Begeesterende Buurman sluit geslaagd cultuurseizoen afZaterdag 4 juni
deed Buurman de deur dicht van een meer dan geslaagd seizoen van Cultuurcentrum Mechelen. Op een zwoele zomerse avond, eigenlijk was het veel te warm, besloten de sympathieke heren van Buurman hun ‘Flou Artistiek’-tour en dus ook het seizoen van cultuurcentrum Mechelen, aan de vooravond van de abonnementenverkoop van alweer een nieuw veelbelovend seizoen.

“Het is hier, het is nu dat telt. En dan denk ik bij mezelf: Zie ons hier nu staan. In godsnaam: Wie doet ons dit na?”... met ‘In Godsnaam’ werd de Buurmanset gepast afgetrapt.

Het was vanaf het begin genieten van de knappe woordenvloed die 'opperbuurman'  Geert Verdickt, begeleid door de jazzy, poppy, soms melancholische en dan weer dreigende Buurmansound, op ons losliet. “Ik ben een beetje ziekjes, mijn stem is kapot. Maar ik ga alles geven wat ik nog heb”, sprak Verdickt overtuigd. En zo was het ook; op die sporadische hoestbuien en een ietwat heser stemgeluid na, was er van dat ziek zijn niet zo heel veel te merken, en ik vroeg me af: hoé veel beter kan het nog klinken als ie niet ziek is? Want het wàs erg goed. Alle Buurmannen gingen ervoor, vanaf de eerste noot tot en met ‘Sommige Mensen’ in de derde bisronde. En daartussen? Ook véél moois...

Uitschieters waren zeer zeker het al eerder vermelde ‘In Godsnaam’, het sfeervolle, broeierige en o zo deemoedige ‘Speling van het Zonlicht’ met geweldig trompetspel, ‘Rocky’ waarvan we weten dat hij “altijd terug komt”, en een pakkend ‘Zweef’ waarna Verdickt ocharme in een hoestbeu schoot; en grapte: “hopelijk is dit niet het allerlaatste optreden!”. Maar ook de alomgekende en dus ook meteen – aha erlebnis bij sommigen -herkende ‘Mooi Weer en Fruitsla’, ‘God, Ik en Marjon’ behoorden zeker tot de sterkhouders, wat je zeker ook kan en mag zeggen van het zo mogelijk nog gekendere ‘Pruimelaar’.

Maar we mogen juweeltjes zoals ‘Pas 18’ en ‘Rockster’ zeker ook geen geweld aandoen en ook de ‘gesproken’ nummers, zoals ‘Het Beeld van U’ en ‘Slapeloos’ stonden in sterke Buurmanschoenen. En met de nieuwe single ‘Seks en Slechte Whiskey’ deed verdickt heel Mechelen deze ‘leuze’ luidkeels scanderen. Hilarisch was dat!

Juf Barbara en jarige Bernard
De publieksparticipatie werd eerst al getest tijdens ‘Middelandse Zee’ waarin ook een erg knappe gitaarsolo zat. En ‘Middelandse Zee’ werd opgedragen aan Geerts ‘Juf Barbara’ die hem destijds – naar verluidt tevergeefs - poogde Frans aan te leren. Juf Barbara zat, volgens Geert toch, in de zaal en wanneer hij even verkeerd inzette: “sorry, ik ben een beetje zenuwachtig. Eigenlijk was ik een beetje verliefd op Juf Barbara maar hou het stil”... En het lied werd ook opgedragen aan Bernard, ook aanwezig en jarig die avond. Bernard kon het zichtbaar zeer waarderen!

Mechelen lustte duidelijk pap van de vele mooie Buurmanliedjes, alsook van het mooie instrumentarium: gitaren, bas, contrabas, toetsen, trompet, percussie en Geerts fijne, ‘kapot’ of niet, stemgeluid. Soms klonk het heel zwoel en jazzy, dan weer melancholisch maar er kon, bijvoorbeeld met ‘Mount Everest’ en zeker met ‘Omarm Mij’, ook flink gerockt worden.

Buurman kon door het dankbare publiek tot maar liefst drie bisrondes bewogen worden. In de eerste bis zat het door Geert solo gezongen ‘simpele’ mooie liedje ‘Tot de Zon voor U schijnt’ en tijdens bisronde twee kregen we “een specialleke”: Johnny Cash was even onder ons met Buurmans knappe versie van “Ring of Fire” dat hertaald werd naar “Ring van Vuur”, mooie trompetpartijen incluis.

Met de Buurmanshow zat alweer een goedgevuld en gevarieerd Mechels cultureel seizoen erop. Maar een einde betekent gelukkig vaak ook een begin. Daags nadien zou de abonnementverkoop van het nieuwe seizoen starten. Het was dan ook niet zo heel raar dat sommigen nog ijverig hun formulieren aan het nakijken of verder invullen waren, na het optreden in de foyer.
 

SETLIST:
In Godsnaam / Speling van het Zonlicht/ Het Beeld van U / Rocky/ Alles in Zwart Wit/ Zweef/ Omarm Mij/ Slapeloos/ Mooi weer & fruitsla/ Casablanca/ Pas 18/ Rockster/ Middellandse Zee/ Seks en Slechte Whiskey/ Mount Everest

BIS #1
Tot de zon weer voor u schijnt/ God, ik en Marjon

BIS #2
Pruimelaar/ London Stansted/ Ring Van Vuur

BIS #3
Sommige Mensen
 

Wie Buurman gemist heeft, kan hen nog aan het werk zien en horen , zaterdag 20 augustus op Maanrock, net voor Yevgueni op de IJzerenleen...
 

Tekst: (c) Markec
Foto’s Buurman - niét van 4 juni: (c) Bart Schelkens

Dat laatste noteer ik graag.  Yevgueni en Buurman. Mja..., ik zal dan toch maar eens afzakken naar Maanrock...  ;-)

Markec en Bart mogen ook volgend seizoen zo'n mooie verslagen blijven afleveren op MB!

Mooi verslag over een Vlaamse TOP-groep.

Jammergenoeg was ik er niet bij zaterdag (het zijn foto's van hun passage op Dranouter Aan Zee). Maar dank zij dit verslag weet ik nog eens extra wat ik gemist heb. Bedankt Mark,

Het was inderdaad weer een fantastische avond, een heel mooi einde van het seizoen.

Buurman,  was dan wel een beetje ziekjes, maar dat was nauwelijks te merken, hij wist het publiek heel erg te boeien, met zijn mooie liedjes en beklijvende teksten...

Toevallig had  ik 's morgens op Radio 1 gehoord, dat zijn  single " Seks en slechte Whiskey" op nr 5 stond. Het was hilarisch hoe Buurman de hele zaal luidkeels deze leuze liet scanderen!

Ik heb heel erg genoten van deze prachtige  Buurmanshow!