Voetbal is oorlog, maar niet in Mechelen!

met categorie:  

Het U15-jeugdteam van SK Heffen bij schepen Salmi

"Voetbal is oorlog," zei ooit de bekende Nederlandse trainer Rinus Michels.  In Mechelen denkt men daar anders over.  Gisteren werden de fair-play-prijzen uitgereikt aan de sportiefste jeugdploegen van het seizoen 2010-2011.

In het kader van het veiligheids- en preventiecontract organiseert de stad sinds vorig jaar de actie tegen '(Zinloos) Geweld'.   Omdat op en rond het voetbalveld soms nog al eens agressief wordt geageerd, richt men zich speciaal op de jeugdploegen.  Vroeg begonnen is immers half gewonnen.

Ongeveer 6 kinderen op 10 zijn aangesloten bij een sportclub, zei Schepen voor Preventie Ali Salmi bij de ontvangst op het stadhuis.  Clubs betrekken bij deze actie is dan ook de beste en meest efficiënte manier om agressief gedrag te beteugelen en vooral preventief in te grijpen.  Clubs hebben een opvoedende taak, trainer en begeleiders moeten hun pupillen sensibiliseren, maar ook voor ouders en familieleden is een taak weggelegd.

Wanneer papa of bompa langs de kantlijn de coach of de scheidsrechter staat uit te schelden, kan je moeilijk verwachten dat zoonlief zich op het veld voorbeeldig gaat gedragen.  Fair-play is dus een must voor iedereen. 

Gedragscode Mechelen voetbalt sportief

De stad stelde een gedragscode op en richtte zich specifiek op het Mechelse provinciale jeugdvoetbal.  54 ploegen met in totaal zo'n 700 jongeren tussen 6 en 16 jaar werden zo bereikt.  Door de jeugdverantwoordelijken en -besturen van de deelnemende clubs werd per club de sportiefste jeudgploeg verkozen, en dat is niet per se het best scorende team, wel de groep die de fair-play het hoogst in het vaandel draagt.

De winnaars van dit seizoen waren SK Heffen (U15), KSC Mechelen (U7), KFC Muizen (U9), SK Rapid Leest (U9), FC Walem (U13) en Zennester Hombeek (U7).  Alle winnaars kregen een splinternieuwe voetbaluitrusting voor het hele team.   En uiteraard werd er fier geposeerd voor de talrijk opgekomen persfotografen.

Alle winnende teams op de binnenplaats van het stadhuis

Over vijftien jaar ben ik er al weg gebleven wegens " toestanden ". Ik geloof dat het er nog niet op gebeterd is. Maar enfin ze zijn er mee bezig maar of dat het veel zal helpen is een groot vraagteken. Vroeger riepen ze op den arbiter " vôôle ......" 

Een goed initiatief!  Fair Play is belangrijk en het is goed dat ze zich ook richten tot de ouders.  Een tijd geleden woonde ik een match bij van jeugdploegen (SK Heffen-Boom) en het was beschamend om de groep bezoekende Boomse ouders bezig te zien en te horen.  Het was zondagochtend en ze stonden met flessen wijn naar de match te kijken.  Elke keer als hun ploeg scoorde, werd er luidkeels gelachen, maar o wee wanneer de tegenpartij een kans kreeg, want dan klonk er boos gejoel en gescheld op de arbiter.   Toen de match ten einde liep waren de meesten al ruim boven hun theewater en werd de thuisploeg van Heffen uitgejouwd en uitgelachen  Plezant voor die Heffense jongens van 14 -15 jaar om belachelijk gemaakt te worden.  Daarom ben ik zo blij dat nét dit team ook in de bloemetjes werd gezet, want zij reageerden niet op die bullebakken van ouders uit Boom. 

 

Als we nu onze kleine Mechelse clubs eens wat meer moesten steunen. Dan konden ze misschien betere bijkomende trainers in dienst nemen ( van de huidige natuurlijk geen woord kwaad ). Misschien zouden dan de prestaties kunnen verbeteren zodat wij die van Boom zouden kunnen kloppen zonder uitlachen. Het is alles kwestie van prioriteiten. 

Beste,

is er een plaats waar we deze affiches (gedragscode trainers/begeleiders en ouders/familieleden) kunnen downloaden?

 

Alvast bedankt,