Ventolin 100: Gijs Vanhee’s tweede adem

 

Ventolin 100 is letterlijk mijn tweede adem, maar mijn werken zijn dat ook”, zegt Gijs Vanhee, de jonge Mechelse grafische kunstenaar die onder de noemer ‘Ventolin 100’ zijn werken tentoonstelt in ‘De Stripkever’ in Mechelen, nog tot en met 16 juli. Mechelen Blogt was aanwezig op de vernissage, afgelopen vrijdag, zag veel moois en had een kort gesprek met de jonge kunstenaar.

De naam van de expo verwijst ondubbelzinnig naar de inhalator die wordt gebruikt bij behandeling van plotselinge en regelmatig terugkerende aanvallen van benauwdheid, die vooral bij astma, chronische bronchitis (luchtwegontsteking) en emfyseem (verlies van elasticiteit van het longweefsel) voorkomen. “Dit geneesmiddel is aan u persoonlijk voorgeschreven. Geef dit geneesmiddel niet door aan anderen. Dit geneesmiddel kan schadelijk voor hen zijn, zelfs als de verschijnselen dezelfde zijn als waarvoor u het geneesmiddel heeft gekregen“ – zo staat het te lezen op de pancarte in een display op de expo.

Ventolin 100’ toont de ‘analoge illustraties’ van Gijs Vanhee. Vooral groot werk op doek, maar evengoed een stijlvol geïllustreerde surfplank of zelfs enkele tafelbladen. De knappe grafische werken staan elk op zichzelf en toch zit er een duidelijke lijn en continuïteit in. Als een soort vervolgverhaal. “Ik vertrek vaak vanuit één van mijn vorige werken”, zegt Gijs Vanhee, “een bepaald element uit het vorige doek wordt herhaald en dient als basis voor een geheel nieuw werk”.

De Ventolin 100-inhalator komt in vele van Gijs Vanhee’s werken op subtiele wijze aan bod en Vanhee weet als geen ander hoe het is om geconfronteerd te worden met de levensnoodzakelijkheid van ademen.

Het ‘redmiddel’ is dus deels een rode draad in zijn werk, maar zeker niet altijd. “het is een symbool voor wat ik nodig heb”, zegt Gijs Vanhee, “maar ook mijn werk zelf is mijn tweede adem natuurlijk”. Vanhee wil zeker niet moraliseren of preken. “Ik wil in de eerste plaats mensen iets moois tonen, ik poog datgene wat in mijn hoofd zit op doek over te brengen en hoop dat mensen het mooi vinden. Wellicht doet het mensen ook nadenken en confronteert het hen”, zegt de kunstenaar, “en Ventoline 100 blijft wellicht een constante in mijn werk, het is ook een deel van mezelf natuurlijk” aldus Vanhee.

Gelezen in de begeleidende tekst bij de expo: “Ademhalen, daar waar het probleem ligt wanneer je strot wordt dichtgeknepen. Gesmoord door je omgeving, een samenleving waarin zuurstof zo banaal en alledaags geworden is dat het niet meer de levensnoodzakelijke kwaliteit bezit, die het moet hebben. Wanneer je leven en geluk afhankelijk worden van tertiaire behoeften zonder dat je het beseft. Als elke plek te klein wordt en de muren, huizen, gebouwen, stemmen en mensen op je afkomen...”. Een pakkende quote die eigenlijk alles zegt.

Nog een leuk weetje; misschien zag je bij je bezoek aan de Ierse pub in Mechelen boven de toog op een bierkaartje een tekening van een vis prijken? Het blijkt een voorontwerpje te zijn van één van Vanhee’s werken, dat ook op de expo te bekijken valt. Pub-eigenaar Ron Hunter is alvast fier dat hij een ‘echte Vanhee in wording’ boven de toog heeft hangen. Het werk ‘Fish’ is dus te zien op de expo en is, net zoals Gijs’ andere werken, ook te koop.

 

De tweede adem van Gijs Vanhee, leidt tot verrassende werken.

‘Ventolin 100’ is een expo die je zeker eens moet gaan bekijken. Nog tot en met 16 juli kun je terecht op de bovenverdieping van ‘De Stripkever’ in het Bruulcenter.


tekst & foto's - Markec
alle werken - (c) Gijs Vanhee
 

Goed en correct verslag Mark!

Mooi om dit te melden.  Ik wist het niet.  Daar spring ik wel eens binnen...

 Zoals ik al zei.. als ik geld had hing het in mijne living.. must-see!

Gijs zijn werk ken je misschien ook nog van deze grafittimuur tijdens de opgravingen van de  Wollemarkt

Sint-Romboutskerkhof

Wollemarkt Grafitti

 Mark, je hebt er weer een prachtig werk van gemaakt. Mooi verslag van die expo, goed geschreven. Goed dat je me er doet aan herinneren trouwens, het lijkt me wel de moeite om er eens een kijkje te gaan nemen.

ik ken zijn zusje!