MR11 een beetje droog.

 @MarcVC:

Begrijp me niet verkeerd hoor, ik zeg niet dat de tegenwoordige neiging tot grootheidswaanzin dé oorzaak is van deze ramp of dat veel volk bij elkaar noodzakelijkerwijs slecht of gevaarlijk is.  

Maar men mag toch niet negeren dat als 60.000 mensen of dit weekend in Mechelen 120.000 mensen op een relatief kleine ruimte samentroepen, omgeven door mega-constructies en gevaarlijke toestellen, dat men dan niet op dezelfde mate van veiligheid kan rekenen als thuis voor z'n TV.  Als men het eerst mega en daarna nóg mega'er wil, zijn de gevolgen exponentieel erger als er - door overmacht of menselijke fouten, dat maakt nog niet uit - dan tóch eens iets gebeurt.  Want dat laatste valt uiteindelijk nooit uit te sluiten (zie mijnheer Murphy).

 MAAR... laat dit vooral niet verhinderen dat mensen samenkomen en in vrede en vreugde genieten van muziek, cultuur, eten en (met mate) drinken!