(foto: Jan Smets)
We hebben het dus toch nog over ons gekregen - het beloofde onweer met alles erop en eraan. Vele Mechelaars twijfelden er vandaag al aan dat het er nog van zou komen, en sommigen lieten zich al ontvallen dat de weerman er flink naast zat... Niks was minder waar - want rond 19 uur werd de lucht inktzwart boven onze Dijlestad. En het ging er plots héél heftig aan toe. Als gevolg daarvan heeft onze burgervader rond 19u45 de gemeentelijke fase van het rampenplan in werking gezet...
Door het onweer werden liefst meer dan 200 oproepen naar de noodcentrale geregistreerd. Er waren omgewaaide bomen en takken op wegen tercht gekomen, en in de Colomalaan zijn er ook bomen op auto's beland.
Straten in het centrum en in Hombeek kregen flink te kampen met wateroverlast. Op twee plaatsen sloeg zelfs de bliksem in. En... een dak waaide van een huis...
"Al onze hulpdiensten en zelfs de technische dienst van de stad waren onmiddellijk ter plaatse om de nodige bijstand te verlenen. Om 20u45 kon het rampenplan worden stopgezet en kon de overlast verder bestreden worden in operationele fase", aldus Bart Somers.
Niemand moest echter worden geëvacueerd en er vielen geen gewonden tijdens de rampenfase.
(naar een persbericht van de stad)
Bij mij thuis stond de veranda even onder water, maar na het hozen was dat gelukkig snel opgelost. Maar vermoedelijk hebben meerdere Maneblussers nu wel wat waterproblemen gehad... Ja toch? Laat maar horen zo je jouw frustraties hierover kwijt wil... ;-)
(en néé: deze 'torengekke' Mechelaar is met dit noodweer NIET op Sint-Rombout geklommen. De bij dit artikel geplaatste foto is op een ander tijdstip genomen... Wees gerust...)
Eddy Coremans fotografeerde het vanop zijn appartement in de Bleekstraat:
Ach, het was maar een buitje, want mijn ramen hebben de hagelstorm goed doorstaan.
Wat een noodweer, ik hoorde dat de toren en ook de kathedraal veel water te slikken kreeg. Op de Fonteinbrug liep het water over de rand de Dijle in, hetzelfde gebeurde ook aan de Zoutwerf...
Ook het stadhuis (tijdens de gemeenteraad !) was nat binnen. Gelukkig was er voldoende volk om te helpen ... ?!
hier liep water ook binnen door plekken waar het niet hoorde te stromen, al bij al valt de persoonlijke schade hier nog mee
Ik zie al de hele avond politie en brandweerwagens met sirenes af en aan rijden op de ring, de mannen van de Pidpa draaiden ook net nog door mijn straat.
Gelukkig werkt Telenet nog :)
in de Veldenstraat hebben meerder kelders rioolwater binnen gekregen... en da stinkt zenne!!
Op de Olivetenvest véél water, dreigende wolken en hagelbollen die de vensters teisterden. Het is nu 23h19 en er barst opnieuw een zwaar onweer los.
De doorgang onder de brug aan de Olivetenvest is versperd door wateroverlast, verder veel takken en bladeren, maar geen ernstige schade te zien...
GvA - Noodweer in Mechelen 1
GvA - Noodweer in Mechelen 2
... en het is nog (lang?) niet gedaan ! Het is alweer heel hevig bezig, hier in Mechelen-Zuid.... mama-mia !!!
"it's the end of the world, as we know it?"
... is dat dan toch waar van die apocalyps? hm....
ik hoorde de hagelballen klinken op de beiaard tot in de hanswijkstraat, een leuk melodietje .
goed gevonden toch?
In de hanswijkstraat viel een zware granieten tegel van de gevel op de stoep, gelukkig waren er net geen passanten
Volgens ons Mechelse Frankske, zonet op Radio één, viel er 60 liter per vierkante meter regen in Mechelen.
Wat de kathedraal betreft : verschillende gewelven stonden onder water, en alles is langs de muren en de plafonds naar beneden gekomen. En met dat water natuurlijk ook alle stof en steengruis vanop de zolders. Van de kalklaag uit 1985 ligt er ondertussen bijna meer op de grond dan dat er nog aan het plafond hangt.
60 liter per m², toegepast op de totale dakoppervlakte...daar zijn de dakgoten duidelijk niet op voorzien. Zeker als je weet dat die goten zich op bepaalde punten verzamelen.
Als bij wonder zijn de schilderijen en de meeste kunstwerken gespaard gebleven. Ook de preekstoel is niet getroffen geweest. Wel stonden alle straalkapellen blank, samen met ondermeer de kasten en het parket in beide sacristies. Ook het koorgestoelte heeft een douche gekregen (gelukkig lag er net een nieuwe laag boenwas op).
Resultaat : kathedraal vandaag gesloten wegens opkuiswerken (reeds gisteravond met vier staan dweilen tot middernacht).
Ontzettend veel dank aan de torenwachter. Zonder zijn telefoontje om 19u30 zou de situatie veel dramatischer geweest zijn. Bedankt Nick !
En na de Regenbui-from-Hell lag ons Kathedraalspook, als een natte dweil, onderuit in de Sacristie...
;-)
wij hebben geluk gehad maar een klein beetje water binnen.Doordat ik een klapraampje
had openstaan. Maar "in museum" recht over ons wqaren ze ook aan het hozen.
Bedankt al voor al deze reacties... Wie nog wat weet over de schade van de storm in naaste omgeving, mag dit gerust hier laten weten.
Op Facebook zag ik al tal van foto's van het noodweer in Mechelen. Wie dus foto's heeft, mag ze hier ook posten.
@ gym : ge moogt gerust zijn... en die fles aan mijn been was leeg :-)
@ Kathedraalspook :
;-)
BTW : De bloemen en plantjes zijn weeral gegoten !
Ik zat op een Algemene Vergadering, en we konden elkaar niet verstaan, en dan begon het zaaltje (van café 't Pleintje) onder water te staan, en zijn we in de gietende regen naar een andere lokatie moeten gaan, ons banend door de hoeveelheid water... en hebben daar met natte haren en blote voeten de vergadering verder gezet.
@ Hanna :
Weeral ne permenant van 50 euro naar de knoppen ?
;-)
Inderdaad Peter; hadden de daken van het stadhuis eveneens te kampen met het noodweer, tot zelfs in de raadzaal. En dat nog wel op het moment dat moest gestemd worden over de autoluwe binnenstad. Wij hebben ons onthouden omdat we denken dat het plan nog verschillende keren zal moeten geevalueerd en aangepast worden. Belangrijk is dat de burger de informatie heeft gekregen die hij vroeg, zelfs nog sneller dan de gemeenteraad, wat niet zo goed is. Wij hebben ons onthouden omdat we van mening zijn dat het plan nog vaak zal moeten geevalueerd en aangepast worden. Maar er waren anderen die er helemaal tegen waren, zij het dat hun protest enigzins geluwd was tegenover vorige maand. En daarmee is dat varken ook weer gewassen. Water was er hiervoor genoeg voorhanden.
In de Heihoek heeft het ook een beetje geregend. :-)
Thuis ook het verandake moeten leegzwabberen, maar verder niks erg.
Op weg naar het werk langs de Vrouwvliet vanochtend werd het wel een beetje survival stijl: een geknakte boom versperde de weg. Met de fiets op de schouder er toch langs (en onderdoor) geraakt.
De brandweer was 100 meter verder de dijk al aan het opruimen, ook daar twee kleinere bomen die met behulp van de kettingzaag opgeruimd werden.
Mechelen, altijd (een beetje) avontuur !
:-)
Nog een paar foto's van Eddy Coremans:
Verslag vanop het water:
1ste fase: zware rugwind (van de Plaisance naar Battel) golven van 40cm met schuimkopjes en zware regen. De golven sloegen over de sluisdeuren.
2de fase: Zware regen met gordijneffect (we zagen nog de brug van de E-19, nog de sluis) en hagelbollen ter grote van knikkers.
3de fase: de wind keerde naar pal noord en de regen sloeg op de zijkant van 't schip. Snel de patrijspoortjes gesloten beneden, want de regen liep binnen.
4de fase: voor de rest van de avond prachtige bliksems aan het zwerk, met natuurlijk de nodige donderslagen.
Had als voorzorg onze voertuigen onder de brug gezet. Dat bleek een goed idee. En nee, geen water in de kelder, veranda of den hof... Dat heb je niet op een schip.
Wel betreuren we enkele verdronken eenden. De slimmerikken onder hen zaten onder de bruggen.
Me dunkt Jeroen, dat de beste plaats tijdens een storm... in een boot is ?
Ik had hier graag wat meer fotootjes willen zien van het onweer. Tijdens het onweer zag ik onze toren niet meer. Daarna kreeg hij een rozig gloedje er rond. Op mijn blog staan een paar tijdens en na foto's. Hier geen schade, gelukkig maar.
@Peter: Het is niet iedereen gegeven te wonen op een schip. Aan de andere kant moet je er wel een aantal zaken bijnemen tijdens de storm: het schip gaat behoorlijk tekeer door de golven en de wind. Het slaat ook tegen de oever met een bonk die je telkens uit evenwicht brengt. Ik heb bezoekers die een Toeristilleke nemen als ze komen. Tijdens de storm zou het weinig hebben uitgehaald.
We hebben geen hof, veranda, ondergrondse garage of kelder die kan onderlopen. Geen waterput die overloopt (wel een beerput, maar enkel voor beer en geen regenwater). Maar we hebben wel de grootste vijver van Mechelen!
Hoy,ook op de Oude Liersebaan zijn er problemen,de put onder de lft is vol gelopen,dus al van dinsdag geen lift.Niet plezant als je dan op het derde woont en last hebt van uwe ruggegraad(operatie) en problemen met de benen.Naar het schijnd staan we v-bij de brandweer io een wachtlijst. N0 ????
In Zemst Laar hebben ze daar geen last van. Die zetten den tore binnen als het gaat regenen. Maar voor de mensen die getroffen zijn is het natuurlijk niet om te lachen. Wat doe je er aan ?
Omdat we reeds lang op die avond om 19 u een familiedineetje hadden gepland in een bekend restaurant in Wakkerzeel, vertrokken we dus om 18.30 u met de moed der wanhoop. Omdat het voor dat restaurant ook een speciale dag was, was er dus een feestdiner voorzien voor 80 deelnemers ( incl. onze familie van 10 mensen ) in ... een partytent in de tuin! In Haacht begonnen de eerste koeienlekken in een behoorlijk tempo te vallen. Wegens het groot aantal deelnemers hadden de uitbaters een parking voorzien in een naburige .... weide.
Toen we drijfnat, zelfs onder XXL-paraplus, in de tent aankwamen bleek die geen zijwanden, voor - of achterzijde te bezitten. Niet getreurd want de tafels waren prachtig versierd en onze binnenkant werd in hetzelfde tempo als de regen, voorzien van proseco. Gaandeweg namen de randmensen ( mensen die aan de rand van de tent zaten ) gewoon hun paraplus en verdedigden zich zo, al etend, tegen de zijdelingse slagregen. Dat eten werd telkens gebracht vanuit de keuken door twee obers: één met een aantal borden en een andere met de plu.
De rug- en zitkussens van onze zetels waren tegen 20.30 u rijp voor de droogkuis en een aantal mensen die in de tent aan de licht glooiende onderkant zaten, kregen plastieken bakjes onder hun voeten geschoven zodat hun voeten dan tenminste droog bleven.
In een aparte( ook open ) tent zat een italiaans orkest met alle toeters en bellen te wachten op wat droogte om te kunnen spelen. Brute pech want regelmatig viel in onze tenten regelmatig de stroom uit wegens kortsluitingen. Nog altijd niet getreurd want om 20 u werd dat orkestje vervangen door een iers ensemble. Grote voordeel was dat zij konden spelen en zingen zonder electrische verlichting of versterking; groot nadeel was dat door de hevige regen op het tentdak je geen noot muziek hoorde en je een beetje moest raden wat de muzikanten aan het doen waren. We aten dus in de regen onder de paraplu en met kaarslicht. Het constante gebliksem maakte toch dat we redelijk konden zien wat we aten en waar we het staken.
Tijdens de regenpauze werd het sanitair bezoek een beetje intiemer want voordien ( en ook nadien ) gebeurde dat onder escorte van een ober met paraplu! De naastgelegen beek had het ondertussen ook opgegeven om al dat water af te voeren en met regelmatige intervallen werden we getrakteerd op geurtjes die je argwanend naar je buurman deden kijken maar die deed net hetzelfde in de andere richting.
Na een tweede regenuurtje, richting middernacht, hebben we zonder poussecafé de pijp aan Maarten gegeven en zijn afgedropen richting parkingweide. Verrtekken in tweede versnelling bleek een goede raad en we waren blijkbaar één van de eersten zodat het zompige gras nog voldoende weerstand bood om ons behouden ( maar wel met natte voeten ) terug op het asfalt te brengen.
Half één waren we thuis en de morgen nadien hoorden we Frank De Boosere vertellen dat wat Vlaanderen betrof de meeste neerslag - met 64 liter per vierkante meter- gevallen was in ... Haacht.
Ik heb ze zien vliegen! :-)
Hahaha...
:-D
Leuk toch, zo'n Blog !
Luc, ge hebt zoiets in uw leven ook nog nooit meegemaakt zeker ?