Stadsplan met vrijetijdsaanbod voor en door Mechelse studenten

De Mechelse studenten van de Artesis- en Lessiushogeschool pakken uit met een nieuw stadsplan met een vrijetijdsaanbod op studentenmaat. “Mechelen heeft best veel te bieden, maar vooral bij niet-Mechelse studenten is het vrijetijdsaanbod in de dijlestad nog te weinig gekend”, zo luidt het.

Lekker gaan eten, terrasjes doen, sporten, een fuifje meepikken, ... het stadsplan wil er met een zeventigtal geselecteerde locaties antwoord op bieden.

Samen met STIP en Sovoha,  de diensten studentenvoorzieningen van beide hogescholen en Stad Mechelen, stelden de studenten daarom een ‘studentenstadsplan' op  dat op woensdag 1 juni, samen met enkele veelbelovende toekomstplannen, op een zonovergoten Vismarkt werd voorgesteld.


T. Thijs, C. Goovaerts (STIP, Lessius), F.Michielsen, W. De Pesseroey (Sovoha, Artesis)


De aanwezigheid van twee hogescholen bracht de voorbije jaren duizenden studenten naar Mechelen. De stad Mechelen steunt beide hogescholen, Lessius en Artesis, om het studentenleven nog meer uit te bouwen. Een aantal nieuwe initiatieven staan op stapel en bestaande initiatieven worden verbeterd.

Voor de stadsplannetjes, die op 7000 exemplaren verspreid worden, trok de stad een budget van € 3300 uit . Het stadsplan, samengesteld vanuit de leefwereld van de studenten bevat eenenzeventig interessante locaties en biedt op de achterzijde beknopte informatie en nuttige links.

Voor verdere informatie wordt verwezen naar de webstek die de stad speciaal ontwikkelde ter ondersteuning van het Mechelse studentenleven (www.mechelen.be/student).

Mechelen Studentenstad
We willen het studentenleven mee ondersteunen maar ook verder ontwikkelen opdat nog meer studenten bewust voor Mechelen kiezen. Mechelen moet meer naam als ‘studentenstad’ maken”, vindt schepen van Onderwijs Caroline Gennez.

Binnenkort gaan we de studenten zelf bevragen via focusgroepen:. We vragen waarom ze wel of niet voor Mechelen kiezen. Op basis van hun feedback werken we ons actieplan rond het Mechelse studentenleven dan verder uit”, aldus Gennez die naar het volgende academiejaar toe meer zichtbare acties belooft die het studentenleven meer uitstraling moeten geven.

Het stadsbestuur wil ook de link tussen de stad en de hogescholen versterken op vlak van o.m. economie, wonen en cultuur. “De stad kan een belangrijke rol spelen om de hogescholen beter te laten samenwerken met het Mechelse bedrijfsleven, denk maar aan praktijkervaringen voor studenten”, verklaart de schepen. In het recent geopende Ondernemershuis (Oh!) loopt al een eerste samenwerking met Lessius.

Quartier Latin
Aan de Lessius hogeschool, aan "Campus Kruidtuin", wordt een uitbreiding van het aantal studentenkamers (‘koten’) en andere voorzieningen gepland met als werktitelQuartier Latin’, naar analogie met Brussel en Parijs. Dit om hoofd te bieden aan de huidige situatie en de verwachte toename van studenten in de Dijlestad.

 
Caroline Gennez                                          Christel Goovaerts

Er is zelfs sprake van de mogelijkheid voor kinderopvang. “We willen ook jonge moeders de kans geven om te studeren”, zegt STIP-coördinator Christel Goovaerts (Lessius). “Het is toch steeds een moeilijke combinatie: studeren en mama zijn, laat staan afstand nemen van je kind. Een kinderopvangdienst in de buurt kan dan een optie zijn”, besluit Goovaerts.

Het studentenplan wordt ruim verspreid onder studenten, maar je kunt het ook downloaden op de nieuwe studentenwebstek van de stad, waarop je ook een groot gamma aan informatie, op maat gesneden van de Mechelse student, kunt vinden.

info:  www.mechelen.be/student


tekst en foto’s: Markec