mijn stad

met categorie:  

Het is vreemd: de band die ik heb met Mechelen. Ik ben er geboren, akkoord. Ik ben opgegroeid in het aanpalende dorp Heffen. Al in de lagere school zei ik iedereen die het horen wilde: ik ga later in Mechelen wonen. Ik ben nu bijna 27 en heb op mij 23ste een appartement gehuurd met mijn partner. Mijn partner is niet van Mechelen zelf, heeft nooit iets gehad met Mechelen, noemt het zelfs een kutstad. Elke keer als ze dat zegt: kwetst ze mij ook. Waarom begrijp ik niet…

Toen ik 12 jaar was, ging ik naar de middelbare school, uiteraard in Mechelen: de ursulinen. Wij waren de enige school nog met uniform in Mechelen. Mensen zeiden soms: “amai, jij gaat naar een super strenge school.” Als je daar op school zat, viel dat allemaal best mee. Ik ging niet graag naar school in het middelbaar, maar ik vond het wel een goede school. Aan onze schoolpoort kuste ik voor de eerste keer met een jongen. Na school gingen we vaak iets drinken, aan het station, op de vismarkt of op de korenmarkt. Na het middelbaar moest ik wegens omstandigheden een jaar weg. Ik had het nooit verwacht, maar ik miste Mechelen. De eerste keer, na 12 maanden dat ik de Sint-Romboutstoren voor me zag, voelde ik me intens gelukkig. Toen ik dat vertelde tegen mijn moeder, zei ze me dat ze het begreep: het was iets als thuiskomen.

Ik ging studeren: verpleegkunde, wat was het een geluk dat je dit in Mechelen kon doen. Mijn studententijd maakte ik door in een stad waar ik me thuis voelde. Eén ding was nu zeer zeker: als ik thuis weg ging, zou het Mechelen worden.

In juni 2007 studeerde ik af als psychiatrisch verpleegkundige, 2 maanden later had ik een appartement in de Muntstraat, vlak aan de botermarkt. Mijn partner kwam me achterna. Maar al snel moesten we verhuizen: de voorzorg had de gebouwen opgekocht om er kantoren van te maken. We vonden een nieuw appartement: op de Liersesteenweg, niet ver van de colruyt. Ik woon hier graag, maar ik vind het centrum wel aangenamer.

In 2009 trouwden we, in Mechelen, waar anders???

Nu, 2 jaar later, willen we iets zoeken om te kopen, gedaan met huren.  Ik wil in Mechelen blijven wonen,  ik wil mijn kinderen hier zien opgroeien, ze het warme Mechelen-gevoel meegeven, zo veel is duidelijk. Mijn partner denkt hier anders over, noemt Mechelen een kutstad, dus ik weet niet wat het gaat worden, maar als ik haar zou volgen, vrees ik de pijn. De pijn van mijn thuis te missen… 

@ Hippiemeisje :

"Mechelen, stadje van maon hèt !

Da's de plaots, wao da'k zèn geboren

Den Bruul, de Lèn, de Groete Mèt

Daor onder Sint-Romboutstoren !"

Gelieve te zingen op de tonen van "Antwaarpe, gaa zè toch voar maa..."

Auteur : Gimycko

Mechelen in gedichten

BTW : Ik had ook nog ergens iets steken van...

"O dierbaar Mechelen, stad der Maneblussers,

mijn klein stad, hier voel ik me thui-uis..."

 ( 't is toch bijna 21-juli, niet )

Alleen ik ben de rest van de lyrics wel kwijt !  Doemme toch !

;-) 

Ivm die andere "zaak" : ASAP dumpen, die hap !

Zelf ben ik geboren en getogen in (het) Leuven(se). Ik heb er 3 decennia geleefd, gewoond, gestudeerd. Top gewoon. Het was niet makkelijk om er weg te gaan maar ik heb een huis gekocht in Mechelen en woon er sinds dit jaar. Ik ben blij met m'n keuze alhoewel het toch "wat minder" is dan Leuven. Ik kende Mechelen van vroeger en het is er de laatste 10 jaar echt wel megahard op vooruitgegaan. 

Ik kan wel begrijpen dat iemand Mechelen een kutstad vind, maar m.i. zeker onterecht. Mechelen is in beweging, een beweging in de goede richting. Er is hier veel te doen, er worden initiatieven genomen, de infrastructuur wordt opgewaardeerd, veel bedrijven en nieuwe inwoners komen naar de regio. Een regio die trouwens strategisch goed gelegen is t.o.v. Antwerpen, Brussel en Leuven. 

Mechelen, ik geniet er elke dag van.

@ 100° :

Ook Leuven mag er zijn - geen kwaad woord over Tobbacksville.

Die bovengenoemde "kracht-term" krijg ik geregeld ook naar mijn hoofd geslingerd, door iemand op mijn werk die, notabene, in één van de Mechelse randgemeenten woont (niet verwarren met onze deelgemeenten).  Dat vindt ie blijkbaar leuk om, in zijn oneindige stompzinnigheid, ons op de kast te jagen.

Wat zetten we hier tegenover ?

Wel,

Mechelen was ooit de Hoofdstad der (Zuidelijke) Nederlanden, wat meer is / was dan dat "provinciehoofdstadje", daar aan 't Scheld !

Eveneens waren we (en zijn we eigenlijk nog altijd) een Heerlijkheid !

Het Land van Mechelen was één van de 17 Verenigde Provinciën (naast bijv. Brabant en Vlaanderen) - Jaja, zoek het maar op !

Mechelen had een "Supreme Court" !

Mechelen heeft een Metropolitane Kerk en dat is nog een niveau hoger dan bv. die kathedraal van A'pen !

Meerrr...

Ondertussen helpen al die Mechelse stadsgidsen, de Mechelse Flickrfotografen, de Mechelse Bloggers en de Mechelse encyclopedieschrijvers, maar ook ons Blauwbartje en zijn bende om Mechelen terug in the picture te zetten en in zijn oude glorie te herstellen.

En geef toe dat als je een tijdje op reis bent geweest en, bij terugkomst, onze ouwe reus in de verte ziet opdoemen... dan weet je dat je thuis bent !

;-) 

Mooie liefdesverklaring voor deze stad!   ;-)

Misschien wat aanmatigend van mij om Mechelen te vergelijken met water: jij houdt van bruisend en je partner misschien van plat?Of omgekeerd? Voor mezelf is het gevoel van thuiskomen, zoals je het beschrijft, héél belangrijk maar moeilijk om uit te leggen.

Niet dat ik tegen het stad iets heb maar ik rij toch liever rechtstreeks naar Hombeek. Heimat gefuhl weet ge. 

@g.l.: vooral die duitse klemtoon doet het hem hé: die heimat ( of is het der heimat, das heimat? ). 't Is toch altijd moeilijker in een vreemde taal dan in het mechels, hé. Trouwens ' het stad ' is Antwerpen; ' de stad ' is Mechelen, maar dat kon je natuurlijk niet weten.:-)

Die sneren geven nu blijkbaar al serieuze striemen, maar als die blijven herhaald worden, over de (volgende) jaren heen, dan wordt dit alles een striemende open wonde.

Misschien helpt dit om ons hippiemeisje een hart onder de riem te steken :

“…You’re sittin' in the railway station, got a ticket for your destination

On a tour of one-night-stands, your suitcase and guitar at hand

And every stop is neatly planned for a poet and a one-man band

Chorus

Homeward bound, you wish you was homeward bound

Home, where your thoughts escape, at home, where your music's playin'

Home, where your love lies waitin' silently for you

Every day's an endless dream of cigarettes and magazines

And each town looks the same to you, the movies and the factories

And every stranger's face you see reminds you that you long to be

[Chorus]

Tonight you'll sing your songs again, you'll play the game and pretend

But all your words come back to you, in shades of mediocrity

Like emptiness and harmony, you need someone to comfort you

[Chorus2x]

Silently for you…”

( Naar "Homeward bound" door Simon en Garfunkel )

Ik ben in Mechelen geboren, mijn babytijd heb ik in Hofstade doorgebracht, waar ik leerde lopen op het terrein van de jeugdherberg, aan het "rijksdomein" (nu sportimonium). Als 4-jarige kwam ik in Battel terecht, al evenzeer een dorp als Leest of Heffen. Die hadden tot de jaren 70 nog het geluk een zelfstandige gemeente te zijn, maar op dat juridisch-historisch element na zijn ze even veel of even weinig Mechels als Battel. Naar school ging op de Battesesteenweg (nu BSGO De Spreeuwen). De onderwijzers van het 5de en 6de leerjaar (die achteraf allebei nog schoolhoofd geworden zijn) brachten ons de liefde voor de stad bij, via een grondige kennismaking met de geschiedenis van de stad (waarschijnlijk veel diepgaander dan het officiële leerplan voorziet) en de vele monumenten die we daardoor geërfd hebben.

Het atheneum "Pitzemburg" was de volgende stap. Ik zat er samen met latere BM's als Marc Uytterhoeven, Johan Opdebeeck en Yves Desmet, speelde er toneel in het jongerenteam van "de Moedertaal" - een groepje waar de kiemen van het huidige Kc Nona lagen. We mochten er (gedisciplineerd, en niet te lang) onze afschuw over de staatsgreep in Chili uiten. Kritisch denken werd (meestal) aangemoedigd, met rationele argementen debatteren ook.

Na de universiteit bleef ik Mechelen om er te wonen, te werken, les te geven in volksdansen, dictie en voordracht te studeren, en actief te zijn in allerlei aspecten van het socio-culturele leven, o.a. als presentator en in de cultuurraad. In 2004 kreeg ik mijn overplaatsing naar Antwerpen (cherchez la femme), ik heb toen enkele jaren in Deurne gewoond. Maar na een turbulente periode vond ik in 2007 opnieuw werk in Mechelen en ik woon opnieuw in Battel. Ik denk niet dat ik hier ooit nog wegga - of het moest - later - voor een rustig huisje in de schaduw van een bos, niet ver van een plas, rivier of zee zijn. Maar dan nog zal de lokroep van de Romboutstoren mij geregeld naar hier halen, dat weet ik héél zeker.

 @Luc

            Toch liever dat heimat gefuhl dan heimatlos in eigen stad.-)))

@ Wieland :

Het wordt tijd dat, naast het vak Geschiedenis (wat de algemene geschiedenis van België en - naderhand - de Wereld inhoudt), er ook een uurtje Regionale Geschiedenis gegeven wordt in de Mechelse scholen.

Daarvoor zouden misschien al die (gepensioneerde) stadsgidsen voor ingeschakeld kunnen worden.  Netjes voor het bord in het - al dan niet - schoen Mechels.

;-)

Foto Gimycko

BTW :

En misschien moeten die stadsgidsen geregeld, oep ne woensdagachternoen, het klaon sôôt is ôôt wandele nemen deu 't Stad of zoe.

Inderdaad Gim, er proberen opnieuw een beetje schwung in te krijgen. Ge gelooft het niet, maar vorige vrijdag in een restaurantje aan de Moezel heb ik een kleine van pakweg vijf jaar de slaatjes zien ronddragen. Hij kon ze amper vasthouden. Hier had vader natuurlijk al lang in den bak gezeten. Het zit hem in de genen Gim. 

Voor de job van Leraar Regionale Geschiedenis zou ik de Rudi en de Ferre NIET nemen, want die twee zijn zoe zot als een achterdeur.

Na twee minuten is 't dan gedaan met de Serieu en dan is 't, veu de rest van da lesuur, allien nog mao lachen en gibberen !

;-)

Foto Gimycko

Gim, wie zoude goa dan wel neme ? 

mechelen ik wil etr niet meer weg!

 

Ik ben ook in Mechelen geboren (City of my dreams )maar woon nu sedert 1956 in de USA Ik ben erg fier over mijn geboortestad, Ik heb hier een klein boekje over Mechelen (in het Engels ) met mooie plaatjes in van Mechelen en ieder maal dat ik er de gelenheid voor heb ,toon ik dat aan mijn vrienden,en die zeggen ook dat het een mooie stad is,en ik weet dat zij dat niet zeggen om mij plezier te doen. Louisfromusa

@ Gimycko: Dat is nu precies wat René van den Eynde en Gaston van den Bossche van "de Spreeuwen" 40-45 jaar geleden al deden. En niet alleen ex cathedra, er was een soort kwis, waarbij we op woensdagmiddag in de stad het antwoord moesten zoeken. Zo moesten we wel kijken naar de oude gevels en monumenten en het museum of archief binnenstappen. En lang voor Agalev - laat staan Groen! - opgericht werd, was deze school al groen, met oog voor de natuur en solidariteit: zijn tijd vooruit. En ik merk aan mijn kinderen dat die lijn nog steeds wordt gevolgd - met lovende inspectieverslagen tot gevolg.

Die band heb ik zeker,

door omstandigheden, je kiest niet waar je ouders naartoe trekken, heb ik van mijn 9e to 22e in OLV Waver gewoond.

We hadden daar een prachtig ursulinengebouw aan de overzijde van de straat, maar aangezien vrij onderwijs niet zo vrij is als de naam het zegt ben ik steeds in Mechelen naar school blijven gaan, waarvoor ik mijn ouders erg dankbaar ben.

Van zodra ik kon weer in de stad komen wonen, en ik ga nooit weg uit de schaduw van St-Rombouts. Tenzij de politieke situatie mij noopt om weg te gaan uit Noord-België

Op een jaar na heb ik trouwens ook altijd in Mechelen gewerkt, het is het centrum van mijn bestaan.

@ Wieland :

Dus vandaag kijk jij nog steeds naar oude Mechelse gevels en monumenten en stap jij nog steeds een Mechels museum of archief binnen.

En vermoedelijk volg je ook elke (Mechelse) wandeling die gehouden wordt, zelfs de plezante wandelingen van ons olijk duo (zie foto hierboven).

Misschien moeten die twee leukerds ook maar eens de partner van ons hippiemeisje mee op sleeptouw nemen.

Allez, just an ID

:-)

 Louisfromusa, hoe noemt dat boekje ? Is dat een boekje van 1956 of van nu ? Dan ga ik daar ook eens in kijken.

@Gimycko. Om heel eerlijk te zijn, het is er dit jaar nog niet van gekomen om het archief of een museum binnen te stappen of aan een geleide wandeling deel te nemen. Ik wacht eigenlijk tot de bouwwerken voltooid zijn om het vernieuwde Busleyden te bezoeken. Maar als ik door de stap loop kijk ik bijna even vaak naar de gevels boven de vitrines als naar de koopwaar in de uitstalramen, en mijn hart bloedt als er dingen verkrotten of afgebroken worden, maar springt op van vreugde bij geslaagde restauraties, zeker weten.

Ik herinner mij nog dat ik als snotneus het Museum van Folklore bezocht heb in de XII Apostelenstraat. Ik zie voor mijn ogen nog het zagemanneke, de vogelpik (met een "echte" vogel, opgehangen aan het plafond), de vaandels en reglementen van 19de eeuwse maatschappijen, het zagemanneke, de twee ezels achter het gordijn ("Ha, nu zijn we met drie"), de collectie lievrouwbeeldjes in kostuums die getuigen van maandenlange devote huisvlijt, de pianola, ... Allemaal ontdekt dank zij mijn onderwijzers.

@ Wieland :

Vindt ge dat alles - den dag van vandaag - niet allemaal terug bij Sint-Janneke met zijn lammeke in de Katelijnestraat ?  Of in dat maf winkeltje in de Merodestraat ?

;-)

( Maf winkeltje in de Merodestraat - Foto Gimycko )

BTW : Waar is ons hippiemeisje, eigenlijk ?  Ze is zo stil...

@ Louisfromusa: hieronder vind je waarschijnlijk de voorloper van jouw folder uit 1956.

Het plezierige of als je wilt, het eigenaardige, is de tekst op de binnenflap hieronder:

Het lijkt me dat vanaf de bevrijding van Mechelen in september 1944 alle aanwezige soldaten de facto toeristen zijn geworden.

Fr. van der Zeypens kennis van de Engelse taal was, in 1944, precies wat magertjes, want

" printeT in Malines ".

;-)

BTW : De gids is voorzien van een fotootje van onze Louis !

@Gimycko & Wieland: en wette waa da "het zagemanneke, de vogelpik (met een "echte" vogel, opgehangen aan het plafond), de vaandels en reglementen van 19de eeuwse maatschappijen, het zagemanneke, de twee ezels achter het gordijn" nau zen?

Awel hé, in het Speelgoedmuseum!

Is dat alles ook niet terug te vinden in dat winkeltje naast het "Ankertje-aan-de-Dijle" (vroeger 't Staminée) in de Drabstraat of in dat antiquariaat in de Guldenstraat, vlakbij de Hoogbrug ?

 Luc, " soldaten na 1944 in Mechelen toeristen ". Vergeet het maar en vraag het maar eens aan al diegenen die in den Baron Michel of den Dossin hebben gezeten. Dat die van de Lobbe toeristen waren kan ik aannemen. Die droegen dan ook sterren en strepen om ze te onderscheiden van het voetvolk.

Die gids roept natuurlijk wel de vraag op waar al die "Allied Forces", als ze "Off Duty" waren, eigenlijk rondhingen in Mechelen en welk hun favoriete pubs waren.

Misschien zaten ze, met hun Mechelse liefjes, wel in den Bavaro oep de Groete Mèt !

;-)

Naar de Bavaro ga ik vast met Carnaval.
Want deftig vermaak vindt men niet overal.
Daarbij ne pot, een lekker glaasje wijn.
Voorwaar, nergens kan men beter zijn.
Hongerige magen vinden er ne lekk’ren beet.
Alle goesting wordt voldaan, zo koud of heet.
Dorstigen laven, Hongerigen spijzen.
Naar den Bavaro zal men u wijzen.
Welkom dan, Burger, vreemd of vriend,
t Is op de Markt 34 dat g’het vindt.

Uit Gazet van Mechelen - 1912

 Gim, in het bloa hond streutje en later in de koeistraat en de Stassartstraat. Vraag het ma ne kie an Jokke.

Of aan de Lowie in Amerika als hij nog moest wakker zijn.  

GL dat is een boekje,uitgegeven bij de Dienst voor Toerisme ( stadhuis) en het is in 5 talen.Ik weet niet meer hoe het in mijn bezit gekomen is,Ik denk dat iemand mij dat opgestuurd heeft..groetjes van uit het heete Jeffersonville,het is hier voor de laatste weel alle dagen in de 90 graden met nog geen verkoeling in het zicht, Louis

GL,ik weet niet wat de Bavaro was, het is allemaal zoo lang geleden.

@ Louisfromusa,

Den "Bavaro" was een café op de Grote Markt, vlak rechts naast "In den Beer".

In 1935 had de uitbater zelfs een BP-naftpomp voor zijn deur gezet om een graantje mee te pikken van de opkomst van koning auto.

Getogen Mechelaar (geboren in 'Imelda', zoals zovelen), al meer dan dertig jaar. Als tiener viel er niet veel te beleven in Mechelen, uitgaan deden we in Putte of Leest. Maanrock heb ik weten geboren worden, in de gietende regen.

Toch kon Mechelen mij niet echt bekoren...het was een stad waar je woonde, meer niet.

Toen ik studeerde had ik de kans een tijdje in het buitenland te verblijven. Eén van de papers die we toen voor het vak kunstgeschiedenis moesten schrijven ging over gebouwen binnen de verschillende stijlen uit je eigen stad.

Gedwongen terug naar Mechelen dus en met de neus de boeken én gebouwen in.
Van de ene opzoeking kwam de andere en de wondere wereld van de Mechelse geschiedenis opende zich. Sindsdien heb ik de stad steeds met andere ogen bekeken en is mijn liefde voor Mechelen door de jaren heen gegroeid.

Ik ben er blijven wonen en zal dat waarschijnlijk ook altijd doen. Kutstad ? Loop eens mee en ik laat je mijn stad zien. Pas daarna vraag ik je mening...

Louis, hier is het gene vette. Ik heb mijne pardessu al terug uit de kast gehaald. Ne zomer um rap te vergete jongen. Het zal zomer worden als de mensen terug moeten gaan werken. 

geboren aan de andere kant van het land en via kortrijk en leuven in mechelen terecht gekomen. dankzij een fijne buurt om in te wonen veranderde de stad die ik ook eerst als weinig aantrekkelijk bestempelde, naar een warme thuis. een kakker ben ik dan mss nog niet maar een nieuwe mechelaar wel al .

Komt je vriendin vaak buiten of is ze overtuigd van haar gelijk tussen 4 muren? en zo'n kutstad zal ze het wel niet vinden gezien jullie er nu toch al een tijdje in wonen...

@ langenasem :

Ikke - moi... geboren en getogen Mechelaar (geboren in de afdeling "Materniteit" - 't Moederôôs in 't schoen Mechels - van de Mechelse vroedvrouwenschool in de Maurits Sabbestraat - zoals zovelen), al meer dan zesenveertig jaar.

;-)

Gim, ikke gebore en getoge Hoembeikeneir in e gewoen bed en mee de hulp van Alice, ien van die vroedvrouwe. Noet ni gaan loepe, veu gie geld van de weireld.  

Is er al iemand van jullie ( los van hoe en waar jullie geboren zijn ) die zich afgevraagd heeft waarom ons Hippiemeisje niks meer van zich laat horen?? Zijn wij / jullie op het verkeerde spoor?? Denk eens na over haar vraag.

Misschien verhuisd naar Heffen Luc. 

@ Luc :

Ze is vermoedelijk, met een blauw oog en een dikke lip, op een bootje gezet richting A'pen omwille van zoveel Mechel-love op deze blog.

GL. Ik wil julie niet jaloers maken ,maar vandaag was het hier 96 graden Farenheit, Ik ga absoluut niet naar buiten,het is erg onverdraagbaar.de Louis.

Een heerlijke 35°.  Daar kunnen we hier alleen maar van dromen....

Celcius = (F-32) *5/9

Farenheit = (C*9/5)+32

 

Allez, met zijn allen naar Little Mechelen, USA dan maar ?

Blijkbaar ligt dat exotic resort, met swimming-pool, in Louis' backyard !

;-)

Louis, gisteren was het hier buiten 32 graden Celsius. Zestien veu de noen en zestien na den noen en in den oven was het 120 graden.. 

Blijkbaar is ons Hippiemeisje wel hélemaal van deze aardbodem verdwenen !

Bizar...

Zou ze noa echt verhuisd zijn naar Heffen ? 

Hippiemeisje !

Waar ben je ?...

;-)

Hippiemeisje ! 

Waar ben je ?...

:-/

Hippiemeisje ! 

Waar ben je ?...

:-(

Ik heb ze in Hoembeik, oep 't heike kermis oep de pjeiremeule zien zitte. Ze trok de flosj. 

Hallo-oh !  Hip meisje !  Waar ben je ? 

Gim, hebt gij wel goed rondgekeken verleden zondag oep de mêt 

Hallo-oh !  Hip meisje !  Waar ben je ? 

In hotel den houten lepel misschien. 

Ge hebt ze terug naar Lesbonië gejaagd vrees ik.

Hallo-oh !

:-O

Vrouwen zijn voor u precies toch mysterieuze wezens waar je nogal moeilijk contact mee legt he Guy?

 

@ Alex :

Ja, vooral diegenen die hun stad Mechelen inruilen voor dat "Gehucht aan' t Scheld", om welke reden dan ook.

Als ze dan toch zonodig weg moeten, dan kunnen ze misschien beter kiezen voor (ik zeg maar wat) Gent, Hasselt, Brugge, Oostende, Eeklo, Roeselare, Kortrijk, Leuven, Herentals, Lier, Aalst, Dendermonde, Tienen, Diest, Tongeren, Genk, Geel, Turnhout, enz. 

Of het buitenland.

;-)

Zou er niet best een punt gezet worden achter het ge(k)leuter.  ;-)

Als ik hippiemeisje was, en dit alles zou lezen, zou ik ook met de noorderzon vertrekken.  Een beetje discipline bij het reacties posten zou misschien niet slecht zijn.  De topic geraakt helemaal ondergesneeuwd in niets ter zake doende nonsens zo. 

@ Jan : Doe maar.

Maar bij deze wil ik nog even volgend citaat laten verschijnen, dat ooit door de Mechelaar Jan Bartholomeus Joffroy werd geschreven :

"In zijn verdere uitweiding over de ambachten schreef Jan Bartholomeus Joffroy tevens hetvolgende : “als ik meynde dat myn beschrijving van de inwoners ten meestendeel gedaen was, soo werde ik peysende dat het grootste oft meeste deel der selve vergeten was, te weten : de vraulieden”.  Om deze laatste te omschrijven, haalde Jan Bartholomeus Joffroy een citaat aan van Guicciardini, die ooit had geschreven dat de Mechelse vrouwen “wonderlyk schoon ende eerlyk syn”.