Wat is het oudste huis van Mechelen?

 

 

 

Wat is het oudste huis van Mechelen?

 

Deze vraag spookt al enkele dagen door mijn hoofd, om precies te zijn: sinds mijn laatste les geschiedenis.

De leerkracht was aan het vertellen over middeleeuws Mechelen, maar toen hij begon over de Zoutwerf, zei hij ons dat zich hier het oudste nog bestaande huis van onze stad bevindt: huis "De Zalm".

Dankzij mijn vader en door het lezen van boeken over de stad, weet ik dat dit gebouw niet het oudste huis van Mechelen kan zijn. Toen ik hem dit, onder druk van de klas, zei, vroeg hij me welk huis dan wel het oudste is. Ik moest hem het antwoord verschuldigd blijven, maar ik vertelde hem wel dat er zich in het Guldenstraatje, naast de Zoutwerf, een huis bevindt dat in elk geval ouder is dan "De Zalm". Ik doelde op huis "De Ster".

huis "De Ster" is het grote, tweede huis

Spijtig genoeg is dit waardevolle gebouw nu bepleisterd langs de buitenkant, maar onder deze laag bevindt zich nog steeds een klein middeleeuws paleis. Over de precieze bouwdatum kan ik niets terugvinden, maar zeker is dat de stad het pand in 1477 (jaren voor de bouw van "De Zalm") heeft aangekocht om het dienst te laten doen als gevangenis. Getuige hiervan zijn de metersdikke muren van het monument.

In de middeleeuwen had het huis natuurlijk een ander aanzicht. Het zal er ongeveer zo uitgezien hebben, met een topgevel en vier hoektorentjes op de hoeken van het dak.

Dit is voor zover ik weet het oudste huis in Mechelen. Als iemand meer informatie heeft over het bouwjaar van dit pand, of als je denkt een ouder huis te kennen, laat het dan weten!

 Interessante vraag, Wiessieboy.  Is bv. het Schepenhuis niet ouder ?

BTW : Wanneer werd de Lepelaer eigenlijk gebouwd ?  Just2know...

De Lepelaer - Zoutwerf

ik dacht dat "de Vijgeboom" het oudste is

 

De Vijgeboom in de Sint-Katelijnestraat op de hoek met de AB-straat

De Lepelaer is ontworpen door Rombout Keldermans 2, en gebouwd in het jaar 1519. Vroeger dan De Zalm dus, maar toch jonger dan De Ster.

En het schepenhuis is inderdaad ouder (1270-1380), maar dit is natuurlijk geen woonhuis.

De Vijgenboom is gebouwd tussen 1500-1510, dus hetzelfde geval als hierboven.

Het oudste huis van Mechelen ? Zal duizende jaren geleden al afgebroken zijn zeker? Of hebben we het over wat er nog overgebleven is ? 

Ik dacht dat het huis welke de Kolveniersgilde bezat in de St Jacobstraat, het oudste nog bestaande huis van Mechelen is.

Als mijn verhuis achter de rug is, zal ik dit eens opzoeken.

Welkom als blogger Wiesieboy.

Het is maar hoe je het bekijkt. Huizen worden vaak verbouwd, en soms zijn er maar enkele originele elementen.

Kelders zijn vaak de oudste elementen , en worden door de eeuwen heen het minste afgebroken. Als je een volledig huis bedoelt dan kom je automatisch bij stenen huizen terecht,omdat houten gevels uiteraard de tand des tijds niet kunnen weerstaan.

Het ‘Oud Schepenhuis’ op de Steenweg bestond wellicht reeds in 1288, maar je hebt gelijk als je zegt dat dit nooit als woonhuis bedoeld is. Je had zeker twee huizen die bekend stonden als Het Steen, namelijk De Ster zoals je boven beschrijft, en de Het Spijker in de Begijnenstraat.

  • 'Den Spiker', tussen de Begijnenstraat en de Ijzerenleen had tot voor kort nog één zichtbare muur van het voormalige pand dat in 1345 aan de familie van Erpe werd verkocht. Het pand was eerder in 1298 door Gielis Berthout, heer van Mechelen en Berlaar aan de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem geschonken.
  • Over de Ster is er natuurlijk eerder al iets geschreven, misschien zet dat ons verder op weg.

ps. Het Kolveniershuis is later, en dateert van 1591, volgens de muurankers.

Iemand nog verdere informatie in boeken? Want op het internet lijken we vast te zitten...

Van welk jaar is dit gebouw eigenlijk in de Katelijnestraat ?

Foto Gimycko

Het huis "Prins van Parma" is het stamhuis van de familie Waghevens, die van 1460 tot 1568 als klokkengieters in Mechelen werken. De hoge poort links, die toegang geeft tot een ruim werkhuis, herinnert nog aan de activiteit. De houten puntgevel dateert uit de 16de eeuw en is in de 19de eeuw gerestaureerd.

(info Regionale  Beeldbank Mechelen)

@Wiesieboy: ik ben net terug van enkele dagen Weserland ( D ) en ik heb honderden eeuwenoude ( 16e en zelfs 15e eeuwse)  vakwerkhuizen kunnen bewonderen. Wetende dat de meeste van die huizen in de loop van de 20e eeuw vernield werden, stond er telkens bij vermeld bijv.: 'origineel 1555 gerenoveerd 2008 '. Met die wetenschap vind ik het moeilijk om in Mechelen een oorspronkelijk oudste huis ( niet gerenoveerd ) aan te duiden. De informatie aan onze oude huizen geven dat onderscheid niet aan. Trouwens ik ben benieuwd welke info aan de buitengevel van de Pekton ( vierde versie !! ) aan de Lamot gaat hangen.

@Luc, en nu terug in goed nederlands:-)

@anoniem: ( off topic ) ben jij soms een anonieme verontruste mechelaar? :-)

( on topic ) Ik weet dus niet wat Wiesieboy bedoelt met ' oudste huis ' . Oudste restanten, oudste volledig bouwwerk of oudste maar gerenoveerd ( of gerestaureerd ) huis.

@Luc: we hebben een nieuwe verontrustende "mechelaar"!

@Luc, vermoedelijk heeft die nieuwe anonieme het over "de informatie"=enkelvoud!! Wat anders zie ik niet in uw tekst en die anonieme kent misschien beter zijn vlaams spreuken, zoals van die balk en die splinter:-)

@eddy: ik zal er mee moeten leren leven. :-)

Met oudste huis bedoel ik: oudste volledig overgebleven huis, dus niet enkel een muur, of een kelder (al mag iedereen die andere oude restanten kent het altijd meedelen, natuurlijk).

Iemand een idee van wanneer het huis dateert op de Grote Markt op de hoek met de Bruul (niet het eerste maar het tweede huis). Dit gotische huis is ontworpen door een lid van de familie Keldermans, maar welk lid of wanneer het gebouwd werd, weet ik niet...

@Wiesieboy: voor het oudste gebouw in Mechelen gok ik op de Heilige Geest kapel in de Minderbroedersgang. Men vermoedt dat dit gebouw kan teruggaan tot het einde van de 13e eeuw.

Wat je gebouw op de Grote Markt betreft, dat wordt toegeschreven aan Rombout Keldermans II. Vermoedelijk gebouwd rond 1500.

Als dit onderwerp je interesseert dan moet je naar de bib ( of naar de Slegte ) op zoek naar ' Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen - deel 9n - Stad Mechelen '