De Put van Busleyden

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Deze morgen, tussen de buien door, werd de symbolische 'eerste steen' (al moeten we in dit geval wel spreken van 'eerste verankering') van het Nieuwe Busleyden gelegd.  Mechelenblogt stond mee in de 'put', en droomde ook al van een beloftevolle toekomst van ons stadsmuseum...

 

Bezoek je zonder je schoenen vuil te maken graag de werf?  Ja? 

Volg me dan maar..

 

      

Het Hof van Busleyden gaat een nieuwe episode in.   En, dit wordt zéker dé grote stap vooruit voor dit schitterende gebouw.  Ooit was het de zestiende-eeuwse woning van Jeroen van Busleyden - één van de invloedrijkste Mechelaars ten tijde van ons aller Margareta van Oostenrijk.

Het prachtige paleis dat hij liet neerpoten in onze stad, is hét ultieme voorbeeld van de paleizencultuur in Mechelen in die Gouden Eeuw van onze Dijlestad.

Het werd gebouwd (hoogstwaarschijnlijk toch) door Antoon I Keldermans.  En da's beslist een naam die klinkt als een klok.  Deze Keldermans begon er aan, en het werk werd voltooid door zijn zoon, Rombout Keldermans II.  Het paleis werd gerealiseerd tussen 1503 en 1508. 

Nadien (in 1619) werd het complex een 'Berg van Barmhartigheid', en tot aan de Eerste Wereldoorlog was het een pandjeshuis.

   

Deze oorlog betekende een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Busleyden.  In 1915 werd het eens zo fraaie paleis haast volledig in de as gelegd.  Alleen de muren stonden als getuigen van een roemrijk verleden overeind...

Gelukkig werd het gebouw spoedig terug opgebouwd, en op 31 juli 1938 werd Busleyden officieel geopend als stadsmuseum...

   

(vlnr: F.Nobels, K.Geys, B.Somers en T.Willemen)

Nu breekt een nieuwe periode aan voor het Hof.  Het museum werd als sterk verouderd ervaren, en de vaak kleine ruimten in het gebouw werkten niet erg uitnodigend, en betekenden vaak een rem op expositieplannen.

Zo wilde men jaren geleden reeds het museum grondig renoveren, maar door de werken aan Lamot, zijn de plannen toen een tijdje in de la blijven liggen.  Maar nu is het dan zo ver!  Busleyden zal zijn broodnodige uitbreiding en renovatie krijgen!

De archeologen hebben de ondergrond reeds mooi en vakkundig omgewoeld, en er werden tal van boeiende ontdekkingen gedaan in de paleistuin.  De opgravingswerken zijn nu afgerond, en de Mechelse 'Bob-de-Bouwer' - aannemer Willemen is aan de slag gegaan met de voorbereidingswerken voor de eerste fase. 

De put is reeds indrukwekkend te noemen.  Maar hij wordt nog véél dieper!  We zullen zowat een gapende bouwput van een achttal meter diep kunnen aanschouwen binnenkort.  Hier zal dus een ondergrondse tentoonstellingsruimte worden gebouwd.  De plannen zien er knap uit.  Dit wordt een prachtige, grote expositiezaal, zonder één zuil.  Optisch gezien wordt dit huzarenstukje knap om zien, en bijzonder praktisch om er een museum van te maken.

De eerste fase van de werken hoopt men te kunnen afwerken tegen juli 2012, zodat er tegen die zomer al een eerste grote tentoonstelling zou kunnen opzetten...

Maar dan zijn de werkzaamheden nog niet achter de rug.  Want dan zal de tweede fase opstarten.  Het oude gebouw dient ook nog grondig aangepakt.  En voor het resultaat van  die uitgebreide renovatiewerken moeten we toch nog geduld oefenen tot 2015...

Dat geduld willen we best opbrengen.  Want dan zullen we met zekere trots ons gloednieuwe stadsmuseum kunnen bewonderen.  Burgemeester Somers, die samen met schepenen Geys en Nobels vandaag officieel de eerste fase van de  werken heeft ingeluid, weet met fierheid te zeggen dat ons museum dan groter zal zijn dan Museum M in Leuven.  Met een kwinkslag voegt hij er nog aan toe, dat na de overwinning van de Mechelaars tegen de Leuvenaars, gisterenavond in de Klas van Frieda, Mechelen weerom de loef zal kunnen afsteken van die andere Dijlestad...

Een beetje chauvinistisch mogen we wel zijn, nietwaar?

    

(centraal: Bart Stroobants)

     

(midden links: Tom Willemen - rechts  Karel Geys en Bart Somers)

    

(de gevels in de Merodestraat - alhoewel  slechts daterend van vorige eeuw, zijn beschermd als stadsgezicht.  Die blijven dus staan.  Achter deze losstaande gevels zal een gloednieuw gebouw verrijzen...) Ook de tuin wordt nadien heraangelegd...)

 

In het Mechelse Museumlandschap roert er wat...  En ik ben er blij om. 

Schepenhuis binnenkort Rik Woutersmuseum, De Zalm tijdelijk museum van de Besloten Hofjes,  museum van Deportatie en verzet in aanbouw..., en nu Busleyden...  Niks is meer wat het was.  Maar de toekomst tekent zich mooi af.

 

 

 

Het Hof, in vroeger tijden...

Het paleis was dan ook nog enige tijd eigendom van Karel von Arenberg, hertog van Aarschot maar dat het al in 1905 vernied werd dat wist ik niet (ik dacht dat het gebombardeerd werd in 14-18).

Sorry Marc1.  Dom tikfoutje van mij.  Moet natuurlijk '1915' zijn.  Ik zette het recht in de tekst.

Een ondergronds museum klinkt veel belovend, en ook de beste oplossing voor die locatie. Ik was al even bang voor een pyramide à la Louvre of een Lamot-achtige constructie. Dat zou daar niet zo goed staan naar mijn mening. Ik kijk al uit naar juli volgend jaar.

Jans: een tikfoutje overkomt iedereen hoor, ook mij!

het zal mooi zijn!