Mechelen hoorde stemmen

      

(foto's: Jan Smets)

Het was weer een zonnig, supergezellig weekend in Mechelen!  Er was de Erfgoeddag, er waren de 1 Meivieringen, en...zaterdag hoorde Mechelen stemmen...

  

Het gesmaakte initiatief kaderde in het programma van het Festival van Vlaanderen-Mechelen.

 

Een tiental koren gaven het beste van zichzelf op heel verschillende locaties in de binnenstad. Dat betekende dat zowat een 300 zangers en zangeressen zich vocaal hebben geuit met muziek uit de vier windstreken.  En dat was een voltreffer!  Heel wat winkelende en kuierende mensen bleven geboeid staan luisteren...

 

  

   

Om 17 uur werd er dan besloten met een topconcert op de binnenplaats van ons stadhuis.  Daar- in ons stadhuis -  waren trouwens al enkele uren enkele ensembles bezig geweest met een reeks intieme concerten.  Ook de jongste muziekliefhebbers kwamen er aan hun trekken.

En de Keldermanszaal was tot een gezellig café chantant omgetoverd.

  

Maar om 17 uur dus sloten The Gents en Johannette Zomer, de geslaagde dag swingend af met een gratis concert vol muziek van George Gershwin.  En..., wie wou kon meezingen.

Gastheer van het gebeuren was de gekende radio-en televisiepresentator Thomas Vanderveken.

Met een frisse Maneblusser in de hand, luisterde en genoot Mechelen.  En dat was mooi om zien!!  Méér van dit!

      

 

   

      

Meer info op www.mechelenhoortstemmen.be

Het was een heerlijke ervaring om onze stad te vullen met koorklanken. Proficiat aan de organisatie !

Dank je, Peter! 

Prachtige foto's en geweldig verslag...

Hartelijk bedankt voor jullie deelname. Jullie waren fantastisch!

Dankzij deze mooie fotoreportage/impressie was ik er toch een béétje bij. Had Peter 's ochtends tijdens de opening van 'Hanswijk nOSTalgie' nog halvelings beloofd langs te komen... Maar toen kon ik nog niet weten dat ik later een telefoontje met slecht familiaal nieuws kreeg dat mijn hele planning voor het weekend omgooide...
Bedankt dus voor de foto-impressie, Jan!

Heel mooi !

Nu nog een Flashmob tijdens de Mechelse zaterdagmarkt en Mechelen is helemaal " the place to be " !

;-)

het was schiiterend en héél toegankelijk letterlijk en figuurlijk! alleen jammer dat ik vocalis

gemist hebt omdat de naam mij ontging,  ik vroeg naar het olvrouwekoor aan de host

 Ook ik vond het een supergeslaagde dag ! Nog meer van dat :-)

 

Zaterdagmiddag gaan shoppen met het gezin en wat gaan eten op een terraske.  En terloops ook genoten van de harmonische stemmen.  Wel spijtig dat de koortjes moesten opboksen tegen de muzak die door de luidsprekers in de Bruul klonk. 

De opener van Mechelen Hoort Stemmen was absoluut prachtig.  Het brass-ensemble dat haar koperen klanken over de zonovergoten Grote Markt liet horen was betoverend en het optreden van The London Quartet - Cantabile van absolute wereldklasse.  En ook de zangkoren op straten en pleinen zorgden mee voor een prachtige sfeer.  De apotheose op het binnenplein van het stadhuis vond ik persoonlijk wat minder geslaagd, de klank was er niet optimaal en de poging om af te sluiten met een mini-Mechelen Zingt ging volledig de mist in.  Bovendien vond ik dat het allemaal rap gedaan was... men had dit gerust wat langer mogen uitspreiden over dag en avond.  Maar los daarvan, absoluut voor herhaling vatbaar!

Vroeger werd er ook al gezongen, zeunne, in de Mechelse straten !

Alfred Ost - Liedjeszangers

Gim, en wat zongen ze toen ? Vie van bomma of van 't loze vissertje ?

@ GL :

Misschien kunnen we aan Jo Swinnen (ge weet wel : de president van Nite Spirit) eens vragen om, net zoals Axl Peleman, echte oude Mechelse Volksliederen op te snorren en te bundelen in een boek, CD of optreden of zo.

Allez, just an ID, zeunne...

Absoluut goed idee!  Te beginnen met "En oep de mèt van Mechele..." en met als bonus-tracks de liekes van de Racing en de Malinwa!