Een beetje Mechelen in Zurenborg

Enkele dagen geleden hadden we een afspraak in Antwerpen en wel in een van de beroemdste wijken: Zurenborg. Uiteraard wandelden we langs de befaamde prestigieuze Cogels- Osylei en namen zeker de tijd om al die prachtige gebouwen nog eens goed te bewonderen. Het zijn allemaal juweeltjes van architectuur werkelijk een echte verzameling waar alle bouwstijlen terug te vinden zijn variërend van Jugendstil en Art Nouveau tot neoclassicisme en een mengeling van verschillende stijlen genaamd eclectisme.

Maar wat heeft dit alles nu met Mechelen te maken? Lees nog even verder...

De wijk Zurenborg en met name de Cogels- Osylei is erg gekend. Aan het eind van de 19 de eeuw tot begin van de 20 ste eeuw kwamen hier vooral bemiddelde mensen wonen, daarom stelde de Société, verantwoordelijk voor de burgerhuizen, voor om een toonaangevende wijk te bouwen waar de rijken zich thuis zouden voelen…en ze deden hun best, met die schitterende ‘paleizen’. Cogels- Osylei draagt de naam van medeoprichter van de Société senator John Cogels en zijn vrouw Josephine Osy.

Ook in de wijk Zurenborg ligt de Dageraadplaats, door de bewoners ook wel ‘het dorp’ genoemd, op dit gezellige plein komen wel tien straten uit. We waren aangenaam verrast door het aanbod van leuke eetcafés en restaurants van diverse culturen en naar ieders gading. Ondertussen hadden we ook honger gekregen en wij lieten ons verleiden voor het terras van een sfeervol Italiaans restaurant. Dat was meteen een schot in de roos, mooi terras, vriendelijke bediening, lekker eten...

En toen bleek dat het pand werd gebouwd in 1902 door architect Jan Van Hoenacker in opdracht van banketbakker Mathieu Vanderbeek - een begrip in Mechelen, jawel. De geschiedenis van de succesvolle banketbakkersfamilie Vanderbeek gaat terug tot in 1766. In 1922 werd de winkel in Mechelen aan de Steenweg geopend door de grootvader van de huidige banketbakker Michel Vanderbeek.

Ondanks het feit dat het pand werd verbouwd tot restaurant zijn er nog steeds elementen bewaard gebleven van de vroegere bakkerij. De oude bakkersoven is nog altijd te vinden in de kelder.

Toch leuk om wat Mechelen in Antwerpen te ontdekken...

Zouden er nog Mechelse links te vinden zijn in Antwerpen?

 @ garda

Zouden er nog Mechelse links te vinden zijn in Antwerpen?

Garda ik denk dat je je best tot Eric Nobels zal wenden want deze stadsgids is van ongeveer alle markten en bijhorende steden thuis. Zijn areaal gaat van de Vlaamse kuststreek tot een groot deel van de Waalse steden. En over al die plaatsen heeft hij wel een gidsbeurt met zinnige uitleg in petto.

Leuke ontdekking Garda!  ...zou ik helemaal niet geweten hebben...

De Dageraadplaats is een schoolvoorbeeld van hoe een plein beleefbaar kan ingericht worden.

Zowel overdag als 's avonds is het een ongelooflijk gezellig en druk bezocht plein, een van de nieuwere places to be. Het plein heeft ook een zeer leuke ledverlichting gekregen waardoor het lijkt alsof er honderden sterren boven het plein schitteren. Kinderen en jongeren kunnen er volop spelen. Er is een basketplein en zelfs voetbalvoorzieningen  terwijl er rondom publieke zitgelegenheid is (!) en talrijke, steeds gevulde terrassen. De horeca doet er gouden zaken en de buurt wordt alsmaar populairder bij jonge gezinnnen. Wat een verschil met bv de Korenmarkt bij ons. 

Het restaurant waar Garda op bezoek ging is de "Galliano", inderdaad een prima restaurant waar je voor een meer dan treffelijke prijs kunt genieten van o.a. een heerlijk luchmenu.  Elke Mechelaar zou eens een bezoek aan de Dageraadplaats moeten brengen en inzonderheid onze Mechelse beleidsmakers. En zo zijn er steeds meer plekjes in Antwerpen die als voorbeeld kunnen dienen voor onze stad.

Ik ben het helemaal eens met Freddy.

De Dageraadplaats als schoolvoorbeeld zoals het moet. Zeker ! Kinderen hebben er hun plaats, Horeca, en zelfs een kerk. Het centrum van de buurt ...
 

Misschien moeten kinderen even het ontwerp van de Korenmarkt onder de loupe nemen .... want waar kinderen spelen, doen de grootouders een terraske ... Want Mechelen is toch een Kinderstad ?

(alleen, waar moeten ze spelen ?)

De Dageraadplaats !
Goed om toeven daar... zoals Freddy ook al  aangaf...

En die Cogels-Osylei. Daar wonen, zoals alom gekend veel BV's ik vraag me dan altijd af, wie woont waar ;-))

Terug naar de Dageraadplaats; Wel straf die Mechelen-link !
En, ik kan  Freddy én Peter volgen: die Dageraadsplaats is een zeer goed voorbeeld inderdaad !
 

Met het restaurant bedoelde ik inderdaad 'Galliano' het is werkelijk een echte aanrader.

De kerk heb ik niet vermeld, maar die staat ook op het plein tussen de huizen.......

ter aanvulling , het betreft de Sint-Norbertuskerk, een gebouw opgetrokken in neogotische stijl.

De suggestie van Peter is nog zo gek niet, integendeel zelfs. Ik zou ze durven veralgemenen; zouden we onze kinderen bij de herinrichting van het openbaar domein geen ontwerpen laten maken in plaats van peperdure architecten. En de ontwerpen toetsen op hun belevingswaarde in plaats van te focussen op de estethische kwaliteiten? Ik wil het graag nog eens herhalen maar de Dageraadplaats is de levensader geworden van de buurt waardoor de verloedering gestopt is en het op korte tijd een hippe buurt geworden is waar het goed (samen-)leven is.

De belevingswaarde voor vooral gezinnnen met kinderen, is er vandaag groter dan aan de andere kant van de spoorweg waar de meer bemiddelde mensen wonen. Op termijn krijgt de wijk nog een eigen park. (begin te dromen .......)