Dimitri en Zjef, beiaard en vuurwerk - ze zorgden voor een feestelijk recept

     

(foto's: Jan Smets)

En ook onze stad heeft gisteren, op 11 juli  gefeest.  Het was zonnig, en de terrassen op de Grote Markt zaten bomvol. Er waren wat extra tafels en stoelen voorzien, en ook die werden spoedig ingenomen. 

Maar eerlijk is eerlijk, om 20 uur, toen het eerste optreden van start ging, was er op de Markt zélf nog géén volkstoeloop te bekennen.  Een paar schuchtere rijen voor het podium - en dat was het dan.  Of Dimitri Van Toren het liever anders zou gezien hebben, is waarschijnlijk.  De avond van de Vlaamse Feestdag begon dan ook rustig met de luisterliedjes van deze Nederlandse Legende - Klanken van Toen, gestrooid over een wat verstrooid luisterende Grote Markt. 

   

  

Een uurtje later werd het tweede deel van het feestprogramma ingezet.  Het tradionele maandagavond-beiaardconcert werd een halfuurtje verlaat.  Maar op het plein van het Cultuurcentrum stroomde dubbel zoveel volk toe als gewoonlijk.  Ik ben slecht in schatten, maar denk toch dat er méér dan tweehonderd luisteraars aanwezig waren.  En da's natuurlijk een opsteker voor de organisatoren.  Mechelen is en blijft de wereldhoofdstad van de beiaard. 

Voor de gelegenheid was Koen Cosaert op de toren geklommen om het klavier te bespelen.  Koen is de directeur van de Koninklijke Beiaardschool.  Sinds 1987 was de man docent beiaardspel, campanologie en harmonie aan de Roeselaarse afdeling van deze Mechelse school.  In die stad was hij ook nog stadsbeiaardier, nét zoals ook in die andere West-Vlaamse gemeenten - Harelbeke, Izegem en Kortrijk...  De man is dus niet aan zijn proefstuk toe.  Hij maakte concertreizen over heel de wereld. 

Deze concertavond werd georganiseerd in samenwerking met de Marnixkring, en we kregen een mooie variatie van Vlaamse muziek voor beiaard gepresenteerd.  En het werd gesmaakt door het talrijke publiek...

  

(foto rechts: Wieland Volkaert praat al jaren op vakkundige wijze de concerten aan mekaar, met spitse bindteksten...)

   

   

(links: Koen Cosaert.  Rechts: de kleindochter van Jef Denyn, Leen Denijn, met haast-naamgenoot: Bart De Nijn...  What's in a name...  )

  

(Luc en Chris Michiels in gesprek met Leen Denijn)

Na het beiaardconcert en het drankje achteraf in het Cultuurcentrum, was het haasten naar de Grote Markt, voor het derde onderdeel van het programma.

Zjef Van Uytsel wist de ondertussen mooi volgestroomde Grote Markt te betoveren met zijn prachtige liedjes, die na zovéél jaren nog steeds staan als een huis.  De man is de zestig al een poosje gepasseerd, maar heeft na zijn loopbaan als architect de oude draad terug opgenomen.  De luisterliedjes van één van de grootse barden uit de Kleinkunstperiode hebben de tand des tijds overleefd, en het publiek wéét dat.  Dat voelde je aan het enthousiasme...

Als de laatste klanken van 'Laat alleen mijn goede vrienden over...', wegstierven over de Markt, was het tijd voor het vuurwerk...

 

Naar  de blauwzwarte lucht, in het zo mooie 'theater' van deze knappe Mechelse Markt , met 'onze' toren als eeuwig rekwisiet, schoten de vuurpijlen 11 juli feestelijk naar een  knaller van een eindpunt toe.  En de Mechelaar?  Hij gaf er applaus voor.

 

     

 

 

 

Tof verslag van een fijne 11-juliviering - één van de betere van de laatste jaren: én beiaard, én twee toch niet onbelangrijke Kleinkunstnamen! Het is ooit anders geweest !

Zo, jij was er dus ook Jan? ;-)

Het optreden van Dimtri Van Toren helaas gemist, want toen was ik nog op de plechtigheid in de Schouwburg... wel nog een deel van de beiaardklanken kunnen meemaken !

En het deed me plezier te zien dat voor Zjef Vanuytsel de Markt goed volstroomde! En de mensen waren niet voor niets gekomen want Zjef zette een zeer sterke set neer met:

1. Lief en leed - 2. Brood en Spelen - 3. "Gebroken?" - 4. De Zotte Morgen - 5. Houten Kop - 6. Zal Je Dan Nog Voor Me Zorgen - 7. Tederheid - 8. De Vlindertjes van de Nacht - 9. Ik weet wel mijn lief - 10. Ouwe Makkers - 11. Gevoelige Jongen - 12. Tussen Antwerpen en Rotterdam - 13. Hop Marlene // BIS: 14. Laat Alleen Mijn Goede Vrienden Over // BIS 2: 15. "Zonder Woorden ?"

(liedjes waar vraagtekens bijstaan: daar weet ik niet zeker van of dat de juiste titels zijn)

Zjef zag een goed gevulde Grote Markt tegen dat zijn optreden halverwege was!
En Zjef en zijn muzikanten waren goed in form. Hoogtepunten: 'Tederheid' - kippenvel, 'Laat Alleen Mijn Goed Vrienden Over' en het superswingende 'Hop Marlene' !

Vijftien liedjes en het smaakte naar meer, maar inderdaad het was tijd voor het Vuurwerk dan ;-)

Dat vuurwerk gezien vanop het uitgekozen terrasje... Ben al benieuwd naar de vele foto's die ongetwijfeld op Flickr zullen verschijnen !

Een goede Elfjuli-viering was het. Bedankt, Mechelen! Hopelijk volgend jaar ook zo'n sterke invulling !
 

Ik vond  het gisteren absoluut niet feestelijk. De liedjes van Dimitri Van Toren passen niet op een feestdag. Ik zeg niet dat zijn muziek slechts is, maar ongepast op een feestmoment. Je zag het trouwens ook aan het zeer beperkte publiek. Een publiek dat je trouwens niet enthousiast kon noemen.

Jef Van Uytsel presteerde beter maar dat was vooral te wijten aan de prima muzikanten die hij als begeleiding had. Die man heeft niet direct een zangstem en moet het hebben van zijn teksten. Eigenlijk weer dezelfde opmerking: niet echt materiaal voor zo'n feestmoment.

Een gefaalde avond en zeker niet feestelijk. Wat ook heel duidelijk te zien was aan het zeer beperkte publiek en de reacties hiervan. De grote markt was quasi leeg. Er stonden dan wel wat extra tafeltjes en stoelen maar het was ook niet moeilijk om ergens een plaatsje te vinden.

Grote Markt Quasi Leeg???
alleszins niét tijdens Zjef Vanuytsel... je bent wellicht te vroeg afgedropen?...
Nee, er stond géén "Maanrockmassa": dat klopt, maar zo leeg was die Markt nu toch niet hoor ;-)

Over de stem of de muziek van Zjef (niet Jef) kun je discussiëren, kwestie van smaak en kleur. Hij heeft nog steeds dezelfde stem van vroeger, en inderdaad teksten zijn belangrijk,

En jawel, hij had goede muzikanten bij... daarover zijn we het zeker eens!

Dat die muziek niet gepast was om te feesten: daar denk ik ook anders over... Tijdens "Hop Marlene" werd er zelfs gedanst....

Jammer dat ik Zjef Vanuytsel gemist heb. Voor de rest leek het me wél een gepast programma voor een 11 juli-viering. Maar smaken verschillen.

Ik ben vooral voor het vuurwerk gekomen, en het was zeker wel cava!
 

Mensen, goede/mooie foto's kunnen Ten laatste morgen op mijn website gevonden worden en op mijn facebook!!!

@ Mechelen blogt, Feel free om de foto's te gebruiken zolang ik een goede vermelding krijg en/of mijn website nog op de foto's staan!

 

Website: www.fotografielexooo.be

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=731824473

 

Groetjes,
Alex

Misschien kunnen we voor 21 juli onze allereigenste Nite Spirit vragen voor een optreden.

Die zijn toch altijd goe' veu een 'iel pak... Prèt oep de Mèt.

;-)

Nite Spirit met Hey Sjoe

Voor de liefhebbers van mooie foto's van het vuurwerk in hoge kwaliteit..

Mijn foto's staan online, dus je mag altijd eens gaan kijken! wat commentaar is altijd welkom natuurlijk!!

http://www.flickr.com/photos/fotografielexooo/sets/72157627053994089

 

Groetjes,
Alex

Op mijn FB staan ook foto's.

 

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.126380940782942.33438.100002331...

 

Hopelijk lukt dit.

Manmanman...

Tegenwoordig zit écht iedereen op FB !

;-)

 Hier kan het vuurwerk nog eens bekeken worden.

http://www.youtube.com/watch?v=tZR9eKWYBsE

 

 

Als vorige link voor foto's op mijn Facebook niet werkt, misschien dit eens proberen.

 

 

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.126380940782942.33438.100002331097485&l=895a76de47

 

 

 

 

zowel Dimitri als Zjef speelden een geslaagde set. Dat bleek ook uit de vele commentaren. Voor veel ouderen was Zjef's optreden pure nostalgie. Ik heb dan ook  mensen met tranen in de ogen gezien tijdens het optreden van Zjef Van Uytsel.

Van Uytsel is een van Vlaanderens grootste kleinkunstzangers. Zijn liedjes, vaak muzikale poëzie, worden door velen terecht gekoesterd. En natuurlijk is een van Vlaanderens grootste meer dan op zijn plaats op de Vlaamse feestdag.  

Ik vond dat er meer volk  was op de markt dan verleden jaar - de terrasjes zaten ook vol. Enfin ik oordeel enkel van na het beiaardconcert.

Een goeie formule: een optreden, een beiaardconcert en dan weer een optreden. En, Gymicko, dat mag van mij gerust Nite Spirit zijn,

 

Allez, nog één keer de Zjef !

"De zotte morgen" kent iedereen, maar ook dit is één van zijn betere liedjes !

"Houten kop"

Waarmee ik, aan 't klaon sôôt van tegenwoordig, effe wil meegeven dat "Vlaams" en "Kleinkunst" absoluut niet Old school of lame is.

;-)

BTW :

Rudi, André en Willy Donni mogen ook komen, zeunne !

Was Dimitri goed? Dat is pure nostalgie!

Voor mij was het absoluut  een heel geslaagde11juli-viering! Na de plechtigheid in de stadsschouwburg nog mooie klanken opgevangen van het beiaardconcert, daarna net op tijd op de Grote Markt om een goed plaatsje vooraan te bemachtigen voor het optreden van Zjef Van Uytsel. Hij was goed in form, het was weerom een prachtig optreden, hij blijft de mensen boeien met zijn mooie liedjes. Hij werd begeleid door prima muzikanten, heel tof.

 Ik heb er in ieder geval van genoten, samen met veel anderen die rondom mij stonden, er was veel ambiance en er werd zelfs gedanst. ;-)

De markt leeg??? Bij de eerste noten van Zjef Van Uytsel  kwamen de mensen toegestroomd, er stond wel degelijk veel volk op de Grote Markt, hoor.

Het vuurwerk was zoals gewoonlijk ook mooi maar evengoed genietbaar vanop een leuk  terras in aangenaam gezelschap.

 

 Wat een onzin over dat volk op de markt, kijkt er dan niemand verder dan zijn neus lang is. Ik zat op de grote markt op één van de extra stoelen die voor café Salavator waren gezet en had dus een goed overzicht over de markt. Het publiek dat is komen kijken naar Dimitri was zeer beperkt en zelfs voor Jef waren het maar enkele rijen voor het podium. Het stond nooit verder dan het tentje dat gebruikt werd voor klank- en licht regulatie. Er stonden daar op het drukste moment misschien enkele honderden mensen te kijken. Voor een stad van 80 000 inwoners is dat nog altijd heel weinig.

Trouwens heel de tijd waren er plaatsen vrij op de verschillende terassen op de markt, zo druk was het er dus niet.