Zes jaar Mechelenblogt

met categorie:  

                         

Nee - een bijzondere verjaardag is het niet.  Zes jaar is niks om te vieren.  Dat doe je op een eerste verjaardag, een vijfde, een tiende...   Als je zes kaarsjes uitblaast gaat dat gepaard met minder toeters en bellen...  En toch...  Als Mechelenblogt morgen zes jaar wordt, zijn we toch wel een béétje fier dat we in de voorbije jaren een 'gevestigde waarde' zijn geworden in deze Dijlestad.  En een verjaardag vraagt om een terugblik. Maar nog méér is het dé gelegenheid om naar de toekomst te kijken...  Wat is goed, wat is minder, en vooral: wat kan beter?

Want op de lauweren gaan rusten willen we zéker niet. 

Zelfgenoegzaam verder doen zonder evaluatie willen we niet.

In zes jaar tijd werden 3154 artikelen geschreven.  En op al die topics kwamen 66 525 reacties.  En da's flinke hoeveelheid.

 

Er wordt op Mechelenblogt gepend over zowat alles wat deze stad en de Mechelaar ter harte gaat.  Er wordt rustig en sereen gedebatteerd, en soms gaat het hier stevig en ongenuanceerd aan toe.  Het doet mensen lachen, en het ergert mensen.  Er wordt beaamd, aangevuld, gezeurd... Er worden tips gegeven en er wordt samen gezocht naar 'een waarheid'....  Soms zijn we te links en soms zijn we te rechts, en heel soms zelfs averechts...  Mechelenblogt is als een cafétoog - waar ieder zijn zegje kan doen.  Mechelenblogt is een spiegel van de Mechelse samenleving...

 

Toch wil ik graag zomaar wat losse, persoonlijke bedenkingen in het midden gooien:

 • bereiken we genoeg Mechelaars?  Of...moeten we toch nog wat extra publiciteit maken?  (we zijn wél blij dat we in de officiële website van de stad 'ons plaatsje' hebben...  Ook op Facebook zetten we Mechelenblogt vaak in de spots...). Is dit alles genoeg?  of kan het méér en beter?
   
 • Is het niet nodig dat er wat bloggers bijkomen?   Missen we niet wat jongeren?  Hoe beleven zij Mechelen?  Zouden we er niet voor moeten zorgen dat het jeugdige volkje hier meer zijn weg naartoe weet te vinden?  Of..., zijn er nog andere bevolkingsgroepen die hier minder vertegenwoordigd zijn?
   
 • Zijn er niet enkele terreinen die we wat stiefmoederlijk behandelen?  Ik denk spontaan aan sport, theater....  En misschien bedenk je zélf ook nog wat...

 

élke Mechelaar die graag schrijft is welkom.  Je kan dit doen door een mailtje met jouw motivatie te sturen naar Mechelenblogt.  De spelregels moet je maar eens nalezen.

 

Bij een verjaardag is er zoveel te overwegen en te overschouwen.  Wie zijn of haar opbouwende kritiek wil geven, moet dit beslist niet nalaten te doen.  We kunnen er van leren. 

En op zo'n manier is zélfs een wat ' minder belangrijke verjaardag' écht de moeite waard om in de verf te zetten!

 

(foto 'zes': Leo Reynolds)

Ben effe wezen googlen of er ergens, nu of in het verleden, een verband is tussen Mechelen en het nummer (of het aantal) 6.

En ja, hoor !

"...In 1617 leverde de Mechelse artilleriegieter Jasper van den Nieuwenhuijse (°ca.1565-1626) zes kartouwen voor de Franse koning. Het waren bronzen of gietijzeren, zware kanonnen met een relatief korte loop. Deze opdracht was tot nu toe onbekend. Zij kwam aan het licht dankzij een kwitantie en een rekening in de protocollen van de Mechelse notaris Jan Harlinghen..."

Uit de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen

Foto Gimycko

Tevens heeft Mechelen 6 deelgemeenten :

Battel, Heffen, Hombeek, Leest, Muizen en Walem

En verder hebben we gelukkig ze nog  alle 7...

Gim, niet afwijken hé - hoe leuk dat 'gegoogel' ook mag zijn...   ;-)    

 

1965 :
 
Basketbalploeg Racing Mechelen wordt voor het eerst landskampioen.
 
Het is de eerste van vele titels.
 
Tijdens de periode 1989-1994 spelen de ‘groenwitten' maar liefst zes keer op rij kampioen.
 
In 1995 fusioneert de ploeg met SOBABEE tot de Antwerp Diamond Giants.

@ Jan : Googel of Google heeft zes letters.

;-)

Ooit had Mechelen motorclub MTC Zes.

Maar dat is blijkbaar ook al lang verleden tijd.

En precies vandaag hebben jullie stadsmussen bewezen hoe bekrompen jullie zijn. In Hombeek vond een schitterend jazzconcert plaats door gerenomeerde kunstenaars . Allemaal bedankt voor jullie interesse en aanwezigheid. Is voor jullie nu nog alleen de binnenstad belangrijk?

23 mei: 't Archief Hombeek opent Mechelse maand juni met expo Kamiel Heremans'

               (Hombeek)

23 mei: 'Het seizoen'

               (Battel)

21 mei: 'Waar men gaat langs Vlaamse wegen' 

               (Heffen)

30 mei: 'Nieuw dorpshuis voor Muizen'

               (Muizen)

25 april: 'Hoogzomer op Posse'

                (Leest)

14 april: 'Natuur neemt fort in'

                (Walem)

....

 

Deze stadsmussen zouden natuurlijk niet liever hebben dat er bloggers uit de deelgemeenten hun mooie en toffe dorp op deze blog in de kijker zetten... Want hoewel ik graag eens uit mijn nestje wegvlieg (dat trouwens ook niet in de binnenstad te vinden is, maar in de rand...), kan ik al wat jullie 'uitvogelen' in die fijne groene rand van Mechelen niet weten natuurlijk.  Er zijn beslist wijze uilen en andere gevederden te vinden in die Mechelse gemeenten,  die Mechelenblogt willen verrijken met hun schrijfsels.

(een minder bekrompen geest als ikzelf - die GL heet - zal dit zéker kunnen onderschrijven)

@Jan: of hoe je met een eerlijke vraag altijd in het defensief wordt gedrongen. Morgen kom ik terug en ik zal proberen om proper te reageren. ;-)

...jammer dat op een open vraag wordt gereageerd met veel 'vijven en zessen'  en er meteen een etiket 'bekrompen' opgeplakt wordt...

Als men alleen op dié manier kan reageren, lààt het dan aub. 
IK heb er alleszins geen behoefte aan.

In ieder geval: proficiat Mechelenblogt!

 

Ceterum censeo GL Coventriam mittendum esse

@ Jan Smets,

                          dat je volgens de kalender het niet kon weten, daar heb je natuurlijk gelijk. Dit is leergeld wat de inrichter moet betalen. Wanneer je met een zaak vanuit de stad naar den buiten trekt zijn er zoveel dingen die niet meer zijn zoals voorheen maar ik ben overtuigd dat dit wel in orde komt. Niettegenstaande dat waren er toch veel stadsmensen die wel wisten dat er in Hombeek iets te doen was. Ik heb ze niet geteld maar ik dacht dat er ZES MUZIKANTEN waren.

 

Meer diversiteit is zeker wenselijk, hiermee bedoel ik geenszins iets negatief, maar het is wel zo dat de laatste jaren (en hier ben ik mee schuldig aan door minder te schrijven) het kringetje vaste bloggers heel eng geworden is.

Als we even de huidige homepagina bekijken zie ik 9 keer Jan Smets, 2 keer Markec, en dan enkele andere bloggers. Jan doet heel goed werk voor Mechelen Blogt en waarschijnlijk zou er zonder Jans input ook veel minder interressants te lezen zijn hier.

Maar een iets gezondere mix is wenselijk (zoals ik al zei, en Jan al aanhaalde daar kunnen we met zijn allen aan werken)

GL kan als inwoner van Hombeek mss iets maken over de activiteiten daar, net zoals andere inwoners van de overige deelgemeenten dit zouden kunnen doen.

Komaan laat ons samen Mechelen Blogt diversifiëren!

@Jan hopelijk begrijp je dat ik hiermee geen negatieve kritiek wil geven op al jou interressante blogs

Ooit moet de site weer eens een grondige update krijgen, en moeten we dus ook eens nadenken over nieuwe mogelijkheden.

Enkele ideetjes die al lang bestaan:

 • prikbord voor mensen die iets willen aankondigen maar geen heel artikel willen schrijven
 • zoekertjes rubriek (ik zoek / ik bied aan)
 • aanwezigheid op twitter
 • twitter berichten op MB pagina's
 • forum om 'diepgaande' (ahum) discussies te houden, in plaats van onder artikels met een ander onderwerp
 • nieuwe (mooie/handige) manier om foto-reportages te presenteren

 

Vreemd hoe mensen zich willen laten gelden in een blog wanneer een keer naar feedback wordt gevraagd. Zonde.

In ieder geval denk ik dat we nog eens terug moeten nadenken over hoe we meer bloggers aantrekken en hoe we bestaande bloggers vaker laten posten. Wie het schoentje past trekke het aan.

Verder denk ik dat we misschien een iets dichtere integratie met facebook moeten kunnen  overwegen.

..Nieuwe dingen, maken MB misschien interessanter..

..maar als die dan regelmatig worden gelardeerd met opmerkingen zoals er een paar al in déze topic zijn verschenen, vraag ik me af of dat op langere termijn meer mensen gaat (blijven) aantrekken.

Ieder heeft recht op een eigen mening, en dat is maar goed ook, maar de manier waarom zo'n mening wordt geventileerd of verdedigd is m.i. wél gebonden aan de elementairste beleefheidsregels en het respect voor de integriteit en persoonlijkheid van de anderen.

Vooraleer de vraag "hoe trekken we meer mensen aan?"  in te vullen, moet men eerst even stilstaan bij de vraag 'hoe komt het dat er nog weinigen schrijven ?".

Misschien een vraag die een topic zou kunnen worden.
(Ik schrijf dit trouwens met alle respect én bewondering voor alle oprechte medewerkers aan MB.)

P.S. misschien een soort van chatboxje bouwen ?  Genaamd 'mechels gekrakeel' of zoiets: daar kunnen de liefhebbers van cassante uitspraken  naar hartelust interactief..euh...ideeën uitwisselen ;-)

Allemaal interessante denkpistes, maar Twitter zou ik hier buiten houden...

 @ Leyander :

Een antwoord op jouw vraag "'hoe het komt dat er nog weinigen schrijven" is (maar dat is enkel in mijn geval) omdat ik mijn aandacht wat meer heb verlegd naar de Mechelse encyclopedie Mechelen Mapt.

Leuk is het om dingen, feiten en namen bijeen te puzzelen om alzo een goede weergave van iets, iemand of een gebeurtenis neer te pennen.

Misschien zouden die artikels niet misstaan op deze blog, maar ik hengel niet naar "ooh's of aah's"  als mogelijke reacties.

Voor een pak mensen is natuurlijk het bestaan een saaie bedoening, zitten ze, met hun hoofd, met hun lijf en ledematen en met hun verstand, niet direct op elke Mechelse happening, laat staan dat ze er een verslag van willen maken en foto's willen bijvoegen.

En uiteindelijk :

Graag geen Twitter-of Facebooktoestanden.  Deze blog is en blijft een unicum en dat moeten we zo houden.

Vooreerst een dikke proficiat aan alle noeste instandhouders en verbeteraars van deze ' Mechelen blogt '. Ik beleef er veel plezier aan, regelmatig steek ik er wat van op en wat me niet interesseert, net zoals in een tijdschrift, lees ik niet. ' Mechelen blogt ' is een digitale spiegel van de mechelaars.

Moesten er meer websites van mechelse verenigingen een link hebben naar ' Mechelen blogt ' dan zouden er misschien meer geïnteresseerden jun kop opsteken. Ik heb slechts één klein vraagje: een groot aantal, niet allemaal, reacties van anoniemen zijn euhh .... niet opbouwend. Kan die automatisch ingevuld vak bij afzender niet gewoon blanco gelaten worden zodat iedereen zijn naam of een schuilnaam kan gebruiken. Het wordt lachwekkend als we reacties zien van ' anoniem 4 ' of ' anoniem 6 '; dan lees ik nog liever namen als ' kludde ' of ' olifant ' of wat dan ook. Alhoewel ik vele bloggers niet persoonlijk ken zal ik vlugger de reacties lezen van ' kludde ' dan van ' olifant ' om maar wat te zeggen. Je leert iemand kennen aan de hand van zijn statements of opinies en bij anonieme uitspraken bestaat die mogelijkheid niet. 

Gelukkige Verjaardag!!

Zelf wat weinig tijd gehad het laatste jaar, maar binnenkort terug tijd genoeg om af en toe eens een cartoon te posten. De ambitie is een per week, niet noodzakelijk 'mechels'. Of u dat nu leuk vindt of niet, hahahaha.

Nog een chance dat we Jan hebben om de boel hier vol te schrijven, proficiat kerel!

Misschien wat meer sport?

Wanneer er aan de cafétoog op een hautaine wijze steeds weer verwezen wordt naar 'eigen hoogstaandheid', 'het al dan niet culturele peil terug wat optrekken' en Latijnse uitdrukkingen gebruikt worden om niet zo geapprecieerde meningen te kleineren, Wanneer er gesuggereerd wordt dat ‘niet opbouwende opmerkingen’ best genegeerd worden en harde taal onmiddellijk door heiligen veroordeeld wordt, zal het café rap een elitaire en exclusieve aangelegenheid worden: een bar voor eigen volk! ’t Zijn de blog coryfeeën die deze toestand geschapen hebben, ik niet hoor! Ik ben zo, uit respect voor jullie gelijk, weggebleven. Nog veel succes voor de volgend zes, anoniem de zoveelste!

Jamajamajama, Anneke :

Hebde gij, in al die zes jaar, misschien iets interessant opgestoken op den Blog ?

Iets over (ik zeg maar wat) Mechelen of zo ?

Just2know...

Proficiat MB! Over de overige vragen ga ik eens effe nadenken.

Ik weet dat we het hier al over gehad hebben maar ik stoor me soms aan 'anonieme' reacties. Zeg wat ge te zeggen hebt en doe dat op uw manier. Ga soms eens de mist in of zeg iets doms (kijkt naar zichzelf) maar doe het aub in uw eigen naam of onder een vaste 'nick'.

 

Proficiat met jullie verjaardag.

De tijd die jullie erin steken aprecieer ik in ieder geval wel.

Uiteindelijk moet je het toch maar doen.

Misschien is het wat een beetje eentonig de laatste maanden, een beetje afwisseling zou niet misstaan, het wekelijks nieuwsoverzicht mag gerust terugkomen en een wekelijkse cartoen is ook een goed idee. Een interview zoals met jo leemans was ook zeer goed of onderwerpen meer naar jongeren gericht.

Maar zoals ik al zei: er kruipt zeker al wel genoeg tijd in zoals het nu is, er zijn nog andere dingen in het leven.

Misschien is het opnieuw tijd voor

a) Een tweede wandelestafette in Mechelen

of

b) Een nieuw door-alle-bloggers-aan-elkaar-gebreid-Mechels-broodje-aap-verhaal?

Just an ID...

;-)

Hiep hiep hoera voor de zesjarige! Ieder jaar MOET gevierd worden!

Happy birthday Mechelen Blogt en nog vele jaren.

Zes Jaar al?! Goh, wat gaat de tijd toch snel he.... het is nog als gisteren dat we die vijf jaar vierden...

Inderdaad: een feest(tje) hoéft nu niet, maar goed om idd. om te kijken, een aantal zaken te evalueren en vooruit te blikken.... 

Ik zag hier al heel wat toffe suggesties en bemerkingen... en ook de bezorgdheden die bij sommigen leven nemen we best mee natuurlijk...

Er zijn zeker nog extra 'actieve bloggers' welkom ! Zoals Jan suggereerde: zeker welkom/wenselijk voor theater, dat nu weliswaar af en toe al eens aan bod komt, en gelukkig maar... en waar ik ook een 'lacune' zie (nu ja...) is Sport !
Alsook diegenen die vidnen dat hun deelgemeente te weinig aan bod komt: doe gerust met ons mee! Zoals Peter al eerder schreef: "wie het schoentje past..."

Facebook-integratie: goed idee!
.. evt. aparte chatbox, zoekertjes: waarom niet, ... Twitter zou ik niet doen....

Aan "Anoniem" - wie het deze keer ook mogen zijn: ik denk dat je je vergist, veel diverse meningen komen aan bod hier, en zo hoort dat ook. We grijpen alleen in wanneer dat nodig blijkt: je kunt een en ander nalezen in "Info" ...  Elitair? Hautain? Echt? hm...

Trouwens wat posten als "anoniem": daar kan ik Wout wel begrijpen:   "echte namen", of "herkenbare Nicks"... het is a soms wel erg verwarrend met anoniem 1, 2 en 137... en  Wout verwoordde het al goed: "Ga soms eens de mist in of zeg iets doms (kijkt naar zichzelf) maar doe het aub in uw eigen naam of onder een vaste 'nick'."

Anderzijds - in een café - om terug naar de 'toogvergelijking' te gaan - spreek je soms ook met mensen wiens naam je niet kent, al moet ik zeggen dat ik in zulk geval, wanneer ik met een nobele onbekende aan de praat geraak, gaandeweg zijn of haar naam vraag en ook mezelf voorstel  ;-))

Enfin... 

Ja, dames en heren... zes jaar al....

En natuurlijk kan alles (nog) beter... en nobody's perfect (gelukkig maar!)
Maar... wat mij betreft op naar de volgende zes, en nog eens zes en nog en nog....
 
En daar mogen zeker nog bloggers bij komen dus ;-))
 

 

Eén ding, waar ik zeker de puistjes van krijg, zijn de artikels en reacties die vol staan met puntjes !

Als je... begrijpt... wat ik... hier... eigenlijk bedoel...

;-)

Volledig mee eens dat anonieme reacties niet als 'anoniem' zouden moeten ondertekend zijn.  Ik zal er eens naar kijken om dat technisch te regelen.

In een café heb je ook anononiemen, maar je verwart de ene (anoniem-met-zijn-snor) tenminste niet met de andere (anoniem-met-zijn-dikke-trui) :-)

Floris, geef al die Annekes (Oniem) misschien een lijstje met nicknames waaruit ze kunnen kiezen.  En dan kun je die misschien ineens koppelen aan dat specifiek Anneke's IP-adres.

En als dat Anneke niet kan of wil kiezen, dan moet ze zich maar inschrijven en er zelf ééntje verzinnen.

BTW :

Keren we de reacties niet om ?  Laatste reactie bovenaan of zo ?  Het bespaart ons een RSI-klauw bij favoriete artikelen.

@gimycko: staat er op uw blogleestoestel geen toetsen als end en pg-up ? Twee tikken op je klavier en je bent al aan het laatste bericht!

@ Joppe :

Nop !

Ik héb een iMac !

(En aldus ook zo een klein en idioot kut-klaviertje)

;-)

Eens proberen als niet-meer-zo-anoniem

Het zou nu in orde moeten zijn: anoniemen moeten nu zelf hun naam kiezen en zijn niet meer standaard 'Anoniem' genoemd.