pick-nick in de Kruidtuin

  

(foto's: Jan Smets)

 

vriendelijk weertje

gemoedelijk keuvelen, lekkers op de plaid

grasduinen in de Dodoenstuin

en een streepje muziek

veelstemmig

stemmig

gewoon maar een zondag zonder meer

pick-nick

in den Botaniek...

 

 

                                            

Het was wéér eens gezellig - die afvalarme picknick in de Kruidtuin.  Tussen een reeks mindere dagen in, was het een droog intermezzo in Mechelens stadspark.  Dit is een leuk initatief, en de aanwezigen wisten het.  Jong en oud genoten van een ontspannen uitje in dit mooie groene kader van de binnenstad.

 

En even leuk was het om ook eens het Molenhuis binnen te stappen.  Na jaren leegstand wordt het pand nu in verhoogd tempo opgeknapt, om in december de deuren te openen: Mechelens ViaVia-café!  Het unieke molencomplex dat ooit het grootste was van de Nederlanden, gaat nu weerom een toplocatie worden.  Dit wordt voorzeker een trekpleister in de Dijlestad.  Je zal er terecht kunnen voor een natje en een droogje uit de vier windstreken, maar een ViaVia-café biedt nog héél wat méér...  Ik zal er alvast regelmatig neerstrijken.  Dat voel ik nu al.

 

Bart Happaerts vertelt het enthousiast.  Samen met zijn kompaan Andy Van Woensel en een kok zal hij het Molenhuis runnen.  Bart en Andy zijn gedreven stadsgidsen, en dat zegt genoeg.  Ze zullen dit met verve doen!   Leuk om weten is dat de grootouders van Bart ooit vele jaren in dit historische pand woonden...  Na er vele jaren verkommerd te hebben bijgelegen, zouden ze héél opgetogen zijn mochten ze weten dat één van hun kleinkinderen het Molenhuis een nieuwe adem en toekomst zou geven...

Ik kijk alvast uit naar december...

Kijk alvast ook al eens:

www.viaviacafe.com/nl/mechelen

   

    (foto: Bart H.)

Was een fijne dag ... dank u Mechelen :-)

Toch wel handig, zo een Overal-Jan.  Hij mist werkelijk geen énkel evenement.

Zo kom je overal zonder er echt fysiek aanwezig te moeten zijn.

Meer van dat.

;-)

@Gimyko: kom jij nu echt nooit meer uit huis sinds het door u geliefde fritkot verhuisd is van de Korenmarkt naar een heel eind verder (en bergop!) in de O.L.V.straat? ;-)

En die Overal-Jan.(heel toepasselijk Guy!) moet werkelijk "solar powered" rondhotsen!

@ Jokke :

Eind deze maand zouden ze terug op de Korenmarkt staan (Allez, dat zijn de woorden van de Guy en Ingrid van Frituur Korenmarkt).

Dan kan ik terug daar gaan picknicken, oep da schoen nief gruun kunstgras, mè een goe pak frut.

:-)

Nu we het toch over frituren hebben : Het frituur dat op het Plaissanceplein stond, is verhuisd naar de Van Benedenlei en dan hebben ze het plein afgesloten voor de werken, zodat we niet meer door kunnen.
We moeten nu zelf onze frietjes bakken, of koude frieten eten.
Ik had er zelf nog niet bij stil gestaan, maar het was de allerlaatste frituur in de buurt.

Zijn dat fritten van dat bio veld ? Waar was het ook weer ? 

fijn dat het leuk was dan heben ze me niet gemist!

Omdat we het zo'n fijn initiatief vonden waren we een kijkje gaan nemen in de Botanik op de pick-nick. Onder een stralende zon allemaal blije mensen die ontspannen op het gras zitten en eten.  Mooi zo! Prachtig initiatief en gelukwensen voor de initiatiefnemers.  Maar, toch komt het  geheel wat al te nonchalant over. er is duidelijk een gebrek aan echte organisatie.

We beluisterden ook een koortje dat wereldmuziek bracht, vol enthousiasme en inzet.  Met behoorlijk, resultaat overigens.  Spijtig dat er weinig of geen belangstelling voor was. Misschien zou een beetje organisatie hier verbetering kunnen brengen: aankondiging van het optreden,  informatie over wie en wat, enz.  Positief was alleszins dat er geen onnatuurlijke versterking bijkwam. Houden zo! Maar dat neemt niet weg dat koorzang en de inspanning die dit vraagt veel beter verdient!

Wat ons echter het meest getroffen heeft is de verloedering van de Botanik: onkruid alom, slecht onderhouden grasperken, vijvers vol kroos met nog slechts enkele volhouders van eenden en één enkele op stervens na dode zwaan.  Het was ooit anders!

Ergens hebben we gelezen dat de stad een beleid wil voeren van zichtbare standbeelden, een lovenswaardig initiatief om te zoenen maar dat alleen 20 jaar te laat komt. Er  werd zelfs een spiksplinternieuw beeld ingehuldigd van grootvader en kleinzoon Beethoven.  Geweldig! Heeft de stad echter al eens een blik geworpen op de beelden die in de Botanik staan?  Je kan niet meer zien uit welk materiaal ze gemaakt zijn zo smerig en verweerd zijn ze, de sokkel is afgebrokkeld en de stukken steen liggen rondom verspreid, er is geen spoor van de naam van het beeld of de maker ervan. Sic transit gloria mundi!  Is het nu echt niet mogelijk om aan deze schandalige toestand te verhelpen? 

Vervolgens gingen we langs de Dodoenstuin waar keurige betonnen bakken nu de natuurlijke "bedden" van vroeger moeten vervangen.  Ook hier echter miserie en rampspoed.  Geen enkel naambordje (wat in de oude opstelling wel het geval was), talloze lege plekken in de beplanting  en stilaan dezelfde verloedering door slecht onderhoud. 

Op onze weg naar buiten kwamen we nog langs een verzameling boomstammen die doelloos een grasperk afboorden of hoog opgestapeld liggen, en een arduinen afsluiting die eens mooi was maar nu  verzakt en afgebrokkeld is.  Hier bij de ingang zagen we wel een immens groot bord met een oneindig aantal "verbodspictogrammen". Vergeefs zochten we naar een verbod om gras te maaien of onkruid te wieden. Er moet bij vermeld worden dat dit bord netjes onderhouden was!...

Als je deze toestand vergelijkt met het Vrijbroekpark dan stijgt het schaamrood ons naar de wangen.  En dat maakt het moeilijk om "te zoenen".

Besluit: geef wat meer aandacht aan het pick-nick initiatief en ontdoe het van het "afvalarm" etiket.  Opwaarderen dus!