Grondige opknapbeurt voor historische binnenstad

Woensdagavond 13 juli is de Uitvoeringsdienst van stad Mechelen gestart met een groot proefproject voor het inwassen van de voegen van de kasseien in heel de historische binnenstad.

Dit gebeurde voor de eerste keer, gedeeltelijk, machinaal. Mechelen Blogt was er getuige van.

Om de hinder te beperken werken we’s avonds vanaf 18 uur”, zegt Schepen van Openbare Werken Greet Geypen. “En je hoort zelf waarom”, aldus de schepen die haar stem moet verheffen wanneer de diensten van de start gaan.

 

Het is een heus spektakel wanneer de twee ploegen van vijf medewerkers en een aantal machines van de Uitvoeringsdiensteraan beginnen.

Het inwassen van de kasseivoegen gebeurt met de machines die we normaal gebruiken om zout te strooien” weet Geypen.

We willen die één à twee keer per jaar doen en telkens de hele historische binnenstad aanpakken” zegt Greet Geypen, “... en we hopen de klus te klaren op drie opeenvolgende avonden, telkens van 18 tot 22 uur”.

De schepen benadrukt dat de buurtbewoners tijdig werden ingelicht en licht toe waarom er tussen 18 en 22 uur gewerkt wordt. "Na 18 uur zijn ook de meeste winkels toe en storen we zo weinig mogelijk mensen, en dat we voor 22 uur stoppen spreekt voor zich” aldus Geypen.In september of oktober gaat een aannemer daar waar nodig de verzakkingen aanpakken” wil Geypen nog kwijt.
 

tekst & foto's: (c) Markec

"Inwassen" is een moeilijk woord voor het reinigen van kasseien en voegvullingen

en

de "Uitvoeringsdienst van de Stad Mechelen" is een moeilijke benaming voor de Grondwerkers van 't Stad, die hun thuisbasis hebben aan de Grote Nieuwendijkstraat.

Foto Gimycko

Just2letUknow

;-)

BTW : Ik kan het weten want, in 1981, heb ik bij die gasten mijn eerste vakantiejob gedaan.

"Dat we voor 22 uur stoppen spreekt voor zich" moet nog aangevuld worden met "en daarna beginnen we op de Bruul want daar woont toch niemand" ;-) Ben trouwens blij dat ik niet de enige ben die 'inwassen' een moeilijk woord vond. Misschien moet de stad bij de volgende brieven een verklarende woordenlijst steken :-)

Hadden ze toen in 1981 ook al n'en ezel die geld schijt ? Maar allee het moet schoon zijn in 't stad tegen dat er volk komt. En als het dan nog niet goed is leggen ze tapis plain.

Voor het probleem van dat peukenpallet, dat te vinden is tussen al die kasseivoegen in de binnenstad, één oplossing :

De Stad Mechelen schenkt elke handelszaak in de binnenstad (eenmalig) een goedkoop plastieken of zinken emmertje (met zeef) uit de Wibra en met een hoeveel zand erin, dat ze aan hun voordeur kunnen zetten

's Avonds kan de handelaar de peuken er gemakkelijk uit ziften en weggooien.

Hiermee blijft de binnenstad proper en blijven de winkelstraten netjes !

Ook handig voor cafébazen want dan moeten die niet, door dat MF rookverbod, elk half uur de asbakken op hun terrassen ledigen.

Allez, just an ID

;-)

Onlangs hoorde ik van een kassei-legger dat inwassen gewoon niet helpt. Maar het staat goed natuurlijk.

Enfin, misschien sprak deze man voor eigen winkel. :-)

Dus, dus de visie van de kenner is van genen tel. Het is enkel het bezig zijn dat telt. Ja wadde seg. 

Als stunt voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen (en voor het behalen van een derde ambtstermijn) zou ons Blauwbartje misschien kunnen pronken met het ID dat Mechelen, vanaf nu, NUL percent werklozen telt op zijn grondgebied.

Dus... elke Mechelaar, die even in de werkloosheid sukkelt en geld ontvangt van de RVA, wordt (zolang zijn werkloosheid aansleept) ingeschakeld als " tijdelijk - en onvrijwillig - stadsambtenaar " en moet hij of zij mee aan de slag met de mannen (en vrouwen) van de Mechelse Uitvoeringsdienst.

Allez, just an ID

;-)

Maar waarschijnlijk, G.L. is het gewoon erg nuttig werk. Asfalt moet je eens je het opensnijdt om bvb. een nieuwe leiding te leggen volledig herdoen.

Kasseien daarentegen niet, die zijn herbruikbaar, zoiets als jouw Groene Stroom waar je je hebt op ingeschreven, zoals ik onlangs vernam.

Het probleem dat we kennen van voorbije ( ? ) jaren was dat zulke vegers het voegwerk van tussen de kasseien weghaalde zodat die los kwamen te zitten. Wanneer ik naar de eerste foto kijk dan zie ik dat de wieltjes vóór de borstels in de hoogte afstelbaar zijn dus dat uitgraafprobleem  zou kunnen vermeden worden? Wat het effect ophet verwijderen van langenasem zal zijn, valt af te wachten. 

Of het nu een 'moeilijk' of 'gemakkelijk' woordgebruik is: het lijkt me niet zo'n onzinnig werk.  Ik ben al blij dat de stad dit onderhoud doet.  Als men dit niet moest doen, tja: dan zouden de Mechelaars ook zeuren over hun gebroken hakken, enz...  ;-)

Heraanleg ... is van alle tijden.

(Grote Markt  Jaren 50, Karel Somers)

(Grote Markt  Jaren 11, Markec)

Hier nog zo'n kuitenbijter, als je van kasseien houdt...

Foto Gimycko

Zouden er nog mensen zijn die het verschil weten tussen een stijve en een zachte borstel? Waarschijnlijk moet je dan teruggaan tot de tijd dat men eerst voor eigen deur vaagde. ;-)

@Peter

              de groene stroom hebben ze ons door de strot geduwd en ge weet wel wie hé. Maar hunnen toer komt. 

allé, de stofzuigers weten weeral wat te zuigen de komende 4 jaar.

 Een grondige opknapbeurt van de minder historische buitenwijken had anders ook wel leuk geweest. Zal ik rekening mee houden in 2012.

Zonder iemand te willen verdedigen, denk ik wel dat in de buitenwijken ook een inhaalbeweging aan de gang is hoor.  Als ik zie hoe bvb in de buitenwijk Coloma, de straten en pleinen worden aangepakt, ben ik best tevreden.  De Tervuursesteenweg wordt grondig heraangelegd, het Colomaplein oogt fraaier dan ooit, en ook de binnenstraten worden verbeterd met nieuwe trotoirs.., bebloeming.... En dat gebeurt toch ook in andere buitenwijken?

Er is natuurlijk nog véél werk aan de winkel.  Maar er wordt toch wel wat gedaan.  Eerlijk is eerlijk.  En 'alles ineens' kan nu eenmaal ook niet...

En néé: ik krijg voor deze reactie géén steekpenningen van de stad!   ;-)) 

Knappe reportage van een toch zeer goed initiatief. Hopelijk worden de buitenwijken later ook wel opgeknapt, hé.

Nooit goed voor sommigen, dat is duidelijk. Het is dus voor sommigen "well in my backyard" in plaats van "not". Tja!

 Het huidige stadsbetuur heeft de afgelopen jaren wel degelijk geinvesteerd in wijken en dorpen hoor !!

Natuurlijk hebben ze dat gedaan, op dat vlak ben ik alvast zeker geen negationist. Alleen niet in mijn buurt, voor zo ver uit mijn raam te zien is ligt het er hier nog steeds hetzelfde bij als 14 jaar geleden, voila.

Maar misschien hebben wij binnen 6 jaar meer chance, wat dat blijkt toevallig de interval te zijn tussen de opleverdata der grote werken ;-)

Inderdaad gebeuren er ook goeie dingen op den buiten zoals bijvoorbeeld het wekelijks opruimen van restafval aan de Egleghemvijver maar in vergelijking met de voorbije twintig jaar is dit momenteel een peulschil.-))) Door de goeie samenwerking tussen meerderheid en oppositie is het heeeeel veeeeel verbeterd. En toch, ondanks alle goeie inspanningen zijn er toch hardleerse die het niet kunnen laten hun blikje in de kant te gooien. Wat mij ook al opgevallen is in de stad, af en toe de forse achteruitgang van de Kathelijnestraat. -))).

Maar als ge het op de keper beschouwd geeft den ene eigenlijk den andere werk en zo blijven ze bezig. Ergens moet het wel iemand betalen en dat is degene die er niets mee te maken heeft zeker. 

[Volledig Off-topic]: Beste G.L. goed om weten dat je voor Groene Stroom hebt gekozen. Bij mijn weten heeft iedereen de keuze en heb jij blijkbaar voor de Groene gekozen. Das misschien niet eens zo slecht voor het milieu. Je kan duidelijk als individu bij je electriciteitsboer kiezen voor Groen electriciteit of "een standaard contract". Je eigen keuze.

Wat de Katelijnestraat betreft zie ik de vorige jaren een ferme verbetering. Sinds de meerderheid en oppositie samen de herinrichting van het openbaar domein hebben goedgekeurd eigenlijk.

Bedankt.

Door de strot geduwd Peter. Goed lezen. 

 't Is ook nooit goed, hé. Sinds ik in Mechelen woon is deze stad er alleen maar op vooruit gegaan. En Dit sinds dat Bart Somers aan de macht is. Dus chapeau voor deze liberaal (wat niet direct mijn voorkeur heeft) en laat hem de kasseien maar opkuizen. Daar hebben we allemaal baat bij. Of loop jij misschien graag in één van die in de zon smeltende kauwgummen? 

alle verbetering is goed!

@ Ivan :

Ik denk dat ons Blauwbartje een goeie ID-master aan zijn zijde moet hebben.

;-)

Heel goed gezien Ivan maar wist ge dat hij soms meer hulp krijgt van zijn tegenstrevers dan van zijn coalitiepartners. Maar ter zake met Peter. De Kathelijnestraat heeft al heel wat geld gekost maar 's avonds ligt ze er vaak bedroevend bij, of kom jij zo ver niet.  

Het verbaast me steeds dat een bestuur word afgemeten op wat het verwezenlijkt heeft aan het patrimonium. Tuurlijk is er veel gewerkt aan straten en pleinen en gebouwen, maar is dat niet gewoon hun doordeweekse plicht? En is dat altijd de verdienste van het lokale bestuur? Heel dikwijls niet, maar ze gaan wel met de pluimen lopen. Nu, dat gebeurt niet alleen in Mechelen, tis ook een beetje een nationale ziekte natuurlijk. En zeker als er verkiezingen in aantocht zijn.

Ik ben grootgebracht "in den bouw" en de uitdrukking "inwassen" heb ik steeds gekend, zij het dan meer bepaald  voor het invoegen met een spons  van vloer- of wandtegels.

En inderdaad, Mechelen is er sinds Somers steeds fraaier op geworden, in schril contrast me de verloedering begin jaren 80 tijdens het burgemeesterschap van Van Roy.   Ik ben geen blauwe (meer) maar just is just :-)

[Off-Topic]: Een tip, moest je klachten hebben over het onderhoud van een straat, gewoon even je burgerzin laten spelen en ze melden. Het nodige en mogelijke wordt dan uitgevoerd.

Maar ik kom erg vaak in de Katelijnestraat , en ik deel G.L.'s klachten niet.

Persoonlijk hecht ik het meeste belang aan de toestand van mijn eigen straat en een stuk minder aan straten waar ik hooguit een keer om de week of twee weken eens passeer. Per slot van rekening is mijn eigen straat wel het stuk Mechelen waar ik dagelijks ben.

 Dat men deze 'inwas'-ploegen tussen 18 en 22 uur op pad stuurt lijkt me normaal. Maar heeft men ook al eens gedacht aan de borstelwagentjes die elke morgend, liefst in volle spits, de drukste kruispunten van Mechelen komen bezemen?

Regelmatig zie ik er ééntje tussen 8 en 9 op het Kard. Mercierplein rondrijden tussen de auto's. Natuurlijk verstoord hij daar het drukke verkeer mee.

't Is ook nooit goed - 't Is ook nooit goed

Altijd maar kneurre, die Mechelaars !

;-)

Aan heel deze zaak heeft het schepencollege heel wat tijd besteed, oa. door het bijroepen van een "expert terzake":-) Niemand heeft de wijsheid in pacht en dat is al langer bekend.Daarom heeft raadslid Luyten tijdens de vorige gemeenteraadszitting dienaangaande nog een tussenkomt gehouden, voorzien van nuttige tips. Bijvoorbeeld de aanleg van Korenmarkt en Hoogstraat geeft ons nu een beeld van het "betere werk":-) De betrokken aannemer doet/deed het inwassen daar bij middel van betonspecie. Het geeft een goed en duurzamer resultaat! Experten stellen daar tegenover dat bij herstellingen enz. niet te vermijden "letselschade" zou ontstaan!!! Maar in het buitenland, Zwitserland-Duitsland-oostenrijk-Italië enz, blijkt men van letselschade weining last te hebben. Kwestie van degelijke controle der werken..............;;?????:-)

 

Ja, de Korenmarkt in Mechelen wordt een pareltje !

;-)

Voor - Korenmarkt 20061022

Na - Korenmarkt 20110702

(Foto's Gimycko)

BTW : 

In de gazetartikels leest ge dat dit alles wordt gedaan omdat de dames hun hoge hakken kapotlopen op al die kasseien en kasseivoegen.

Ik denk dat het eerder is omdat de vrouwen hun frêle voetjes, tegenwoordig zonodig geprankt in die "hippe" lage balletschoentjes, kapotlopen op dit "ruige" Mechelse kassei-veld.

toch wel eigenaardig dat we in de lokale pers weinig vernemen van belangrijke tussenkomsten in de gemeenteraad ook al komen die dan van de oppositie.

wat goed is is goed of het nu van de meerderheid of van de oppositie komt en dus moet alles objectief bericht worden.

peter: naar mijn mening ligt de katelijnestraat (en niet alleen die) er dikwijls nogal deplorabel bij hoor en dit ondanks de inspanningen van velen......

[Volledig Off-topic] @marc1 en G.L.: Misschien toch even melden wat "deplorabel", "bedroevend", "de forse achteruitgang" van de Katelijnestraat inhoudt... Misschien mis ik iets ... ? Enfin, ik kom er slechts een keer per dag langs natuurlijk. :-)

beste bloggers, misschien toch even gaan kijken naar het resultaat.

Ik ben in de vooravond even gaan rondkijken en ik  vrees dat dit niet meer dan een hele dure fotosessie geweest is. De groeven zijn nog altijd even diep en breed. Hier en daar zie je wat fijne steentjes in de diepte van de voegen en nog wat steenstof bovenop de kasseien, meer echt niet.

Ik heb ook vergeefs gezocht naar de resultaten, maar misschien keek ik op de verkeerde plaats.

Liepen alle bloggers en flickrs, na het lezen van dit artikel, allemaal met hun hoofd (en camera) naar beneden of zo ?

;-)

If so, waar blijven dan de feauteau's ?

Dit is wat drie Mechelaars er van dachten (waaronder een inwoner van de Katelijnestraat...) over de actie...   Ik sprak ze aan voor een artikel in Gazet van Antwerpen:

 

En hier de commentaren van enkele bloggers, over ditzelfde fenomeen, in... 2008 !

Jaja, de tijd vliegt.

;-)

Iedereen gaat wel eens op reis. Zo ook uw dienaar. De keuze was dit keer gevallen op het prachtige stadje Cochem an der Mosel. Vruchteloos gezocht naar peuken op het openbaar domein. Geen rotzooi in de straten. Geen politie te bespeuren. Geen dit en ook geen dat.Zalig en spijtig veel te rap voorbij. 

Daarnet op Een in 1000 zonnen was in de rubriek "Onder water" te zien hoe de ganse Zilverenvloot in de Eglegemvijver gezonken ligt!

Wat was er te zien Jokke ? En die late mij nog niks weten. Schoen manne. 

@ Jokke,

.....hoe de ganse Zilverenvloot in de Eglegemvijver gezonken ligt!....

Het is trouwens wegens die reden dat de Eglegemvijver de uitverkoren stek was van Cdt Jacques Cousteau.

@G.L.: bekijk de heruitzending van 1000 zonnen na het nieuws van een op Een!
Dan kan je de de Armada bekijken die onder water ligt!

Of anders aanhoor het verhaal van de lokals bij een goei pint(

Jokke en Roger, noa es moane frang gevalle. Ge mut moa permitere ma ik zien noet ni na dieje roeje VRT. Ik kon wel vermoeden waarover het ging maar ik wou gisteren toch liever maar zwijgen. Seg, maar ik heb nu al rond de put alles laten opruimen, ik heb al een schytdomein voor de honden laten maken, maar dat er in het water ook nog een deel stak kon ik enkel vermoeden. En vermits ik er ook niet meer mag zwemmen was het voor mij een surprice. Een klein annekdote nog, ze gaan nu misschien ook de valse tanden terug vinden van een vriend van mij, die steken er al in van in de jaren zestig. Zouden de vissen daar mee weg zijn ? Wat we ook niet veel meer zien zijn onze vrienden uit Molenbeek en Anderlecht, zouden die nu terug in Hofstade gaan zwemmen ?

Allee, ik zal oale oep de hoegte oave.

Jokke, beloofd es beloofd. Ik hem deze noen gekeken. Die duiker had precies niet veel tijd zeker. Maar ik zou het nog eens willen zien als hij wel veel tijd heeft want ik denk dat ze met vijf camions niet gaan toekomen om de rotzooi op te laden. Van de valse tanden ook niks te zien. Ja, dien boot kan maar vanop één plaats komen. Slachtoffer van kriminaliteit misschien ? Hebben wij n'n detectief in 't stad om dat uit te zoeken? De Gim kan da misschien es e verhaal rond broae. Ma dan oep n ander pleuts want we zijn hier buiten den topic aan 't loepe.