Studenten Lessius Mechelen lanceren magazine ‘Living in Mechelen’

 (c) Markec

Living in Mechelen... Medeblogger Jan Smets’ nieuwsgierigheid was geprikkeld toen studenten van Lessius Mechelen een living neerplantten in de Kruidtuin tijdens de Mechelse stadspicknick. Dat prikkelen van de nieuwsgierigheid was dan ook de bedoeling. Je las al eerder (in Jans post) dat het om een gloednieuw en gratis magazine gaat dat diversiteit in de stad in de kijker zet.

Vandaag, maandag 20 juni, werd ‘Living in Mechelen’ gelanceerd en gaven de studenten meer tekst en uitleg. Mechelen Blogt was erbij...Een gratis tijdschrift voor Mechelaars die graag eens binnen gluren in het wezen en wonen van hun buren”, zo omschrijven de studenten journalistiek en communicatiemanagement van Lessiushogeschool hun ‘kindje’. En ook: “Het magazine wil gewone Mechelaars met een apart verhaal aan het woord laten”. Diversiteit is hierbij een belangrijk sleutelwoord. De jonge makers willen ook aantonen dat diversiteit een ruim begrip is dat verder gaat dan verschillen in geloof of nationaliteit.

Uit een voorafgaande peiling, waarbij honderd Mechelaars bevraagd werden, kwamen verschillende invullingen van het begrip ‘diversiteit’ naar boven. Naast de meer courante invullingen zoals geloof (80 %), andere taal (67%), andere gewoonten (65%) of andere origine (61%) kwamen ook dialect (23%), andere kledingstijl (24%) en andere sociale klasse (37%) uit de bus. Verder bleek dat 66% van de Mechelaars hun thuisstad een aangename woonplaats vinden en de helft fier is om Mechelaar te zijn. Heel wat van de bevraagde Mechelaars (67%) vindt contact met andere culturen vanzelfsprekend en belangrijk, 4% vindt het overbodig.

Het magazine ‘Living in Mechelen’ kadert in het project ‘Managers van diversiteit’ dat de steun krijgt van de Vlaamse Overheid en gecoördineerd wordt door CIMIC (Centrum voor Intercultureel Management en Internationale Communicatie). CIMIC bekijkt de diversiteit van culturen als bron van verrijking voor mens, organisatie en samenleving waarbij dialoog, met verschillen en gelijkenissen als peper en zout, voorop staat. Het was ook het uitgangspunt van de studenten journalistiek bij het maken van het tijdschrift; autochtone en allochtone Mechelaars de kans bieden om binnen te gluren in elkaars leefwereld.

Er werd ook rekening gehouden met de peiling en de teasingcampagne waarbij de Mechelaars zelf het begrip diversiteit op het meegebrachte bordje met “diversiteit is...” konden aanvullen...

(c) Lessius

Natuurlijk komt het bekende autochtoon/allochtoon-verhaal aan bod, maar we zien het veel ruimer”, zegt Dorien Camps, één van de vier redactieleden voor wie LiM ook een eindwerkproject betekent, “zo is er bijvoorbeeld een reportage over Mohamed, Tunesische kok bij Marokkaans restaurant Ronda, maar evengoed hebben we het over Marijke, een levendig meisje dat goed haar plan trekt in de woning aangepast aan haar handicap”. Mederedacteur Pieter Claes vult aan: “Diversiteit is natuurlijk zeer aanwezig, maar zonder dat we een en ander in de strot willen rammen”.

Dat het tijdschrift ook qua onderwerpen erg divers is, blijkt al bij het doorbladeren. Zo lezen we over ‘binnenkijken bij een architect’, ‘gluren bij de buren’ of ‘Mechelse Bankzitters’. En op de webstek zijn nog tal van andere onderwerpen te vinden.

Pieter: “Toen we in september met het project gestart zijn, hadden we slechts twee woorden: ‘wonen’ en ‘diversiteit’. Rond die kapstok zijn we beginnen werken met ‘Living in Mechelen’ als resultaat”.


Drie van de vier LiM-redactieleden: Dorien Camps, Pieter Claes en Silke Denissen

De oplage van ‘Living in Mechelen’ bedraagt 5000 exemplaren. Het magazine wordt, vanaf nu, jaarlijks uitgegeven door de laatstejaarsstudenten journalistiek met ondersteuning door de studenten communicatie. Al zeker drie keer, vermits het project drie jaar loopt. Met de ondersteunende webstek, www.livinginmechelen.be, wordt korter op de bal gespeeld: deze wordt op regelmatige basis geactualiseerd.

Redactieleden/eindwerkers Dorien Camps, Silke Denissen, Jan Sneyers (niet aanwezig, dus niet op de foto, nvdr) en Pieter Claes kunnen zich nu gaan concentreren op de examens. Of het eindresultaat van ‘Living in Mechelen’ het viertal bevalt? “Ja, al zien we nu wel zaken die we anders of beter hadden kunnen doen, maar dat is normaal he”, zegt Dorien.

Voor wie zélf wil oordelen: ‘Living in Mechelen’ is vanaf vanmiddag te vinden op verschillende locaties zoals de Post, het stadhuis, de bibliotheek en op andere openbare plaatsen.


Tekst: Markec
foto’s:  (c) Markec - behalve  foto 'diversiteit is..;' (c) Living in Mechelen

toppie!

tof initiatief

zal mooi in de portfolio van de jonge journalisten in wording staan

Bedankt om dit leuke initiatief hier in de verf te hebben gezet Markec!

Bewijzen van het tegendeel werden gisteren in Brussel weer op tafel gelegd. Helaas is dat ook weer snel uit de media verwenen. 

"Living is Loving and Laughing and Leaving.

I love it !

That's life."

By Gimycko - March 19th, 1993

;-)

Weer een ferm geschreven en goed onderbouw artikel. Hoewel 'living in Mechelen' helemaal niet aan mij besteed is, toch een zeer tof iniatief dat Lessius Mechelen hopelijk nog iets meer op de kaart weet te zetten. Was alvast aangenaam verrast door de kwaliteit van de website, foto's en artikels die ik kon terugvinden. Hopelijk zijn er voldoende jeugdige enthousiastelingen om dit te blijven ondersteunen, samen met de nodige financiëlen steun een aanmoedigingen.