voedselketen

met categorie:  

Samenscholing

Ze waren dit jaar met zesentwintig, op zijn minst. Met lange lenige gestroomlijnde lichamen zachtjes deinend in het Dijlewater. Ze lagen allen met hun rug naar de zon gericht als om hun ranke lijf tegoed te doen aan de overvloedige zonnestralen die dezer dagen gul verspreid worden.

Twee jaar geleden waren ze nog met zijn negenen, nu telde ik er 13, en nog eens tellen bracht me op 16. Van alle kanten kwamen ze met de lichte heen-en-weer stroming meegedreven. Na veel tellen kwam ik uiteindelijk op 26, jawel met zijn zesentwintigen waren ze vandaag. De ganse famile was er aanwezig, zelfs opa lichtjes slagzij makend rustig heen-en-weer zwemmend. Mischien waren het wel twee of drie generaties Karper die hier kwamen zonnebaden.
Menig visser zal wel jaloers geweest zijn, ze lagen zo voor het opscheppen met een visnet. Alleen een stevig visnet zou deze wonderbaarlijke visvangst aangekund hebben. Ik droomde stiekum dat er eentje op het menu zou staan deze avond
maar liet het gezin Karper toch maar gerust in zijn bezigheden.

‘killer tomatoes’ of komkommertijd

Peperdure nationale en internationale instanties konden tot nog toe niet achterhalen waar de oorzaak van het plotse opsteken van de dodelijke variante van de EHEC bacterie lag. Eerst werden de spaanse komkommers beschuldigd van doodslag in tweede graad, vervolgens dreigde Spanje met een proces aan de Duitse versie van FAVV waarna plots officieel bekend werd gemaakt dat het niet de Spaanse komkommers waren.
Wie was dan wel de schuldige, met alle middelen die in de instellingen gepompt worden was achterhalen tot nog toe onmogelijk of misschien eerder ongewenst. Gevolg van al dat talmen is dat de prijzen van de normaal gegeerde zomergroenten als een mislukte plumpudding in elkaar gezakt zijn. De Russen blijken nu zelfs avers te zijn van alle Belgische, lees maar Vlaamse groenten waardoor de kwekers met al dat groen op de veiling blijven staan.
Belachelijke prijzen moeten het maandenlange werk dekken, de overheid zint al op subsidies en vergoedingen om het leed van de getroffenen enigzinds te lenigen.
Ik geloof dat ik straks bij het openen van de zaterdagse markt mijn steentje zal bijdragen en een lading tomaten zal indoen om in te maken. Een leuk aandenken aan een zielige vertoning. Jarenlange goedkope tomatenpuree, ingemaakte tomaten en tomatensoep. En de ballekes? … die koop ik een volgende keer wel , als een andere instantie weer een flater begaat ten koste van de koeien, schapen of varkens.

Smakelijk

Gisteren zag ik een school vissen in de Melaanvliet.

Niet direct voor consumptie, maar ach, binnenkort kunnen we weer een nieuw lading verse maatjes naar binnen spelen.

Weet iemand de datum, de tijd, de plaats en de prijs van dit delicatessenfeest ?

Mechelse maatjes

Nu er niet meer gezwommen wordt in de Egleghemvijver kan je ze nu ook weer vanop de kant zien zwemmen, de dikke karpers natuurlijk. Maar we gaan nog geen victorie kraaien, Juli en Augustus moeten nog komen. Maar ik heb er wel een goed oog in. 

Het is niet alleen komkommertijd maar ook nog nog paaitijd, vandaar dat ze in troepen langs de kant zwemmen. Ook de lange tijd warmte zorgt ervoor dat ze komen happen nu het water wat minder zuurstofrijk is.

Ik sta er eigenlijk van te kijken dat er nog geen Bottulisme is opgedoken in het water.

@ kris de jager

Ik fiets dagelijks mijn ritjes langs kanaal, Dijle en Zenne en zie vooral in het kanaal hele flotieljes, naar ik vermoed, brasem zwemmen. Het kunnen ook karpers zijn. Sierlijke kanjers van vissen die zich voortbewegen in scholen van ongeveer tien exemplaren. Soms meer soms minder. Het ganse kanaal, en ik fiets dat makkelijk af van Mechelen naar Leuven en terug op een morgen,  zit stikvol met deze prachtige wezens die toch een respectabele grootte van tussen de veertig en zestig centimeter halen. Ik moet altijd de neiging onderdrukken om de vissers langs het kanaal te wijzen waar ze zich ophouden. Slechts enkele seconden maar, want dan denk ik dat die dieren tenslotte niet gemaaakt zijn om zich met een haak in hun bek uit het water te laten tillen. En de eenden en andere watervogels zullen aan het resultaat van hun kweekgedrag te meten nog niet met uitsterven bedeigd zijn. Ze bevolken de bovengenoemde wateren met een overvloed aan jonge spruitelingen. Zelfs de Zenne zit vol met jong geweld en hun oplettende ouders. Prachtig toch?

Als scheepsbewoner op de Leuvense vaart kan ik jullie verhalen alleen maar beamen.  Ik voeg nog enkele kleine weetjes toe:

De kleine eendjes doen zich vaak te goed aan het wier (of de kriebelbeestjes die in het wier zitten) dat net onder de waterlijn van ons schip zit.  Dan horen we ze roffelen tegen de scheepswand van in ons bed. 

Ook de vissen (de grote exemplaren) slaan soms met hun staart tegen de scheepswand.  Waarom weet ik niet, maar je hoort het zeer goed.

Verder vinden we zoetwatermossels en -kreeftjes in de buurt van de romp.

@jeroen, ik denk dat ze jullie willen storen en wakker houden opdat de woonboot uiteindelijk op een andere plaats wordt geparkeerd :-)

@ Lieven: Wacht maar binnenkort bezorg ik die vissen een hersenschudding omdat ik met ons schip ga leren varen.  Gelukkig zit er genoeg wier op de romp.  Dat is al een soort airbag voor hen. ;0)