De schoonste straat van Mechelen

met categorie:  

      

(foto's: Jan Smets)

Ik kwam er vroeger vaak.  Bij hen, in hun huis in de Sint-Jan Berchmansstraat.  Bij mijn oudtantes Charlotte en Maria - oudere zussen van mijn grootmoeder.  Ze waren niet getrouwd, lichtelijk kwezelachtig, en hun kat die hun grootste schat was, liet zich met welbehagen verwennen.  Hun huis ademde burgerlijk fatsoen.  Het was gevuld met Mechelse kasten, barok gesculpteerd.  Aan de muren hingen portretten in vergulde kaders. Hun kerststalletje mét muziek fascineerde me als kind.  De tantes waren godsvruchtig en 'braaf' - behulpzaam voor de buren, en bovendien...bijzonder gesteld op netheid... Enfin: hun huis was proper, en zo was ook de stoep.  Want die werd grondig onderhouden.  Wat zouden ze opgekeken hebben als ze na al die jaren zouden ontdekken dat hun straat de 'schoonste straat van Mechelen' zou worden...

 

   

De tantes zijn al vele jaren overleden, en hun huis heeft andere eigenaars (die het bovendien knap hebben gerenoveerd, en een eigentijdse look hebben gegeven.  Ik heb het daarstraks nog kunnen vaststellen.  M'n tantes zouden tevreden monkelen...)

 

Deze straat - de Sint-JanBerchmansstraat in Mechelen-Zuid, en zijstraat van de Brusselsesteenweg, met op één van de hoeken de nu honderdjarige Sint-Jan Berchmanskerk, die ik onlangs op Mechelenblogt in de schijnwerpers zette, is nu uitverkozen tot 'Schoonste straat van de stad'.  De afgelopen weken streed ze samen met Korte Veluwestraat, Tenderstraat en Wittebroodstraat voor deze titel.  Vorig jaar was de Groenenbeemd uit Heffen de winnaar.  Nu neemt de Sint-Jan Berchmansstraat de fakkel over.

 

De voorbije maanden konden de Mechelaars zich met hun buren inschrijven voor deze wedstrijd, die in de netheidscampagne 'Stad om te zoenen', paste.  Deze campagne spoorde de Mechelaar aan om van zijn straat de mooiste en properste van Mechelen te maken.  Iedereen kon via beleefmechelen.be zijn of haar stem uitbrengen.

 

De Sint-Jan-Berchmansstraat sleept de hoofdprijs in de wacht.  Op de tweede plaats staat de Tenderstraat uit de wijk Leuvensesteenweg.  De Wittebroodstraat van de wijk Nekkerspoel, haalt de derde plaats.  De Korte Veluwestraat van de Heihoek is nummer vier geworden.

 

    

De winnende straat krijgt van Schepen Marina De Bie (wijk-en dorpszaken) een cheque van 2000 euro overhandigd.  Hiermee mag een straatfeest worden ingericht.  Bewoonster Els Van Aelst mag de prijs in ontvangst nemen.

Schepen Greet Geypen van Openbare Werken, mag nog een presentje geven.  Ze schenkt de buurtbewoners nog een speciaal straatnaambord. 

Geypen, die gisteren nog de opknapbeurt van de gekasseide straten in de binnenstad, voorstelde, benadrukt nog dat de stad wel kan zorgen voor vegers en opruimteams, maar dat iedere Mechelaar toch wel zijn steentje kan bijdragen voor een nette buurt. Met de vrijwillige inzet van velen, maakt men de eigen straat en buurt netter en leefbaarder. 

"Een schone straat krijg je niet zomaar, die maak je zelf.  Als iedereen een steentje bijdraagt, is het werk zo gebeurd.  In onze straat heerst bovendien al een mentaliteit waarbij we allemaal zorg dragen voor de buurt. Sommige buren vegen wekelijks de stoep - anderen zetten af en toe een bloemetje buiten. En dat werkt aanstekelijk. En terwijl je dit doet, maak je een praatje met de buren, wat nog leuk is ook.."

Beter kan bewoonster Els Van Aelst het niet zeggen.  Samen met haar buren zorgde ze voor een straat-op-te-zoenen.  De overwinning kwam wel wat onverwacht.  Maar..men is er erg blij mee.

 

Toch wel een dikke proficiat voor de bewoners van de Sint-Jan Berchmansstraat!

 

  

De andere deelnemers aan de 'Schoonste straat van Mechelen' krijgen ook een verrassing.  Ze worden beloond met gratis winterbebloeming.

Daarna is het tijd op te poseren op straat.  Dat hoort zo.  Ook al is het zowat de koudste julidag, met grijs en nat weer: de buren trotseren het slechte weer, en met hun lach, de ballonnen en bloemen, geven ze kleur aan deze dag...

Binnen worden ondertussen de flessen ontkurkt.  Lekkere hapjes komen op tafel, en het wordt héél zeker nog een gezellige bedoening!  De sfeer in de Sint-Jan Berchmansstraat is niet meer stuk te krijgen.

      

      

 

 

 

Proficiat aan de bewoners van de Schoonste Straat van Mechelen !!!

Hartelijk proficiat aan de bewoners van de St Jan Berchmansstraat. Ik kom er regelmatig voorbij als ik naar de fitnes ga in de buurt. Een terechte winnaar.

Proficiat aan de bewoners, en groeten aan Els Van Aelst!