Amnesty Mechelen viert 50/35 jaar

Twee weken geleden woonde een gezelschap van een vijftigtal personen een receptie bij in het Scheppersinstituut.

Blies bij deze gelegenheid 35 kaarsjes uit: Amnesty International Mechelen.  Tegelijk werd ook het vijftigjarig bestaan van Amnesty International zelf gevierd.


(foto: Jan Smets)

Want in mei 1961 kroop de Engelse advocaat Peter Benenson in zijn pen na het lezen van een nieuwsbericht over twee Portugezen die achter tralies waren gezet omdat ze getoast hadden op de vrijheid.   Algauw volgden honderden mensen zijn oproep tot vreedzaam protest; Amnesty International was geboren.

Vijftien jaar later sloegen een aantal Mechelaars de handen in elkaar om mee te doen met brieven schrijven, maar ook individuele asielzoekers werd onderdak en hulp geboden.

Vijfendertig jaar is niet niks, en er in in die tijd dan ook veel werk verzet: tienduizenden brieven versuurd, honderden kaarsen verkocht, verschillende dossiers opgevolgd, tientallen evenementen georganiseerd (kwissen, concerten, wandelingen enzoverder)...  Elk jaar doen ook verschillende Mechelse scholen mee met de Schrijf-Ze-VRIJdag, de jaarlijkse schrijfactie voor scholieren.

Drie jaar geleden werd een prachtig benefietconcert georganiseerd (wist ook Mechelen Blogt) en in oktober vorig jaar was het alle hens aan dek in het Scheppersinstituut: de Schrijf-Ze-VRIJdag werd er met een reusachtige actiedag uitgebreid in de verf gezet, tesamen met medewerkers van Amnesty International Vlaanderen.

Amnesty in Mechelen bestaat vandaag uit 'groep 59', die de receptie organiseerde, een schrijfkern die samenkomt in café de Gouden Vis, een jongerengroep in het Scheppersinstituut en niet te vergeten alle organisatoren van de acties in de scholen.

Zij vierden hun werking samen met oud-leden, jongeren, sympathiserende politici en zelfs een twee weken oude sympathisante die ook Mechelen Blogt een warm hart toegdraagt.  Dit alles ondersteund door eeen geslaagd stukje live-muziek, gebracht door jongeren uit de gastschool.


 


(foto's: Jan Smets)

Ontbrak helaas op de gastenlijst: journalist Shi Tao, die in China in de gevangenis zit.  Zijn foto, symbolisch op een stoel geplaatst, symboliseerde alle onterecht opgesloten activisten voor wie Amnesty International het opneemt.


(foto: Jan Smets)

Eén ding was voor alle aanwezigen dus duidelijk: er is nog werk aan de winkel!

Het spijtige aan hun werk is nl. dat het heel erg selectief is! Voor iemand die meer dan veertig jaar in een internationale kerker heeft gezeten en veroordeeld voor iets waarvoor hij niet schuldig was, heeft A.I. nooit ook maar één pennetrek geschreven! ik heb daar wel mijn bedenkingen bij,voor zover dat niog toegelaten is!

Bedenkingen zijn altijd welkom. Ik ken de details niet, maar ik denk dat het geen zin heeft om A.I. in een kwaad daglicht te plaatsen, zeker zonder verdere details te geven. Als je je nek boven het maaiveld steekt riskeer je van alles natuurlijk. :-) En dat je daarmee niet iedereen kan helpen kan Eddy blijkbaar getuigen.

Vrijwilligers die hun best doen, moeten worden gesteund, zeker als ze al zolang bezig zijn.

Bedankt voor dit verslagje, Floris !
Was er maar al te graag bijgeweest, maar de agenda liet het helaas niet toe....  Amnesty International blijft jammer genoeg nog altijd broodnodig...

Keep up the good work!

Absoluut geen gelukkige verjaardag.

Spijtig dat A.I. nog niet bestond toen de hele bevolking van Ost Preusen, Schlesien en Pommern door de rooie Stalin werd uitgemoord. Je kan natuurlijk niet ergens zijn als ge nog in de rooie kolen steekt. Maar goed om weten wie daar allemaal meeviert. 

GL,

iedereen hier op MB weet dat je een VB'er bent... Het is dan ook totaal not done om te pas en te onpas de Duitsers te verheerlijken, dat zal u partij u zeker niet in dank afnemen, zij proberen net al jaren van die link af te geraken, tevergeefs blijkbaar...

Hoeveel platen met Duitse marsmuziek heb jij eigenlijk?

@TommyG,

                      Wat het eerste deel van uw antwoord betreft hebt ge gelijk maar de rest laat ik voor uw rekening en moet je zelf maar uitzoeken. 

Trouwens, het is altijd geraadzaam te zwijgen over dat waar ge niets van afweet. 

@G.L. en Eddy Luyten: ga, met de rest van 'Het grote Belang' gele ballonnekes uitdelen aan Marokkaanse kindjes op Ijzerenleen (zaterdag gezien, oh Ironie, gij zaligheid!)...

daar ga je zeker de wereld mee veranderen en terug brengen naar die door jullie verheerlijkte (blanke)  tijd vol onschuld en zonder problemen...

Even <OFF TOPIC>

Over die bevolking van Ostpreußen, Schlesien en Pommern werden wij op het SRcollege (eind fifties vorige eeuw) uitvoerig ingelicht door Grace Kelly (EH Hellemans), onze leraar Duits (en later proost van de Boerinnenbond).

Bedankt G.L. dat je me zo aan die minzame man doet terugdenken!

En nu terug <ON TOPIC> aub

@eddy: Inderdaad spijtig dat zelfs het grote Amnesty International het niet voor iedereen kan opnemen.  Het is nog steeds dweilen met de kraan open.

Maar er wordt ook op 'grote schaal' gewerkt, met rapporten over hoe landen het er vanaf brengen, en bvb stevige druk op regeringen om foltering af te zweren of zelfs om armoede te bestrijden.

@Fr.Kl. De balonnen zijn op en die actie is dus voorbij. En trouwens wat vindt ge zo ironisch aan balonnen uitdelen aan kleine marokaantjes?? Of moesten de uitdelers volgens u "discrimineren".....Dat laat ik liever over aan specialisten ......zoals u?:-)

@Jokke,

                dank zij het internet kunnen we dat nu allemaal opvragen. Hoe ge dat moet doen zult ge wel weten zeker. En wat die ballonnnen betreft, liever ballonnen uitdelen dan aardappelvelden vernietigen of nog erger, spoorwegtransporten in gevaar brengen.

En Eddy kloten als ge graag ook een ballonetje had gekregen, had ge het kunnen vragen. Maar dat staat niet in jullie agenda hé. En nu over naar familie. 

Amnesty Iternational doet goed werk punt uit!

Met veel warme sympathie zag ik vooral ook veel jonge mensen die enthousiast en met straffe jeugdige inzet hier hun schouders onder zetten!  proficiat.

En ik heb er natuurlijk ook mijn schoonbroer, Wim Verreydt, ontmoet, die gedurende een aantal jaren voorzitter was van Amnesty-Mechelen...

Mooi en te waarderen werk van velen, vroeger én nu...

(foto: Jan Smets : Wim Verreydt)

Het was een mooie  dag voor Amnesty  Floris en we zijn er meer dan ooit van overtuigd dat we verder moeten doen!! Zolang er onrecht en ongelijkheid bestaan  zullen er ook conflicten zijn!

Amnesty International tracht er toch op wereldvlak iets aan te doen.

Ik werk al heel veel jaren voor A.I ,en als er ook maar één iemand baat bij gehad heeft aan al mijn brieven, ben ik een  héél tevreden mens!!

We doen voort!!!

Aan iedereen die mee geholpen heeft, door ooit een handtekening te zetten, een kaars te kopen, een brief te schrijven, ... een héél erg dikke MERCI. Zonder alle inzet van de vele vrijwilligers was ons nooit gelukt waar we nu wél in geslaagd zijn. Ik had nog graag even gereageerd op de post van Eddy Luyten: Zolang er mensen zijn die mishandeld worden, onterecht gevangen zitten, gevangen zitten zonder proces, vermoord en/of verkracht worden, zolang er mensen zijn die ONRECHTVAARDIG behandeld worden, zal Amnesty International strijden. Het feit dat niet iedereen kan verdedigd worden door Amnesty, bewijst alleen maar dat er veel te veel mensen zijn die onrecht ervaren. Maar dat is niet de schuld van Amnesty International.

@ G.L.: Als U het artikel goed leest zal U merken dat Amnesty ook die Goddeloze Communisten niet ontziet. ;-)