Gavin Mee's Geniale Gekte

(c) Stijn Swinnen

Donderdag 30 juni
, terwijl op de Haverwerf met de maanrockrallyfinale de Dijlefeesten op gang werden getrapt, ging het er op de bovenverdieping van de Ierse Pub aan de Grote Markt heel wat rustiger aan toe. De Ierse eigenzinnige singer-songwriter Gavin Mee verzorgde er een erg bijzonder concert met tegendraadse tonen en eigenwijze songstructuren. En ook Gavin Mee’s vreemde grimassen en gesmaakte humor waren ons deel. De avond bracht ons flink wat geniale gekte en veel mooie liedjes.


(c)  Stijn Swinnen

Concurreren met de Maanrockrallyfinale, een groot festival op een wei in Vlaams-Brabant,  Mechelen Kermis, wellicht rapportuitreikingen en proclamaties hier en daar én de grote uittocht: het is niet evident. En het was dan ook, gezien de lage opkomst, haast een privéconcert, maar dàt en het lawaai van de kermis buiten, hield Gavin Mee allerminst tegen om een erg sterk optreden neer te zetten. En dat is een understatement. De eigenwijze en prettig gestoorde Ier ging ervoor. En hoe.

Do you all know that story about Pete Townsed smashing his guitar? Yes? Well, that’s exactly what's going  to happen tonight!” grapte Mee, we waren gewaarschuwd. Maar de gitaar bleef heel en ze was, samen met de atypische stem van Mee verantwoordelijk voor veel fraais, die donderdagavond.

Leven en liefdes, een bijna fataal fietsongeluk én toch “about my love for cycling in Amsterdam”, de stuipligging (!), reizen op Greyhoundbussen in Canada, de queeste naar de nieuwjaarskus, een ’Hippie Love Story’, ‘Mosquito Chicks’. Maar evengoed “gewoon een liedje over mijn muzieklerares”, het maakt allemaal deel uit van Gavin Mee’s universum. 

(c) Stijn Swinnen

De vaak erg aparte thema’s en liedjesteksten, alsook Mee’s bindteksten met hoog stand-up comedygehalte deden vaak aan Loudon Wainwright III denken. En laat dat nu net één van Gavin Mee’s grote voorbeelden zijn. De ierse bard bracht trouwens erg overtuigend twee songs van Wainwright: ‘Between’ en vooral het geweldige ‘The Man Who Couldn’t Cry’, een tekst die misschien ook wel van Mee zelf had kunnen komen.

De uitstekende setopener ‘Not an Irish Pub in Sight’, wellicht dé ultieme nachtmerrie voor Mee (of élke Ier?), de ode ‘Amsterdarling’, ‘Medieval Jukebox Delight’, ‘Bed Head Manipulator’, de Divine Comedy-cover ‘Songs of Love’, het geweldige ‘Brethren’, die sublieme vertolking van Loudon Wainwright’s ‘The Man Who Couldn’t Cry’ én een knappe interpretatie van Richard Thompson’s ‘Heart Needs A Home’, ...

Er waren vele mooie momenten in de set van Gavin Mee. De sterke eigen nummers, de originele wijze waarop hij de covers bracht, Mee’s unieke en ietwat aparte stemgeluid in combinatie met de geweldige humor die hij meebracht; het waren de hoofdingrediënten voor de geslaagde avond.

“If you liked the show, buy my album, or get pissed with me, later on”, zei Gavin Mee, na zijn laatste bis. Het eerste deden ‘alle’ van de weinige aanwezigen spontaan over dat tweede kan ik me niet uitspreken. Al vernam ik dat hij in de vroege uurtjes nog op de Vismarkt gesignaleerd werd.

(c) Stijn Swinnen

What are you writing?”, vroeg Gavin Mee wanneer hij jullie verslaggever betrapte bij het noteren van de setlist. Die setlist zag er ongeveer als volgt uit:

1. Not An Irish Pub In Sight
2. Between Shifts
3. Betty Boop Shoop
4. Songs of Love (Divine Comedy)
5. Medieval Jukebox Delight
6. Push The Boy
7. Between (Loudon Wainwright III)
8. Mosquito Chicks
9. In France they kiss on Main Street (Joni Mitchell)
10. Brethren
11. Andances
12. In The First Place
13. Amsterdarling
14. A Heart Needs A Home (Richard Thompson)
15. Hippie Love Story
16. The Storm That Came before The Cam
17. Summer in The City (The Lovin' Spoonful)
18. New Year's Kiss 19. It's Grandfather's Law
20. We've Come A Long Way
21. Bed Head Manipulator
22. The Man Who Couldn't Cry (Loudon Wainwright III)

Bis
23. My Music School Teacher

Bis
24. Everybody's Gotta To Lurn Sometimes (The Korgis)
25. Going into the Field
 

Tekst: Markec
Alle foto’s: (c) Stijn Swinnen

Mooi verslag, Mark.

9 = In France they kiss on Main Street.

 

Roger

Bedankt, Roger - heb het aangepast ;-)

  Mooie foto's ;-)

Ah nee, toch niet.. Mooi verslag Mark! Impressionant dat je die setlist zo weet bij te houden telkens. Wel, het was mijn eerste optreden in de pub daar en het was direct erg geslaagd. De kleinschalige, intieme zorgt voor een bijzonder plezierige sfeer en inspirerende wisselwerking tussen publiek en de artiest.

Gavin wist daar heel dankbaar gebruik van te maken. De aankoop van zijn cd was het minste dat ik kon doen en dat bleek ook bijlange geen slechte keuze te zijn; kwestie van nog wat te kunnen nagenieten :)

 

... maar de foto's zijn ook erg mooi hoor ;-))